Ars Aevi: 30 godina najperspektivnijeg projekta Jugoistočne Europe

4
D. Softić
Ars Aevi: 30 godina najperspektivnijeg projekta Jugoistočne Europe
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Art Depo u Vijećnici

Projekat Ars Aevi, u ponedjeljak, 19. decembra, obilježit će 30 godina svog postojanja.

Kulturni projekat Ars Aevi nastao je u jeku ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini. Na poziv umjetničkih direktora muzeja Europe 150 umjetnika iz cijelog svijeta darovalo je svoja djela Sarajevu.

Umjetnička djela donirali su neki od najuglednijih domaćih i međunarodnih savremenih umjetnika - Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović, Jannis Kounellis, Marina Abramović, Braco Dimitrijević

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Povodom godišnjice Ars Aevi: 19. decembra izložba japanske savremene umjetnosti

Povodom godišnjice Ars Aevi: 19. decembra izložba japanske savremene umjetnosti

Vizionarski san

Ideju o osnivanju Kolekcije Ars Aevi pokrenuo je Enver Enjo Hadžiomerspahić na početku opsade Sarajeva. U noći, 27. aprila 1992. godine, bombardovan je i zapaljen Olimpijski muzej, a Hažiomerspahić je zapisao generalni koncept projekta Ars Aevi: 'Sarajevo poziva najpoznatije umjetnike svijeta da svojim reprezentativnim djelima formiraju kolekciju njihovog Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu'.

U toku pokretanja inicijative, 1992. godine, za poziv umjetnicima svijeta da formiraju Kolekciju budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, projekat je nosio naziv SARAJEVO 2000. Bila je to utopijska ideja da će se do novog milenijuma formirati Kolekcija koja će biti smještena u zgradu Vojne komande i Kasarne na Bistriku, a ratovi i vojske bit će dio prošlosti.

Art Depo u Vijećnici
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Art Depo u Vijećnici

Tada je usvojen dokument kojim je Ars Aevi proglašen jednim od najznačajnijih razvojnih projekata. Projekat je imao ogromnu podršku – svih struktura grada Sarajeva, Republičkog fonda za kulturu, Foruma intelektualaca, tadašnjeg Ministarstva za kulturu države.

Optimizam vizionarskog plana podijeljen je u Milanu s Enricom R. Comijem, kreatorom prvog nukleusa Kolekcije.

Na naslovnoj stranici kataloga izložbe Kolekcije Prato, 1996. godine, umjetnički direktor Bruno Cora je postavio dvije latinske riječi ARS AEVI (umjetnost epohe), koje formiraju anagram od riječi Sarajevo (slovo O je uzeo iz godine 2000).

Sarajevo i slavni arhitekta Renzo Piano

Nakon ostvarenih osnivačkih izložbi Kolekcije Ars Aevi u Milanu, Pratu, Ljubljani, Veneciji i Beču postavilo se pitanje gdje će biti postavljena djela kada dođu u Sarajevo.

Slavni italijanski arhitekta Renzo Piano prihvatio je poziv Envera Hadžiomerspahića, da projektuje i da donira arhitektonske projekte Muzeja Ars Aevi.

Teren budućeg Muzeja
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Teren budućeg Muzeja

Renzo Piano je 2001. godine, predstavio arhitektonske projekte, a 2002. godine darovao je Sarajevu pješački most Ars Aevi. U blizini mosta nalazi se i lokacija za izgradnju Muzeja, tačnije, između Zemaljskog i Historijskog muzeja.

Kolekcija Ars Aevi u Sarajevo je stigla 1999. godine, a od 2002. godine čeka se na izgradnju Muzeja. Umjetnička djela, u formi Art Depoa, postavljena su u prostorijama trećeg i četvrtog nivoa sarajevske Vijećnice.

Bogat program obilježavanja 30. rođendana

U sarajevskoj Vijećnici u ponedjeljak, 19. decembra 2022. godine s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba "Simbol nade i otpora – japanska savremena umjetnost u BiH".

U svečanom salonu posjetitelji će moći vidjeti rad Hidetoshia Nagasawe, jednog od najpoznatijih japanskih umjetnika i jednog od prvih osnivača Kolekcije Ars Aevi.

Japanski vajar i arhitekta jedan je od prvih umjetnika koji su donirali svoj rad budućem Muzeju. Djelo Ipomea predstavlja samoaktualizaciju i anti-stagnaciju, a izložba ima za cilj približiti široj publici fenomen međunarodne solidarnosti.

Na otvaranju izložbe bit će prisutan i umjetnički direktor Enrico R. Comi. On je pjesnik, urednik i autor internacionalnog časopisa za umjetnost, književnost i humanističke nauke Spazio Umano/Human Space.

Comi je 1994. godine započeo realizaciju projekta 'Permanentna kolekcija za Muzej savremene umjetnosti Sarajevo, Projekt Enrico R. Comi - Spazio Umano' u Milanu. U periodu od 1994 do 1998, pozvao je 14 uvaženih umjetnika svijeta da daruju svoj rad za kolekciju budućeg muzeja u Sarajevu. Među umjetnicima koji su donirali djelo za Kolekciju Milano, nalazi se i Hidetoshi Nagasawa.

Osim ove važne izložbe, povodom 30. rođendana Projekta Ars Aevi, stalna postavka bit će obogaćena i specijalnim iznenađenjima:

Zahvaljujući dogovorima sa aktuelnim čelnim ličnostima J.P. Sarajevo d.o.o. u divnim prostorima Vijećnice, od 19. decembra, bit će postavljena galerija Ars Aevi Monument, soba Historije Projekta Ars Aevi i Memorijalna soba Anura, kreatora razvojnih vizionarskih planova Projekta Ars Aevi.

U ove svečane dane, poznati umjetnik Braco Dimitrijević realizirat će finalnu formu svoga djela Sailling to Post History sa kojom je, zajedno sa drugih 12 najuglednih umjetnika svijeta i Bosne i Hercegovine postao osnivač najznačajnijeg toka Kolekcije Ars Aevi Monument, niza reprezentativnih djela koja su, i koja će, biti ugrađena u urbani tok grada Sarajeva od Vijećnice do aerodroma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije