Ars Aevi u Vijećnici: Izloženo 150 djela najpoznatijih svjetskih umjetnika

Fena
Ars Aevi u Vijećnici: Izloženo 150 djela najpoznatijih svjetskih umjetnika
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Art Depo u Vijećnici

Izložba kolekcije Muzeja savremene umjetnosti "Ars Aevi", u okviru koje je predstavljeno između 60 i 70 posto fundusa Muzeja, otvorena je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Dva sprata čuvenog zdanja austrougarske arhitekture od danas će biti otvorena za sve ljubitelje savremene umjetnosti, a cijeli četvrti sprat posvećen je najvećoj postavci "Beč" kao poveznici dva grada i dvije države.

Izložbu je otvorio dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić koji je napravio poveznicu između današnjeg događaja i nastanka projekta Ars Aevi, kazavši da je projekat nastao kao odgovor na agresiju 1992. godine, a izložba danas otvorena u vrijeme pandemije koronavirusa.

Izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja izložbe, ali je istovremeno podvukao da bi mu bilo drago da je ona konačno smještena u Muzej savremene umjetnosti koji je, smatra, davno trebao biti izgrađen, no zbog nerazumijevanja svega toga i inače mnogo toga u kulturi to se još nije dogodilo.

"Nadam se da će se kontinuitet ovoga nastaviti u novom sazivu Gradske uprave Grada Sarajeva nakon što je sadašnja Uprava osnovala Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti što je bio prvi korak koji je garantirao da će djela biti sačuvana", kazao je Šarić.

Kako je u obraćanju zaključio, mnogi nisu svjesni vrijednosti kolekcije koju čuva taj muzej te je dodao da se uvijek stidio koliko su o vrijednosti te kolekcije mnogo više mislili drugi nego ljudi u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti "Ars Aevi" Senka Ibrišimbegović izrazila je nadu da će entuzijasti i poštovaoci kolekcije i dalje ostati istrajni kako bi se konačno izgradio Muzej u kojem će ona stalno biti postavljena.

Pojasnila je da su sada u Vijećnici izložena reprezentativna djela svakog od nekoliko nukleusa Muzeja te je izrazila nadu u skoro postizanje sporazuma s čelnicima Kantona Sarajevo kako bi bila nastavljena izrada glavnog projekta koji je Sarajevu poklonio jedan od najboljih svjetskih arhitekata Renzo Piano, a potom i izgradnja Muzej.

Utemeljitelj i koordinator razvoja projekta "Ars Aevi" Enver Hadžiomerspahić kazao je da je ovo za njega jedan od najljepših dana u životu zbog čega je zahvalio svima koji su omogućili da se u Vijećnici izlože eksponati iz kolekcije.

U Vijećnici je izloženo 150 umjetničkih djela kolekcije Ars Aevi najpoznatijih umjetnika na svijetu, a nastala je tako što su muzeji Evrope pozivali umjetnike svijeta i oni su birali djela koja će donirati za kolekciju u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije