Pred velikim brojem uglednih zvanica u Sarajevu prezentiran Projekt Muzej ARS AEVI

2
Radiosarajevo.ba
Pred velikim brojem uglednih zvanica u Sarajevu prezentiran Projekt Muzej ARS AEVI
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Prezentiran Projekt Ars Aevi

U Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u prisustvu državnih vlasti i visoke delegacije iz Ambasade Italije u Sarajevu, održan je događaj kojim je obilježeno pokretanje realizacije Projekta Muzej ARS AEVI. 

Kolekcija ARS AEVI, nastala je tokom rata, 1992. godine. Grupa entuzijasta, predvođenih Enverom Hadžiomerspahićem, pozvala je umjetnike iz cijelog svijeta da doniraju neke od svojih radova kao simbol podrške Sarajevu tokom opsade.

Kolekcija danas obuhvaća oko 150 umjetničkih djela koje su donirali neki od najuglednijih domaćih i međunarodnih savremenih umjetnika, među kojima, Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović i Jannis Kounellis.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Izgradnja muzeja Ars Aevi: Predstavnici Kantona, Grada i Općine pokazali lokaciju

Izgradnja muzeja Ars Aevi: Predstavnici Kantona, Grada i Općine pokazali lokaciju

Idejni projekt novog muzeja, Gradu Sarajevu, poklonio je italijanski arhitekt, Renzo Piano, koji je također, u saradnji sa drugim partnerima iz Italije, prikupio i donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Miljacke, u neposrednoj blizini lokacije budućeg Muzeja Ars Aevi.

Tokom godina, Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini imala je ulogu poticaja i podrške svim involviranim domaćim vlastima, gradeći svijest o vrijednosti projekta, ne samo sa stanovišta umjetnosti i kulture, nego i u smislu alata za pomirenje i međuetnički dijalog, podržana u tom zadatku, od strane UNESCO-a. Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) je dugogodišnji partner Projekta ARS AEVI i ponudila je finansijsku podršku za završni i izvedbeni projekat muzeja, zasnovan na idejnom projektu Renza Piana, u uskom partnerstvu s domaćim vlastima i Renzo Piano Building Workshop-om.

Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) radi bez prestanka na dostavljanju završnog i izvedbenog projekta muzeja. Posljednjih dana, AICS je okončao proceduru javnog konkursa i odabrani studio, u nastupajućim danima, moći će započeti svoj rad.

Događaj, koga je moderirala direktorica Muzeja ARS AEVI, Senka Ibrišimbegović, uz prigodne uvodne riječi, otvorili su ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, gradonačelnica Grada Sarajeva, Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto i načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović.

Prisutnima su se obratili i Siniša Šešum, šef Ureda Unesco-a u BiH i Aurelie Valtat, šefica Sekcije za europsku integraciju, politička i ekonomska pitanja pri Delegaciji Europske unije u BiH.

Direktorica Regionalnog ureda AICS-a u Tirani, Stefania Vizzaccaro, i predstavnica Renzo Piano Building Workshopa, Emanuela Baglietto, pridružile su se online, dok su osnivač Projekta ARS AEVI, Enver Hadžiomerspahić i predstavnici arhitektonskog studija NON-STOP pružili veći uvid u projekat.

Prezentiran Projekt Ars Aevi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Marco Di Ruzza

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, naglasio je da Italija vjeruje u ovaj projekt od njegovog samog početka i s ponosom predstavlja Gradu Sarajevu rezultate tog izuzetnog  partnerstva dviju zemalja.

“ARS AEVI se zalaže za univerzalne vrijednosti mira i humanosti. Živući je podsjetnik na moć umjetnosti kao mosta između narodā i kulturā. Želio bih se zahvaliti svim partnerima inicijative – AICS-u, Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo, Općini Novo Sarajevo, JU Gradski muzeji Sarajevo, Renzo Piano Building Workshop-u i UNESCO-u – na njihovom opredjeljenju i njihovom izuzetnom doprinosu za ovaj projekat i jer su učinili ovaj događaj mogućim", kazao je ambasador Marco Di Ruzza.

Stefania Vizzaccaro, predstavnica Italijanske AICS-a na Zapadnom Balkanu je naglasila dfa je kultura prioritetni sektor djelovanja AICS-a u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.

“Postoje dvije osnovne oblasti djelovanja: očuvanje kulturnog naslijeđa i jačanje savremene kreativne industrije. Radi se o regionalnoj strategiji i italijanska državna organizacija koju predstavljam podstiče promociju kulturnih projekata od velikog društvenog značaja, poput ovog, koji će doprinijeti održivom razvoju i ubrzanju procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine”, rekla je Stefania Vizzaccaro.

Prezentiran Projekt Ars Aevi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Edin Forto

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, je konstatovao da Sarajevo zaslužuje muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, sa kojim će biti zaokružena gradska muzejska četvrt sa kulturnim i naučnim sadržajima, ali i vanjskim sadržajima za porodice.

“Sretan sam što smo ovaj izuzetno zahtjevan i obiman projekat pokrenuli sa mrtve tačke gdje je već poprimio obrise legende, te ga doveli u fazu realizacije i to do mjere da ga više niko neće moći zaustaviti.

Sve to ne bi bilo moguće bez brojnih ljudi u našim institucijama koji su dali doprinos postizanju ovog rezultata, a posebno bez naših dokazanih prijatelja i partnera u Ambasadi Italije, koji su pružili svesrdnu profesionalnu i finansijsku podršku. Sljedeći korak je da u saradnji sa svim nivoima vlasti i međunarodnim partnerima osiguramo sredstva za izgradnju Muzeja Ars Aevi, svjesni značaja ovakve institucije kulture i za Sarajevo ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Forto.

Prezentiran Projekt Ars Aevi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Benjamina Karić

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

"Vizija muzeja savremene umjetnosti Renzo Piano, na korak je blize stvarnosti. Nakon više od 25 godina- sasvim je jasno, Grad će imati jedinstvenu četvrt muzeja. Danas su objavljeni rezultati tendera i izabran je arhitektonski studio koji će raditi projekat. Zahvalna sam svima koji su učestvovali u stvaranju kolekcije Ars Aevi i dali doprinos da je sačuvamo a posebno duši projekta, Enji Hadžiomerspahiću", naglasila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović izjavio je da je Općina Novo Sarajevo odmah podržala realizaciju ovog značajnog  projekta, te je u rekordnom roku izvršila svoje obaveze i izdala urbanističku saglasnost Kantonu Sarajevo za radove na izgradnji objekta Muzeja.

“Želim zahvaliti prijateljima iz Italijanske razvojne agencije koji ulažu velike napore na dostavljanju završnog i izvedbenog projekta muzeja, što je polazna osnova za sve naredne aktivnosti. Mogu biti toliko optimističan da kažem da će se zajedničkim snagama Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva uložiti svi napori da izgradnja ovog značajnog kulturno – historijskog objekta krene što prije, a sve dalje aktivnosti koje budu do Općine Novo Sarajevo bit će prioritetne za rješavanje”, istakao je načelnik Tanović.

Siniša Šešum, šef ureda Unesco-a u BiH je izjavio:

“Današnji događaj je veliki korak ka konačnoj izgradnji Muzeja Ars Aevi u Sarajevu, i ostvarenju sna Envera Hadžiomerspahića. Za UNESCO Ars Aevi predstavlja konkretan primjer koji dokazuje važnost kulture kao neizbježnog faktora u jačanju socijalne kohezije, promociji kulturne raznolikosti, dijaloga i socio-ekonomskog razvoja u cjelini. Izražavamo veliku zahvalnost Republici Italiji na neizmjernoj pomoći koju pruža u promociji ï jačanju Ars Aevi-a od davne 1999. godine. UNESCO je od prvoga dana sa vama i nastavićemo ovu uspješnu saradnju do konačnoga završetka ovog izuzetnog projekta”.

Aurelie Valtat, šefica Odjeljenja za evropske integracije, politiku, štampu i informacije Delegacije EU u Sarajevu rekla je:

“Projekat Muzeja Ars Aevi gleda u budućnost, kreativan je i inovativan i posjeduje potencijal da postane glavna kulturna atrakcija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ne samo da će ponuditi visoku umjetničku vrijednost; nego se od ovog prijekta očekuje da će generisati i ekonomske koristi. EU je opredijeljena za podršku umjetnosti i kulturi u BiH. Pored značajne pomoći koja je već ponuđena za kulturne projekte u BiH, pripremamo i novi projekat koji bi uskoro trebao biti pokrenut i koji će iskoristiti kulturu i sport za generiranje ekonomskog rasta i podršku naporima za pomirenje. Također nam je drago da je BiH nedavno osnovala odjel “Creative Europe”, koji će stvoriti nove mogućnosti za bosanskohercegovačke umjetnike i kulturne institucije, kako bi imale koristi od jednog od vodećih programa EU vrijednog 2,4 milijarde eura.”

Emanuela Baglietto, predstavnica Renzo Piano Workshop Building studija se prisjetila da je 1999. godine postala dio grupe entuzijasta u kojoj je bio i arhitekt svjetskog glasa Renzo Piano, koji je u tom periodu bio i Unesco-ov ambasador dobre volje i veliki zaljubljenik u Sarajevo. Renzo Piano je donirao preliminarni projekat muzeja Ars Aevi gradu Sarajevu i taj nacrt će predstavljati polaznu tačku u realizaciji konačnog projekta muzeja. Zahvalila je Italijanskoj Agenciji za Razvojnu Saradnju, Ambasadi Italije, kao i kantonalnim, gradskim i općinskim vlastima na značajnom doprinosu u proteklom periodu.

Enver Hadžiomerspahić, inicijator projekta izgradnje Muzeja Ars Aevi je pozdravio prisutne i rekao da su put i historija razvoja projekta Ars Aevi magični. Zahvalio se osnivačima kolekcije Ars Aevi i arhitektu Renzu Pianu na ogromnom doprinosu u ostvarivanju ove vizionarske ideje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije