Gradonačelnica Benjamina Karić najavila projekte za 2024. godinu: Sarajevo najljepši grad na svijetu

27
A. S.
Gradonačelnica Benjamina Karić najavila projekte za 2024. godinu: Sarajevo najljepši grad na svijetu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Benjamina Karić, novogodišnji press za kraj 2023. godine

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, na novogodišnjoj konferenciji za medije koja je u utorak, 26. decembra, organizirana u gradskoj Vijećnici, govorila o svemu urađenom tokom 2023. i o velikim planovima za 2024. godinu.

Nakon što je svim prisutnim urednicima, novinarima i gostima poželjela dobrodošlicu i uputila riječi zahvalnosti za dosadašnju saradnju i značajnu medijsku pažnju, gradonačelnica Benjamina Karić je analiza ostvareno, ali i za najavila projekata koje ima u planu realizirati tokom naredne 2024. godine.

"I pored skromnih nadležnosti i budžetskih sredstava, svakodnevno predano radimo, vođeni energijom i ljubavlju prema ovom gradu.

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Naš motiv je i beskrajna podrška naših sugrađanki i sugrađana, uvaženih gradskih vijećnica i vijećnika, sjajnih ljudi iz Gradskog savjeta, domaćih i stranih partnera. Na tome smo iskreno zahvalni.

Centar bh. prijestolnice zablistao je novim sjajem. Nove fasade na vrijednim arhitektonskim zdanjima, naše Sarajevo je učinilo još ljepšim, urednijim i privlačnijim.

Nova razglednica Sarajeva

Nastavljajući projekat započet prošle godine, u ovoj 2023. restaurirali smo fasade na devet objekata u Titovoj, Kaptolu, Pruščakovoj i Safvet-bega Bašagića. Trenutno se izvode radovi na fasadi Belediji i zgrade u ulici Brodac.

Hrabri nas da imamo veliku podršku građana za ovaj projekat, ali i da smo Kantonu i gradskim općinama bili podsticaj da krenu zajedno s nama u ovaj podhvat, čime Sarajevo definitivno poprima sliku evropske metropole.

Benjamina Karić, novogodišnji press za kraj 2023. godine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Benjamina Karić, novogodišnji press za kraj 2023. godine

Nastavljamo i u 2004. za novu razglednicu Sarajeva, za ljepše lice našeg grada!

Sa odabirom izvođača radova, krećemo sa revitalizacijom Gospođicine kuće. Iduće godine očekuju nas radovi i na fasadi nekadašnjeg JAT-ovog nebodera, Srednje škole poljoprivrede prehrane veterine i uslužnih djelatnosti na Drveniji, i u ulicama Kaptol, Mula Mustafe Bašeskije, Kulina bana, Radićevoj i Jadranskoj.

Istovremeno radimo na izradi projekta za restauraciju fasada na Marijin Dvoru, Zelenih beretki i u Titovoj.

I ovaj put izražavam svoju sreću i ponos što smo i, pored brojnih prepreka, uspjeli u naumu da naše Sarajevo dobije spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. Podignut 30. avgusta - na dan potpisivanja Povelje Kulina bana, preko puta zgrade Predsjedništva BiH, gdje mu je i mjesto. Meni jedan od najdražih poklona Grada Sarajeva građankama i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Pod vodiljom da Sarajevo jeste i želi biti grad po mjeri djeteta, neupitna je naša posvećenost obnovi starih i izgradnji novih dječijih igrališta i vrtića.

Uredili smo dječija igrališta u Aleji lipa u Hrasnom i u ul. Gradačačka. U ovoj godini ćemo oplemeniti i dva nova prostora za naše mališane, u sklopu MZ “Medrese” i u ul. Antuna Branka Šimića", kazala je gradonačelnuica Benjamina Karić..

Zatim je naglasila sljedeće:

"Rekonstrukcijom potpuno devastiranih vrtića „Kolibri“ u Kolodvorskoj, „Agan Bostandžić“ na Širokači i poslovnog prostora na Dobrinji, nakon tri decenije, konačno ćemo ih vratiti djeci.

Želim naglasiti da ukupna vrijednost projekta obnove vrtića „Kolibri“ je 2.800.000 KM, od čega Grad Sarajevo izdvaja 1.750.000 KM, a dobivanjem građevinske dozvole od Općine Stari Grad, stečeni su uslovi da startaju radovi i na rekonstrukciji vrtića "Agan Bostandžić".

Ovi projekti su još jedan primjer odlične saradnje Grada Sarajeva sa Kantonom i gradskim općinama i potvrda svega toga kako treba zajedno da radimo za dobro svih nas, a pogotovo najmlađih!

Projekat održavanja i izgradnje biciklističkih staza je izazovan i motivirajući s obzirom na sve veći broj biciklista u gradu. Ujedno, promovišemo zelene, ekološke politike i podstičemo urbanu mobilnost naših građana. U ovoj godini, završeni su radovi na biciklističkoj stazi duž ul. Zmaja od Bosne, a u toku su radovi u Aleji lipa.

Biciklistička staza će prolaziti preko novog pješačkog mosta službenog naziva „Paper bridge“ u Bihaćkoj ulici kod DZ „Omer Maslić“, čiji je početak gradnje planiran u 2024. U saradnji sa Općinom Novi Grad realizovat ćemo projekat iluminacije fasade RTV doma.

Privodimo kraju jedan od značajnih inrfastrukturnih projekata - izgradnju kanalizacionog sistema na Trebeviću, a realizovan je i trogodišnji projekat pjeskarenja kamenih zidova Miljacke na potezu od Bentbaše do mosta Čobanija.

Sarajevo u prelijepom sjaju: Nastavljen projekt obnove fasada, gradonačelnica otkrila nove lokacije

Sarajevo u prelijepom sjaju: Nastavljen projekt obnove fasada, gradonačelnica otkrila nove lokacije

Možda se nekima čini da smo odustali od Astronomske opservatorije Trebević. To je od onih projekata koji zahtjevaju opsežnu proceduru. Urađeni eleborati pokazali su da je projekt vrijedan ulaganja javnog novca i predstavlja perspektivan znanstveni i turistički potencijal. Dosta je vremena utrošeno na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa; završen je idejni projekat; a nedavno smo sa načelnikom Općine Stari Grad Irfanom Čengićem dogovorili saradnju na rekonstrukciji tvrđave Bistrik na Trebeviću, kao bitnog dijela Astronomske opservatorije.

Podrška naših prijatelja iz Italije, Delegacije EU u BiH

Grad Sarajevo i Stari Grad u narednom periodu zajedno planiraju realizaciju projekta View point vidikovca na Špicastoj stijeni i novu adrenalinsku atrakciju – zip line.

Sarajevo je dobilo prvu urbanu baštu i senzorni park. Predivna zelena oaza za rekreaciju i druženje, po uzoru na evropske i svjetske prijestolnice.

U oktobru je, uz podršku naših prijatelja iz Italije, Delegacije EU u BiH, Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, održana završna prezentacija projekta Muzeja ARS AEVI. Uspješno završavamo ključne faze pred njegovu izgradnju, na koju čekamo već tri decenije.

Benjamina Karić, novogodišnji press za kraj 2023. godine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Benjamina Karić, novogodišnji press za kraj 2023. godine

I u ovoj godini značajno smo podržali kulturu, obrazovanje i sport, čime želimo doprinijeti još jačoj afirmaciji Sarajeva kao kulturnog, obrazovnog i sportskog centra BiH. Sportisti i umjetnici su najbolji bh. ambasadori i zato zaslužuju našu bezrezervnu podršku. Dodijelili smo i 341 stipendiju sarajevskim srednjoškolcima.

Iako nemamo nadležnosti, to ne može biti razlog da ne ulažemo, pogotovo kao glavni grad, u unaprjeđenje zdravstvenih usluga i infrastrukture. Pored finansijske podrške Općoj bolnici, Hitnoj pomoći i Domu zdravlja KS, pomogli smo i nabavku medicinske opreme klinikama u Tuzli, Mostaru i RS.

Prijem za maestra Mutija u Sarajevu: Slavni dirigent dočekan u rezidenciji ambasadora Di Ruzze

Prijem za maestra Mutija u Sarajevu: Slavni dirigent dočekan u rezidenciji ambasadora Di Ruzze

Nastavili smo pomagati i biti prijatelj i partner starijim osobama, djeci, ugroženim, bolesnim, invalidima, našim braniocima, narodnim kuhinjama, obrtnicima, vjerskim zajednicama i crkvama, nacionalnim društvima...

Sarajevo na mapi evropskih i svjetskih prijestolnica

Po izbijanju požara na pijaci Otoka, odmah smo reagovali sa novčanom pomoći u iznosu od 100.000 KM zakupcima, koji su u trenu ostali bez izvora prihoda.

Naša reakcija nije izostala ni usljed eskalirajućeg femicida: od dizanja glasa, obilaska sigurnih kuća u cijeloj BiH, do izdvajanja značajnih finansijskih sredstava za podršku (milion KM).
Međunarodna saradnja je ogroman potencijal i pokretač mnogih pozitivnih procesa. Provođenjem novih politika za mandata ove gradske administracije, Sarajevo je postalo još otvoreniji grad, snažan i iskren partner gradonačelnicima, ambasadorima, premijerima, državnicima, čelnicima referentnih međunarodnih organizacija.

Vratili smo ga na mapu evropskih i svjetskih prijestolnica. U ovoj godini od Vašingtona, Njujorka, Anapolisa, preko Kaira, Rima, Beča, Brisela, Kijeva, Sofije, Strazburga, Atine, Istanbula, Šanliurfe, Izmira, do Podgorice, Ljubljane, Skoplja, Zagreba, Novog Pazara, Bara.
Podigli smo njegov ugled, osnažili međugradske veze, što je svakako značajno za dobar imidž naše domovine i njeno bolje pozicioniranje u svijetu.

Karić: Brinimo o osnovnim vrijednostima i tekovinama BiH, koje su još od kralja Tvrtka, ostale iste

Karić: Brinimo o osnovnim vrijednostima i tekovinama BiH, koje su još od kralja Tvrtka, ostale iste

Znamo da radimo odličan posao. Efekti su vidljivi: imamo sve bolje kontakte i odnose; možemo se pohvaliti zajedničkim projektima finansiranim kroz fondove Evropske unije; stalno primamo pozive od organizatora međunarodnih skupova širom svijeta ne samo za učešće već i predstavljanje Grada Sarajeva; također ponosni smo bili domaćini isto tako važnih susreta; afirmisali smo lokalne i gradske, ali i zajedničke vrijednosti; učimo jedni od drugih; razmjenjujemo iskustva i dobre prakse.
Ove godine obilježili smo 50 godina bratskih veza sa Friedrichshafenom i 10 godina sa Pulom. Naredne godine slavimo tri decenije prijateljstva sa Ankarom i Venecijom.

Naše Sarajevo predstavljala sam na Molitvenom doručku u Washingtonu, što je veliko priznanje za bh. prijestolnicu. Grad Sarajevo je ove godine bogatije za još jedno prestižno priznanje - dobitnik je Evropske diplome Vijeća Evrope.

Benjamina Karić, novogodišnji press za kraj 2023. godine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Benjamina Karić, novogodišnji press za kraj 2023. godine

Godina 2023. bila je posebno intenzivna u segmentu korištenja EU fondova. U ovoj godini smo iz raznih međunarodnih fondova povukli 3 miliona KM, što sa 2,4 miliona iz protekle dvije, iznosi ukupno 5.4 miliona KM. Sa svakim projektom s kojim apliciramo, planiraju se i realiziraju aktivnosti koje unapređuju neki segment života u našem gradu: urbana mobilnost, zaštita okoliša, unaprjeđenje procesa obrazovanja, održivi razvoj, smart city, saradnja sa dijasporom, kultura, upravljanje otpadom, energetska efikasnost…

I na kraju želim poručiti da planiranom dinamikom teku pripreme za Javni doček Nove godine ispred Vječne vatre nastupom "Crvene jabuke", "Zabranjenog pušenja", "Bombaj štampe" i Lake i Lele. Sigurna sam da će Sarajevo opet biti epicentar odličnog provoda. Svi su dobrodošli na sarajevski dernek, kao i u posjetu gradu koji ima zaista šta ponuditi. Dođite da zajedno pravimo nove lijepe uspomene.

Okrenimo se jedni drugima, uz zagrljaj i osmijeh

Ova predivna „Sarajevska priča“ bit će sjajan uvod u obilježavanje 40 godina od održavanja Sarajevske olimpijade, što predstavlja jedno od najvažnijih poglavlja u bogatoj historiji glavnog grada BiH.

Nepokolebljivi i posvećeni, uz optimizam i htijenje, idemo hrabro dalje, u skladu sa Strategijom razvoja grada Sarajeva. Svaki put pokazujemo a i dokazat ćemo da ovaj strateški dokument nije tek slovo na papiru i da možemo odgovoriti na svaki izazov.

Benjamina Karić u posjeti Zagrebu: Sa gradonačelnikom Tomaševićem upalila prvu adventsku svijeću

Benjamina Karić u posjeti Zagrebu: Sa gradonačelnikom Tomaševićem upalila prvu adventsku svijeću

I na kraju uz iskrene želje za dobro zdravlje, privatni i profesionalni uspjeh svima vama u Novoj 2024., želim mojim Sarajkama i Sarajlijama, Bosancima i Hercegovkama poručiti:

- okrenimo se jedni drugima, uz zagrljaj i osmijeh, lijepu i toplu riječ;

- pokažimo više strpljenja i razumijevanja prema svojim bližnjima, prijateljima, radnim kolegama, starijim, djeci;

- pogotovo prema ženama, koje su stub svake porodice i svakog društva;

- Trudimo se biti bolji – bolje osobe i bolji građani. Oslonjeni jedni na druge, na zajedništvo, na dobročinstvo, na više tolerancije. I bićemo dobro!

- čuvajmo bogatstvo naših različitosti;

- Naše Sarajevo je također naša porodica, naša šira porodica. Čvrsta je i neuništiva ta veza. Hvala vam", kazala je gradonačelnica Sarajeva u polusatnom govoru na novogodišnjem prijemu za bh. medije u Vijećnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije