Ekonomski fakultet: Otvoren prvi međunarodni MBA studij

J. Ć.
Ekonomski fakultet: Otvoren prvi međunarodni MBA studij
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Otvoren prvi međunarodni MBA studij

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu  promovirao je prvi međunarodni Master of Business Administration studija (MBA), u prostorijama Agencije za bankarstvo Federacije BiH. 

Studentima će u 2018./2019. godini na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu ovaj studij pružiti specijalizaciju iz oblasti bankarstva i finansijskog menadžmenta i računovodstva.

Prodekanesa za nastavu i međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta Univeziteta u Sarajevu, Jasmina Selimović je izjavila da je ovaj studij napravljen sa dva usmjerenja – klasični MBA, namijenjen ljudima koji već imaju neko poslovno iskustvo i žele unaprijediti menadžerska znanja, vještine i kompetencije, a drugo usmjerenje se tiče računovodstva i revizije. 

"To je najpopularniji studij u Ljubljani, koji je naš partner u prevođenju studija. Inače, to je fakultet koji je među stotinu najboljih fakulteta u svijetu", dodala je Bašić. 

Navedeni studij Ekonomski fakultet, koji je jedina međunarodno akreditovana visokoobrazovna institucija u BiH, ostvario je u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Ljubljani, koji je također nosilac tri najznačajnije međunarodno priznate akreditacije.

Na osnovu toga rezultat studija su dvije diplome, koji polaznici, uz školarinu u iznosu od 10.000 KM, imaju mogućnost dobiti ako su završili dodiplomski trogodišnji ili četverogodišnji univerzitetski studij i tokom studija ostvarili 180 ECTS ili 240 ECTS-a.

Studenti koji posjeduju visokoškolsku diplomu iz društvenih i/ili ekonomskih nauka mogu upisati studij bez polaganja prijemnog ispita.

Za studente koji su završili dodiplomske studije iz drugih oblasti u toku studija obavezno je polaganje dva preduslovna predmeta – Uvod u biznis i Mikroekonomija 1.

"U odnosu na postojeći studij iz oblasti finansija i računovodstva, koji također traju dvije godine, novi studij MBA nudi međunarodnu razmjenu gdje je predviđeno studijsko putovanje u Ljubljanu, veće učešće stranih profesora i suštinski je drugačije koncipiran", istaknula je Selimović.

Da će Agencija u buduće dati aktivan doprinos u izgradnji kadrova koji će raditi u bankarskom sektoru, potvrdio je direktor Agencije za bankarstvo FBiH, Jasmin Mahmuzić.

"Oni su potrebni da bi upravljali stabilnosti bankarskog sektora, a onda će mnogo lakše biti i za nas supervizore i regulatore da radimo naš posao nadzora",  rekao je Mahmuzić.

MBA studij će zainteresiranim kandidatima pružiti napredna znanja iz oblasti poslovanja te ih pripremiti za različite upravljačke funkcije u preduzećima, navedeno je na press konferenciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije