Italijanski dirigent Riccardo Muti: Moj povratak u Sarajevo je izraz čiste ljubavi i prijateljstva!

1
D.S.
Italijanski dirigent Riccardo Muti: Moj povratak u Sarajevo je izraz čiste ljubavi i prijateljstva!
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Riccardo Muti

Maestro Riccardo Muti stigao je u ponedjeljak, 09. oktobra u Sarajevo povodom obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije.

Stoti rođendan Sarajevske filharmonije bit će obilježen večerašnjim Gala koncertom na kojem će orkestar predvoditi jedan od vodećih i najpoznatijih dirigenata današnjice.

Tim povodom, u Narodom pozorištu Sarajevo održana je konferencija za medije na kojoj su se okupljenima obratili direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce, maestro Riccardo Muti, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza.

Koliko političara bi do sada trebalo biti u penziji: Najstariji ima 77 godina

Koliko političara bi do sada trebalo biti u penziji: Najstariji ima 77 godina

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce zahvalio se maestru Mutiju na dolasku.

"Dolazak meastra Mutija je najljepši mogući rođendanski poklon Sarajevskoj filharmoniji", rekao je Tuce.

Riccardo Muti u Sarajevo je stigao treći put. Slavni Italijan bio je među prvim velikim svjetskim umjetnicima koji su posjetili razoreni grad nakon potpisivanja mirovnog sporazuma. Godine 1997. je sa orkestrom i solistima Milanske skale održao koncert u dvorani Skenderija.

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Slavni italijanski dirigent Riccardo Muti stigao u Sarajevo

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Slavni italijanski dirigent Riccardo Muti stigao u Sarajevo

"U mom dugačkom životu bilo je vrlo važnih trenutaka, ne govorim samo s tačke gledišta muzike, nego i u smislu ljudskosti. Sudbina je željela da 1997. godine kada je Sarajevo izlazilo iz jednog krvavog rata, budem ovdje na inicijativu svoje supruge. Ona je tada pomislila da je vrlo važno poslati znak bratstava gradu Sarajevu.

Odlučili smo da odmah dođemo u vaš grad, stigli smo vojnim letom, a dočekao nas je kontingent vojske", izjavio je Muti.

Zatim se prisjetio jedne posebne osobe koju će pamtiti čitav život, riječ je o generalu Jovanu Divjaku.

"Čim smo stigli susreli smo i jednu izvanrednu ličnost, generala Divjaka s kojim smo sklopili prijateljstvo. Nažalost on više nije sa nama, ali sjećanje na njega zauvijek će me pratiti", dodao je dirigent.

"Pozvali smo tada muzičare Sarajevske filharmonije i horiste da se pridruže muzičarima Milanske skale. Izabrali smo prigodan program, Pjesmu sudbine Johannesa Brahmsa i Eroicu Ludviga van Beethovena. Sjećam se da je na koncertu bilo gotovo deset hiljada osoba i jedna religijska tišina, nije se osjećala samo patnja jednog naroda, nego želja da se putem muzike iznova pronađe dostojanstvo. Ovo sjećanje će živjeti cijeli život", podvukao je Muti.

Riccardo Muti
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Riccardo Muti

Muti je u Sarajevu bio i 2009. godine sa orkestrom i horom "Maggio Musicale Fiorentino" kada je 13. jula u prepunoj Zetri dirigovao koncertom "Putevi prijateljstva: Od Sarajeva do Sarajeva". Na koncertu kojim se odala počast žrtvama Srebrenice, nastupila su i djeca iz BiH. Tom prilikom je gradonačelnik Sarajeva Riccardu Mutiju uručio priznanje "Ključ Grada Sarajeva".

"Kada je stigao poziv za Gala koncert vidio da imam samo četiri dana slobodna, jer sam se vratio iz New Yorka, a za tri dana imam probe u Italiji. Unatoč tome, prihvatio sam poziv iz Sarajeva. Važno je znati ponoviti gest prijateljstva, tako da sam jako sretan što sam se vratio i što sam u orkestru našao desetak muzičara koji su sa mnom svirali 1997. godine. Svijet je u izuzetnoj krizi, moramo znati da je kultura prevažan instrument koji će odgajati nove generacije. Moj povratak znači izraz čiste ljubavi i prijateljstva. Dok god budem živ možete na mene računati, da dirigujem jedan koncert u Sarajevu", zaključio je Muti.

Johann Sattler,  šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini

Nakon slavnog italijanskog dirigenta, prisutnima se obratio i Johann Sattler.

"Kada ste na funkciji ambasadora, nije svaka konferencija ugodna, a ima i onih kojima se zaista radujete. Ovo je jedna od njih, čast je biti uz maestra. Umjetnost održava na životu, znamo da su Sarajevo i BiH bili u groznoj poziciji devedesetih godina, a tada su kultura i umjetnost održale ljude. To smo vidjeli i ove godine na Sarajevo Film Festivalu kada je prikazan film Kiss the Future, o dolasku grupe U2 u Sarajevo. Iste godine, došao je i maestro Muti. Nažalost, institucije kulture često su u stanju potrebe.

Sarajevska filharmonija ima veliki značaj za kulturu. Velika nam je čast što im možemo pomoći i čestitam im stotu obljetnicu", rekao je Sattler.

Marco Di Ruzza, ambasador Italije u BiH
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Marco Di Ruzza, ambasador Italije u BiH

Zatim je riječ imao ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza koji je kazao kako je dolazak maestra u Sarajevo poseban dar, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za međunarodnu zajednicu.

"Znate koliko je Italija posvećena kulturi, za nas je to instrument pomirenja. U Sarajevu imate jedan prekrasan Olimpijski muzej, sport i sportski duh su veliki rušilac zidova. Na istom principu funkcioniše umjetnost, posebno muzika. Ona ruši zidove i povezuje različite zajednice. Prisustvo maestra Mutija predstavlja vrhunac našeg djelovanja u Bosni i Hercegovini", kazao je italijanski ambasador.

Direktor filharmonije Vedran Tuce na konferenciji se još jednom zahvalio Ameli Zec Filipović (dugogodišnjoj djelatnici Ambasade Italije u BiH), koja je uspješno obavila pregovore sa maestrom Muttijem i njegovom suprugom Cristinom Mazzavillani Muti. 

Iz Sarajevske filharmonije ističu da je organizacija dolaska ovako velikog imena iz svijeta klasične muzike bila veliki izazov. Karte su rasprodane u rekordnom vremenu.

Ipak, iz Sarajevske filharmonije pozivaju sve zainteresirane građane i goste grada da se pridruže proslavi večeras i uživo prate koncert na trgu ispred Narodnog pozorišta, s početkom u 20 sati. Pristup je besplatan.

Konferencija povodom gala koncerta
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Konferencija povodom gala koncerta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije