Premijer Nihad Uk i ambasador Italije di Ruzza o nastavku projekta Ars Aevi

1
Fena
Premijer Nihad Uk i ambasador Italije di Ruzza o nastavku projekta Ars Aevi
Foto: Fena / Nihad Uk i Marca di Ruzza

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk primio je u službenu posjetu ambasadora Republike Italije Marca di Ruzza, s kojim je razgovarao o nizu projekata koje podupire Italija, među kojima su Dan nauke, zagađenje zraka, okoliš, uspostava avio linije između Sarajeva s italijanskim gradovima... 

Jedna od tema u fokusu bila je izgradnja Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI, čiji je idejni projekt poklonio italijanski arhitekt Renzo Piano.  

Ranije je potpisan sporazum o podržavanju izgradnje Muzeja između Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te Ambasade Italije u BiH, a na taj način je dobivena urbanističku saglasnost. Nakon toga je s italijanskom razvojnom agencijom (AICS) raspisan tender za odabir firme za izvedbene projekte.

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Prošle jeseni okončana je procedura javnog poziva za izvedbeni projekt, a AICS je sa stručnim žirijem odabrala firmu koja će to raditi.

Kako je rečeno tokom sastanka, izvedbeni projekt, koji je preduslov za dobijanje građevinske dozvole, trebao bi biti gotov u junu ove godine.  

Anur Hadžiomerspahić vječno živi u svojim djelima: Otvorena izložba u čast preminulom bh. dizajneru

Anur Hadžiomerspahić vječno živi u svojim djelima: Otvorena izložba u čast preminulom bh. dizajneru

Uporedo, s brojnim partnerima radi se na prikupljanju sredstava za izgradnju muzeja, uz pomoć UNESCO-a, iz kojeg je ranije najavljeno da će kreirati specijalni fond za prikupljanje sredstava za izgradnju novog Muzeja, ali i za jačanje kapaciteta u smislu upravljanja i zaštite kolekcije. 

Premijer Uk je naveo da će uspostava muzeja biti jedan od fokusa u njegovom mandatu, te da će nastaviti praksu saradnje na ovom projektu koju Vlada ima s ostalim partnerima, Ambasadom Italije, JU Gradski muzeji, pod čijim okriljem se nalazi i Muzej ARS AEVI, Gradom Sarajevo, Općinom Novo Sarajevo, UNESCO-om... 

Kako je rečeno na sastanku, bit će nastavljena saradnja i na projektu Green Cities koji primarno implementira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u saradnji sa ostalim partnerima, pogotovo u dijelu održive urbane mobilnosti, gdje će Vlada Italije donirati pola miliona eura, saopćila je Služba za protokol i press KS.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije