Prijem za maestra Mutija u Sarajevu: Slavni dirigent dočekan u rezidenciji ambasadora Di Ruzze

0
Radiosarajevo.ba
Prijem za maestra Mutija u Sarajevu: Slavni dirigent dočekan u rezidenciji ambasadora Di Ruzze
Foto: Ambasada Italije / Svečani prijem za Mutija u Sarajevu

Nakon prve probe sa orkestrom, slavni italijanski dirigent, maestro Riccardo Muti je dočekan u Sarajevu u rezidenciji italijanskog ambasadora Marca Di Ruzze, gdje je održan svečani prijem.

Svečanosti u rezidenciji prisustvovale su brojne javne ličnosti, među kojima su čelnik Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te Nihad Uk, premijer (u ostavci) Sarajevskog kantona.

Informaciju o prijemu, kao i fotografije, podijelila je Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Podsjetimo, maestro Riccardo Muti stigao je u ponedjeljak, 9. oktobra u Sarajevo povodom obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije. Stoti rođendan Sarajevske filharmonije bit će obilježen Gala koncertom na kojem će orkestar predvoditi jedan od vodećih i najpoznatijih dirigenata današnjice.

Riccardo Muti u Sarajevo je stigao treći put. Slavni Italijan bio je među prvim velikim svjetskim umjetnicima koji su posjetili razoreni grad nakon potpisivanja mirovnog sporazuma. Godine 1997. je sa orkestrom i solistima Milanske skale održao koncert u dvorani Skenderija.

Zavirili smo na probu: Sarajevska filharmonija i dirigent Riccardo Muti spremni za Gala koncert

Zavirili smo na probu: Sarajevska filharmonija i dirigent Riccardo Muti spremni za Gala koncert

"U mom dugačkom životu bilo je vrlo važnih trenutaka, ne govorim samo s tačke gledišta muzike, nego i u smislu ljudskosti. Sudbina je željela da 1997. godine kada je Sarajevo izlazilo iz jednog krvavog rata, budem ovdje na inicijativu svoje supruge. Ona je tada pomislila da je vrlo važno poslati znak bratstava gradu Sarajevu. Odlučili smo da odmah dođemo u vaš grad, stigli smo vojnim letom, a dočekao nas je kontingent vojske", izjavio je danas Muti.

Više o tome, ali i priču kako mu je Jovan Divjak postao prijatelj, možete čitati OVDJE.

Iz Sarajevske filharmonije ranije su istakli da je organizacija dolaska ovako velikog imena iz svijeta klasične muzike bila veliki izazov. Karte su rasprodane u rekordnom vremenu. Ipak, iz Sarajevske filharmonije pozivaju sve zainteresirane građane i goste grada da se pridruže proslavi i uživo prate koncert na trgu ispred Narodnog pozorišta u srijedu, 11. oktobra 2023. godine, s početkom u 20 sati. Pristup je besplatan.

Nakon prve probe sa orkestrom, Maestro Riccardo Muti je dočekan u rezidenciji italijanskog ambasadora Nj.E. Marco Di...

Posted by Sarajevska filharmonija on Tuesday, October 10, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije