Izgradnja muzeja Ars Aevi: Predstavnici Kantona, Grada i Općine pokazali lokaciju

3
V. A. Z.
Izgradnja muzeja Ars Aevi: Predstavnici Kantona, Grada i Općine pokazali lokaciju
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Direktorica Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Senka Ibrišimbegović

Trideset godina nakon što je u ratnom Sarajevu formirana kolekcija Djela savremene umjetnosti Ars Aevi, čini se da su pripreme za izgradnju istoimenog muzeja pokrenute s mrtve tačke.

Ranije ovog mjeseca, javnost je obaviještena da je Općina Novo Sarajevo izdala urbanističku saglasnost za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na Marijin Dvoru. Sljedeći korak trebao bi biti raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

Tim povodom, danas je u prisustvu medija upriličen obilazak lokacije na kojoj bi se muzej trebao graditi. Događaju su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktorica Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Senka Ibrišimbegović.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Dugoročni planovi

U svojoj izjavi, premijer Forto se našalio da neki dugoročni planovi zbog izostanka realizacije u dosadašnjim sazivima vlasti, poprimaju obris legendi, kao što su “legenda o tramvaju do Hrasnice” ili “legenda o muzeju Ars Aevi” ali da je ova vlast već pokrenula rješavanje i jednog i drugog pitanja.

“Na ovoj lokaciji imamo Zemaljski muzej, zatim Historijski muzej sa kojim je potpisan sporazum o prvoj fazi rekonstrukcije i prostor gdje će se graditi muzej Ars Aevi. Ovo će biti Muzejska četvrt, sa kulturnim i naučnim sadržajima, kao i sa vanjskim sadržajima za porodice”, istaknuo je premijer.

Gradonačelnica Karić izrazila je zadovoljstvo što su započele aktivnosti na izradi projektne studije i zahvalila prijateljima iz Italijanske razvojne agencije koji će tu fazu finansirati. Nakon izrade projekta trebala bi se dobiti i građevinska dozvola. Gradonačelnica nije mogla precizirati termin kada bi mogla započeti izgradnja, rekavši da je u ovoj fazi to još preuranjeno.

Upriličen obilazak lokacije na kojoj bi se muzej trebao graditi - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Upriličen obilazak lokacije na kojoj bi se muzej trebao graditi

Više informacija o narednim fazama dala je direktorica Senka Ibrašimbegović, objasnivši da će se sada raspisati tender za arhitektonske biroe, ali da će u proces biti uključen i studio Renzo Piano, čuvenog italijanskog arhitekte koji je idejno rješenje muzeja poklonio Sarajevu. Nakon izrade projekta, uslijedit će ‘fund-raising’ faza tokom koje će se pozvati mnoge kompanije da učestvuju u izgradnji muzeja Ars Aevi u kojem bi bila smještena istoimena kolekcija ogromne vrijednosti.

Podsjetimo, kolekcija Ars Aevi nastala je ratne 1992. godine. Grupa entuzijasta predvođena Enverom Hadžiomerspahićem pozvala je velike svjetske umjetnike da, u znak podrške Sarajevu pod opsadom, doniraju svoja djela i na taj način stvore zbirku budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Jedinstvena kolekcija Ars Aevi, sastavljena od oko 150 djela koja su donirali neki od najpoznatijih domaćih i međunarodnih umjetnika. Danas se ova kolekcija smatra jednom od najznačajnijih zbirki savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Projekat zgrade

Projekat zgrade Muzeja načinio je glasoviti italijanski arhitekta Renzo Piano, koji je izradio i projekat, ali i donirao sredstva za izgradnju pješačkog mosta preko Miljacke u blizini zgrade budućeg muzeja.

Tokom proteklih godina u organizaciji Muzeja Ars Aevi u Sarajevu su održane i brojne izložbe renomiranih umjetnika koji su svoja djela poklonili muzeju, kao što su Michelangelo Pistoletto, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Jannis Kounellis, kao i nekoliko izložbi u Depou Ars Aevi koji je privremeno smješten u Domu mladih.

Upriličen obilazak lokacije na kojoj bi se muzej trebao graditi - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Upriličen obilazak lokacije na kojoj bi se muzej trebao graditi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije