Postavkom u Vijećnici obilježena 29. godišnjica projekta Ars Aevi

0
Fena
Postavkom u Vijećnici obilježena 29. godišnjica projekta Ars Aevi
Fena / Vijećnica

U jeku ratnih zbivanja 1992. godine u Bosni i Hercegovini na poziv umjetničkih direktora muzeja Evrope 150 umjetnika iz cijelog svijeta odlučili su darovati svoja djela Gradu Sarajevu kada je nastala najznačajnija kolekcija savremene umjetnosti Planete Zemlje - Ars Aevi.

Večeras je u sarajevskoj Vijećnici obilježena 29. godišnjica od osnivanja projekta Ars Aevi, koji je vječni odgovor na nepravdu opsade Sarajeva. Šezdeset djela iz te kolekcije postavljeno je u Vijećnici na stalnoj postavci.

Iako je ideja da se izgradi muzej savremene umjetnosti već dugo prisutna to se još nije dogodilo, no na predstavljanju posebne postavke u auli Vijećnice večeras je potvrđeno da je osigurana urbanistička dozvola za njegovu izgradnju u kvartu muzeja.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Osnivač projekat Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić prisjetio se da je do 1999. godine cjelokupna kolekcija bila postavljana u dvije velike dvorane Centra Skenderija, potom je premještena u prostore Historijskog muzeja, a potom u Dom mladih, dok je prošle godine postignut dogovor da njen dom bude u Vijećnici.

"Iako je postavka sjajno napravljena u pitanju je forma art depoa, a ne široka muzejska postavka. Na dva sprata Vijećnice dostojanstveno je predstavljeno 60 umjetničkih djela dok još 90 njih posjetioci ne mogu vidjeti", kazao je.

Pojasnio je da je u auli postavljeno osam dijela koja inače nisu postavljena u prostoru Vijećnice jer im je potrebno više prostora, a drugi dio izložbe donosi tokove nastanka Ars Aevia.

Izrazio je nadu da će u naredne tri ili četiri godine doći do veoma ozbiljne saradnje Općine Novo Sarajevo, Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo da se realizira plan izgradnje Muzeja Ars Aevi čime bi se upotpunila urbanistička i kulturološka ponudu glavnog grada BiH.

Direktorica Javne ustanove "Gradski muzeji" Sarajevo Senka Ibrišimbegović podvukla je da je posjetitelji mogu vidjeti vrlo vrijedna djela kolekcije koja je nastala u vrlo specifičnim uvjetima opsade grada kao vrsta umjetničkog apela za okončanje agresije.

"Ona je stoga od izuzetne važnosti za ovaj grad. Kolekcija se nadalje širila te je sada čini 150 djela", podvukla je Ibrišimbegović, također izražavajući nadu da će u vrlo skoroj budućnosti biti izgrađen muzej kako bi sva djela dobila svoj stalni dom.

Na otvaranju posebne postavke u auli Vijećnice okupljenima se obratila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je kazala da je obilježavanje 29. godišnjice važan kulturni i društveni događaj iznjedren čudom bh. otpora.

Prema arhitektonskim projektima koje je talijanski arhitekta savremenog doba Renzo Piano darovao Gradu Sarajevu, Muzej Ars Aevi će biti izgrađen u prostoru općine Novo Sarajevo na urbanističkoj lokaciji Vilsonovo šetalište koja se povezuje s lokacijama Zemaljskog muzeja BiH i historijskog muzeja BiH te će zajednički činiti muzejsku četvrt Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije