Nucleus Kyiv: Goethe-Institut BiH i Ars Aevi pozivaju na izložbu u znak solidarnosti sa Ukrajinom

1
Radiosarajevo.ba
Nucleus Kyiv: Goethe-Institut BiH i Ars Aevi pozivaju na izložbu u znak solidarnosti sa Ukrajinom
Foto: Ars Aevi / Ars Aevi Nucleus Kyiv

Gotovo godinu dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Goethe-Institut BiH i Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI u Sarajevu u četvrtak, 9. februara predstavljaju umjetnička djela nove kolekcije "Ars Aevi Nucleus Kyiv" u znak solidarnosti sa Ukrajinom.

Međunarodno priznati umjetnici/e Aida Šehović i Ismar Čirkinagić iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa umjetničkim kolektivom Open Group iz Lavova i Alevtina Kakhidze, producirali su nove umjetničke radove za ovu solidarnu izložbu, koje ujedno i daruju Kolekciji Ars Aevi. Izložba kasnije putuje u Kijev i tamo će biti prikazana u Naked Room galeriji.

Na otvaranju izložbe u 18 sati održat će se panel diskusija na kojoj će Senka Ibrišimbegović, direktorica JU Gradski Muzeji Sarajevo, razgovarati sa umjetnicima/cama i Claudiom Zini, osnivačicom i direktoricom KUMA International (Sarajevo) o ulozi savremene umjetnosti u antiratnom pokretu.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Ekskluzivno iz Ukrajine: Ratne fotografije iz BiH u Kijevu, izazvale bujicu emocija kod građana

Ekskluzivno iz Ukrajine: Ratne fotografije iz BiH u Kijevu, izazvale bujicu emocija kod građana

Za izložbu "Ars Aevi Nucleus Kyiv" Aida Šehović će predstaviti svoju najnoviju instalaciju u javnom prostoru "Street Signs Sarajevo – Kyiv" koja se sastoji od pet uličnih znakova koji će biti postavljeni u Velikom Parku, preko puta Goethe-Instituta, kako bi potakli prolaznike na kritičko razmišljanje i postavljanje pitanja o ratu i njegovim posljedicama. Postavka Open Group, je još jedan ulični/saobračajni znaka koji označava 1654 kilometra koji dijele Ars Aevi od Muzeja savremene umjetnosti u Kijevu. Znak će biti postavljen na zemljištu na kojem će biti izgrađen budući muzej u Sarajevu po projektu talijanskog arhitekte Renza Piana. Alevtina Kakhadze predstavlja svoj najnoviji video rad "Botaničke žrtve" u kojem se umjetnica fokusira na biljke, koje smatra jednim od najboljih primjera pacifizma na našoj planeti. Njen rad ulazi u dijalog sa "Herbarijumom" Ismara Čirkinagića, zbirka sušenog bilja, koje je umjetnik sakupio na mjestima  masovnih grobnica u okolici rodnog Prijedora.

Ulaz na događaje je besplatan!

Izložbeni projekat finansiraju Stabilizacioni fond Goethe-Instituta i Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, a sufinansiraju ga Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Projekat se realizuje i u saradnji sa VII Academy, Kuma Internacional, Modul Memorije, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, UNESCO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije