Lijepa vijest / Izdata urbanistička saglasnost za izgradnju muzeja Ars Aevi

13. 01. 2022. u 12:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ohrabrujuća i lijepa vijest za projekat Ars Aevi i njegovu izuzetno vrijednu umjetničku kolekciju.

Općina Novo Sarajevo izdala je urbanističku saglasnost, samo mjesec i po dana nakon potpisivanja Sporazuma o implementaciji projekta gradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na Marijin Dvoru.

To šalje jednu snažnu poruku da su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, u partnerskom odnosu i sa drugim institucijama, pokrenuli ovaj važan proces koji vodi ka izgradnji muzeja, i to u blizini Historijskog i Zemaljskog muzeja, čime bi Sarajevo dobilo jedinstvenu četvrt muzeja.

Sljedeći korak je raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

Jedna od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi, koju čini 150 umjetničkih djela najpoznatijih umjetnika savremene umjetnosti, trenutno je smještena u Vijećnici.
Sjetimo se samo riječi italijanskog ambasadora Ruggera Corriasa, koji je za vrijeme mandata u našem gradu i zemlji istakao da Sarajevo može postati balkanski Bilbao, sa svojim 'Guggenheim'-om kojeg je projektovao Renzo Piano i sa djelima najvećih imena savremene umjetnosti, navodi se u saopćenju Vlade KS.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)