Dnevnik Radija Sarajevo | Haris Fazlagić: Sarajevo - centar svijeta

14
Radiosarajevo.ba
Dnevnik Radija Sarajevo | Haris Fazlagić: Sarajevo  - centar svijeta
Foto: Privatni album / Haris Fazlagić

Redakcija portala Radiosarajevo.ba donosi Dnevnik Radija Sarajevo, kojeg ispisuju osobe iz političkog, kulturnog, privrednog, sportskog i uopće javnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ovosedmični Dnevnik piše dr. Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo iza kojeg su sedmice intenzivnog i napornog rada na promociji Grada, dočeku i ispraćaju gostiju naše prijestolnice, a uoči Sarajevo Film Festivala i vrhunca ljetnog dijela turističke sezone u našem Šeheru.

Nekad riječi nisu dovoljne, piše Fazlagić, ovaj grad moraš doživjeti.

Incident u Parizu pred zatvaranje Olimpijskih igara: Hitno evakuisan Ajfelov toranj

Incident u Parizu pred zatvaranje Olimpijskih igara: Hitno evakuisan Ajfelov toranj

Zato... #VisitSarajevo

Subota, 3. august: Nekad riječi nisu dovoljne

Subota. Nekome možda miran dan, bez dešavanja. Međutim, u turizmu takvih dana nema i sretan sam što je tako. U mjesecu julu doslovice nije bilo dana i noći bez atraktivnih kulturnih, muzičkih ili sportskih dešavanja, a u augustu nastavljamo istim tempom! Ipak, ovu subotu ostavljam sve poslovne obaveze po strani i rezervišem vrijeme za porodicu i opuštajuće druženje negdje u prirodi. Danas smo odlučili da to bude naša olimpijska planina Trebević. Dok čekamo u redu za žičaru, posmatram skupine turista, ali i Sarajlija koji također „bježe“ iz gradske vreve i za samo osam minuta vožnje stižu do ovog planinskog raja.

Tu su porodice s djecom, mladi parovi, penzioneri, gosti iz dijaspore, turisti iz Evrope, Kine, Zaljevskih zemalja... Upoznajem simpatičan par zrelije životne dobi iz Novog Zelanda i oduševljava me njihova pozitivna energija. Kažu da putuju Evropom i da su fascinirani Bosnom i Hercegovinom, Sarajevom, našom bogatom historijom, muzejima, prirodom, gastronomijom... Po ko zna koji put sam pomislio kako nedovoljno koristimo resurse i potencijale koje imamo, a živimo u najljepšoj zemlji na svijetu. Spuštamo se u grad, u tišini uživajući u prekrasnom panoramskom pogledu na Sarajevo i zalazak sunca. Nekad riječi zaista nisu dovoljne da se opiše sva ljepota ovog grada; to se jednostavno mora doživjeti.

Haris Fazlagić
Foto: Privatni album: Haris Fazlagić

Nedjelja, 4. august: Dok Miljacka protiče...

Sunčano i toplo nedjeljno jutro iskoristio sam za ranu jutarnju šetnju Darivom i Bentbašom. Znate li da se na području Zaštićenog pejzaža Bentbaša može pronaći 169 različitih biljnih vrsta, 50 vrsta ptica, osam vrsta gmizavaca, šest vrsta riba, jedna vrsta vodozemca i čak 134 vrste dnevnih leptira? Pored izuzetnog biodiverziteta, ovaj lokalitet nudi odlične uslove za razvoj outdoor i avanturističkog turizma, pa je tako ove nedjelje Bentbaša domaćin istinskom sportsko-turističkom spektaklu: jubilarni 10. Bentbaša Cliff Diving i Bentbaša Summer Fest okupili su 25 skakača iz Bosne i Hercegovine i regiona, ali i ponudili posjetiocima bogat edukativni, zabavni i društveno korisni program.

Osim tradicionalnih skokova u Miljacku, ova manifestacija nam je dodatno podigla svijest o važnosti očuvanja i zaštite naših prirodnih ljepota i životne sredine. Nakon atraktivnih skokova koji zaista oduzimaju dah, brojni građani Sarajeva i turisti nastavili su uživati u muzičkom programu i zabavi na otvorenom sve do ponoći. Ja ipak preferiram ranije otići na spavanje; valjda to dođe s godinama.

David Coulthard i Haris Fazlagić
Foto: Privatni album: David Coulthard i Haris Fazlagić

Ponedjeljak, 5. august: Spremni smo za filmsku magiju

Početak sedmice obilježio je naš najprepoznatljiviji turistički proizvod: press konferencija kojom smo u kinu Meeting Point najavili ovogodišnji, 30. po redu Sarajevo Film Festival koji će učiniti da se od 16. do 23. augusta Sarajevo osjeća kao centar svijeta. 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo kontinuirano unapređuje saradnju i pruža podršku SFF-u koji čini izrazito važan dio naše turističke ponude kada je u pitanju festivalski turizam. Kao sigurno najveća regionalna manifestacija u oblasti filmske umjetnosti, SFF ima značajan utjecaj na ekonomiju, turizam, kulturu i društvo, i predstavlja vrhunac ljetne turističke sezone.

Očekujemo više od 30.000 turista i posjetilaca, a sudeći po već prepunim sarajevskim ulicama, ali i ćevabdžinicama i buregdžinicama ispred kojih su redovi turista zainteresovanih za našu lokalnu kuhinju i tradiciju, ova sezona će oboriti sve rekorde. Čini mi se da festivalska atmosfera nikad ranije nije zavladala gradom.  Dobro nam došli!

Haris Fazlagić
Foto: Privatni album: Haris Fazlagić

Utorak, 6. august: Sarajevo City Card – ključ Sarajeva

Radnu sedmicu nastavljam istim tempom: sastanci s mojim timom, evaluacija do sad završenih aktivnosti i planiranje novih projekata i koraka u cilju unapređenja, razvoja i promocije turističke ponude Kantona Sarajevo. Jutros smo posebnu pažnju posvetili projektu Sarajevo City Card, jedinstvenoj turističkoj kartici na kojoj su objedinjene brojne atrakcije, muzeji, žičara, javni gradski prevoz i popusti na različite usluge i proizvode.

Nakon brojnih komplikacija, uspona i padova, ovaj projekat, na koji smo posebno ponosni, konačno počinje da ostvaruje svoj puni potencijal.

Ugostili smo danas i autoricu i urednicu italijanskog izdanja turističkog vodiča Lonley Planet, Annalisu Bruni, koja nam se posebno zahvalila na ovom proizvodu, uz koji je dobila priliku da istraži naš prelijepi grad na najbolji način i pripremi novo izdanje ovog vodiča, u kojem će turistima italijanskog govornog područja preporučiti posjetu Sarajevu.

Haris Fazlagić
Foto: Privatni album: Haris Fazlagić

Srijeda, 7. august: Ne može proći sedmica bez problema...

Nakon sjajnog početka dana i produktivnog sastanka na temu trenutno aktivnog javnog poziva za subvenciju aviosaobraćaja, koji će Sarajevo, nakon otvaranja više od 10 novih aviokonekcija i rekordnih brojki kada su pitanju turistički dolasci i aviooperacije, uvezati s dodatnim atraktivnim destinacijama i osigurati nastavak ekspanzije turizma, dočekao me „hladan tuš“.

Nelegalni iznajmljivači smještaja na platformi Booking i prevareni gosti koji, nažalost, iz Sarajeva neće ponijeti samo lijepe uspomene. Hitno sam reagovao i uputio urgenciju Booking-u i nadležnoj inspekciji da zajednički pojačamo kontrolu privatnih iznajmljivača smještaja i pokušamo izbjeći zloupotrebe.

Iako nemam mehanizme da spriječim ovakve nemile situacije, imam moralnu obavezu da svaki put pojedinačno uputim izvinjenje gostu koji je doživio bilo kakav vid neugodnosti u našem gradu. Sarajevo je regionalno prepoznato kao mjesto izrazite gostoljubivosti, ljubaznosti, sigurnosti i tople dobrodošlice za sve; ne smijemo dozvoliti da se to naruši.

Haris Fazlagić
Foto: Privatni album: Haris Fazlagić

Četvrtak, 8. august: Ko se jednom napije vode sa Baščaršije...

... nikad više iz Saraj'va taj otići ne umije, pjevao je naš legendarni Safet Isović. Dok uz opuštajuće melodije sevdalinke, pijem prvu jutarnju kafu u Kući sevdaha i teška srca odolijevam baklavama i kadaifu, iznova uviđam koliko je Sarajevo zaista jedinstven grad koji spaja kulture i miri različitosti. Obilazim Baščaršiju i bačšaršijske ulice, razgovaram sa zanatlijama koji stvaraju umjetnost koja fascinira turiste, upijam boje i mirise, osluškujem.

Miješaju se jezici s Balkana s engleskim, španskim, turskim, arapskim, kineskim... dok crkvena zvona i mujezin s munare zajedno pozivaju na molitvu. S ekipom novinara obilazim i turistički informativni centar, smješten u Saračima – najprometnijoj baščaršijskoj ulici.

Uz besplatne turističke mape i promotivne materijale, turiste dočekuju ljubazni i stručni uposlenici Turističke zajednice i spremno odgovaraju na brojne upite, ali i prikupljaju informacije o profilima turista koji posjećuju Kanton Sarajevo, njihovim potrošačkim navikama, potrebama i utiscima.

Te analize sa terena su od esencijalne važnosti za unapređenje turističke ponude i povećanje stepena zadovoljstva turista našom turističkom destinacijom. Današnji obilazak završavam u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. Ovaj muzej se ističe kao prvorangirana turistička atrakcija u Bosni i Hercegovini na platformi Tripadvisor prema ocjenama posjetitelja. Ponosan sam što je ovaj Muzej partner Turističke zajednice u projektu Sarajevo City Card i što na najbolji način zajedno njegujemo kulturu sjećanja i naše historijsko naslijeđe.

Haris Fazlagić
Foto: Privatni album: Haris Fazlagić

Petak, 9. august: Novi rekordi i povećanje turističkog prometa

Nastavljamo obarati sve rekorde! Izvještaji o pokazateljima turističkog prometa potvrđuju nastavak trenda rasta kada su u pitanju turistički dolasci i noćenja, a značajno raste i prihod od turizma. Kanton Sarajevo je definitivno.

postao izrazito popularna turistička destinacija koja privlači turiste iz svih dijelova svijeta. Naravno, iza svega stoje mjeseci pažljivog planiranja programskih aktivnosti, više od 20 najvećih svjetskih sajmova turizma na kojima smo se uspješno predstavili, više stotina podržanih projekata, programa i manifestacija koje su obogatile turističku ponudu i stvorile motive za dolazak ili produženi boravak u Sarajevu, te uspostavljanje novih direktnih aviokonekcija i konstantan rad na razvoju specifičnih oblika turizma koji mogu zadovoljiti ukuse najšireg spektra turista.

Sarajevo City Card
Foto: Privatni album: Sarajevo City Card

U septembru ćemo obilježiti Svjetski dan turizma i sumirati sve rezultate i uspjehe, ali i kritički razmotriti gdje imamo prostora za poboljšanje. Lično smatram da uvijek može bolje i zato ljestvicu postavljam ovako visoko. Na primjer, zar Sarajevo ne zaslužuje najkvalitetniji i najmoderniji turistički video koji će postati njegova „lična karta“ i podići standarde kada je u pitanju video produkcija?

I ne, nećemo odmarati za vikend – jer jedva čekamo početi s realizacijom!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije