Magična noć u Narodnom pozorištu: Održan 'Gala koncert' povodom 100 godina Sarajevske filharmonije

0
Radiosarajevo.ba
Magična noć u Narodnom pozorištu: Održan 'Gala koncert' povodom 100 godina Sarajevske filharmonije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Gala koncert solista i hora Opere NPS

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras, 15. septembra 2023. godine, upriličen je "Gala koncert" u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom su dirigovali maestra Samra Gulamović i maestro Dario Vučić.

Pred sarajevskom publikom nastupili su solisti Narodnog pozorišta Sarajevo Jasmin Bašić, Aida Čorbadžić, Katarina Kikić Marić, Melisa Hajrulahović Tomić, Amir Saračević, Ivan Šarić, Marko Kalajanović, Denis Isaković i Ileš Bečei.

Izvedena su djela kompozitora: Mascagnia, Gotovca, Glinke, Cilea, Verdia, Puccinia, Bizeta, Donizettia, Mozarta te Rossinia.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Sarajevska filharmonija djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini. O uspjehu orkestra svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijeta umjetničke muzike. Jedini je profesionalni simfonijski orkestar koji djeluje na području Bosne i Hercegovine njegujući simfonijsku muziku domaćih i inostranih kompozitora, te kao takav predstavlja kulturološki simbol naše zemlje. Svojim djelovanjem i kontinuiranim koncertnim sezonama uveliko obogaćuje kulturni život grada i države.

U svojoj 100. obljetnici nastavlja težiti ka ciljevima postavljenim u začetku svoje djelatnosti ostajući tako jedan od svjetionika kulturne scene i svakako jedna od najvažnijih karika u lancu sarajevskog i bosanskohercegovačkog muzičkog života.

U fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba pogledajte kako je bilo na 'Gala koncertu'.

Gala koncert solista i hora Opere NPS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Gala koncert solista i hora Opere NPS

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije