Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Slavni italijanski dirigent Riccardo Muti stigao u Sarajevo

3
A. S.
Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Slavni italijanski dirigent Riccardo Muti stigao u Sarajevo
Foto: Radiosarajevo.ba/EPA / Riccardo Muti

Slavni italijanski dirigent maestro Riccardo Muti stigao je u ponedjeljak, 9. oktobra, u Sarajevo, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Kao što je naš portal već pisao, povod dolaska slavnog italijanskog maestra je 100. godišnjica Sarajevske filharmonije.

Sarajevo je među malobrojnima, pa će tako 2023. godina biti u znaku obilježavanja stogodišnjice orkestra Sarajevske filharmonije, a u srijedu, 11. oktobra, održat će koncert u Narodnom pozorištu.
 
Sarajevska filharmonija je odlučila pokloniti sarajevskoj publici nastup Riccarda Muttija za 100. rođendan.

Veliko slavlje u Madridu može početi: Real je prvak Španije

Veliko slavlje u Madridu može početi: Real je prvak Španije

Riccardo Muti doći će u Sarajevo treći put.

Benvenuto, Maestro ‼ Danas je, u pratnji supruge Cristine Mazzavillani Muti, stigao slavni Mo Riccardo Muti, a svečanom...

Posted by Sarajevska filharmonija on Monday, October 9, 2023

Slavni Italijan bio je među prvim velikim svjetskim umjetnicima koji su posjetili razoreni grad nakon potpisivanja mirovnog sporazuma. Godine 1997. je sa orkestrom i solistima Milanske skale održao koncert u dvorani Skenderija, kada je izvedena znamenita Deveta simfonija Ludviga van Beethovena.

Kakva čast: Čuveni Riccardo Muti predvodit će Sarajevsku filharmoniju na koncertu stogodišnjice

Kakva čast: Čuveni Riccardo Muti predvodit će Sarajevsku filharmoniju na koncertu stogodišnjice

Nakon toga, Muti dolazi 2009. godine sa orkestrom i horom "Maggio Musicale Fiorentino" kada 13. jula u prepunoj Zetri diriguje koncertom "Putevi prijateljstva: Od Sarajeva do Sarajeva".

Na koncertu kojim se odala počast žrtvama Srebrenice, nastupila su i djeca iz BiH. Tom prilikom je gradonačelnik Sarajeva Riccardu Mutiju uručio priznanje "Ključ Grada Sarajeva".

I dočekali smo treći dolazak Riccarda Mutija u Sarajevo. 

Marco Di Ruzza, ambasador Italije u BiH
Foto: Arhiv: Marco Di Ruzza, ambasador Italije u BiH

Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini podržat će dolazak slavnog dirigenta. Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza tom prilikom istaknuo je: 

"Koncert maestra Riccarda Mutija u Sarajevu možemo smatrati poklonom Sarajevu. Ambasada Italije je ponosna na ovu inicinativu u skladu s tradicijom prijateljstva i saradnje sa Sarajevskom filharmonijom i Narodnim pozorištem. Hvala Vedranu i Ameli na organizaciji, hvala Filharmoniji i maestru Mutiju!"

Iz Sarajevske filharmonije ističu da je organizacija dolaska ovako velikog imena iz svijeta klasične muzike bila veliki izazov. Karte su rasprodane u rekordnom vremenu.

Ipak, iz Sarajevske filharmonije pozivaju sve zainteresirane građane i goste grada da se pridruže proslavi i uživo prate koncert na trgu ispred Narodnog pozorišta u srijedu, 11. oktobra 2023. godine, s početkom u 20 sati. Pristup je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije