Convey: Dokumentarac o Bosancima bez bosanskohercegovačke premijere

L. K.
Convey: Dokumentarac o Bosancima bez bosanskohercegovačke premijere
Američki portal Journal Now je u aprilu ove godine objavio članak o dokumentarcu „Among Wolves“. Režiser navedenog dokumentarca je Shawn Convey, a naš interes je pobudila činjenica da je tematika filma o Bosni i Hercegovini i Bosancima.
 
Pretragom smo uvidjeli da su zapisi o ovom filmu u našoj zemlji minimalni, te smo tim povodom kontaktirali režisera da bismo saznali nešto više o filmu, akterima i silnim stranim prikazivanjima ovog filma, koji ni nakon toliko vremena, otkako je snimljen, nije doživio premijeru tamo gdje je i nastao.
 
Naime, Amerikanac, fotograf Shawn Convey je 2004. godine tražio način da napravi tranziciju s fotografije na film, da bi tu priliku našao na nevjerovatnom mjestu daleko od doma. Priliku i ideju je našao kada se oko dvije i po sedmice vozio po Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Na njega je ostavilo veliki utjecaj sve što je vidio tamo, posebno činjenica da se to podneblje još uvijek oporavlja od rata (1992-1995). Međutim, ono što je vidio, u njemu je proizvelo više pitanja nego odgovora.
 
Convey je proveo skoro sedam godina u Bosni i Hercegovini, a došao je s ciljem da nađe priču koja će odgovoriti na barem neka pitanja o proteklom ratu. Ne samo da je našao priču, već i suprugu – Amerikanku. 
 
Priča koja je nastala iz te želje da odgovori na njegova pitanja i želje da sruši stereotipe koje vladaju u javnosti o našim prostorima i ljudima, pretočena je u dokumentarni film „Among Wolves“ – priču o livanjskom motociklističkom klubu „Vukovi“ i njihovim vođama Branku Lijoviću „Liji“ i Željku Krišti. 
 
Shawn za Radiosarajevo.ba odmah na početku spominje na kojim filmskim festivalima je Among Wolves bio prikazan otkako je snimljen (2016) nabrajajući impresivan broj. Film je prikazivan na brojnim festivalima u Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Americi, Europi, dobivao je nominacije, ali i nagrade.
 
„Premijera je bila 2016. godine na Chicago International Film Festivalu. Tada su dva člana MK 'Vukovi' došli da prisustvuju premijeri, Braco i Jakman, a samo se Braco pojavljuje u filmu od njih dvojice“, govori režiser.
AMONG_wolves.jpg - undefined

Insert iz filma "Among Wolves" (Foto: IMDb)

Ovaj dokumentarac je bio velika stvar za članove MK „Vukovi“, ali i za Conveyja: „Prije premijere u Chicagu, želio sam da prikažem film u Livnu u augustu iste godine. Projektor nije bio baš najbolji, ali ipak su članovi kluba uspjeli pogledati film. To je bilo tačno dan prije njihove godišnje moto-trke, tako da su ga svi 'vukovi' vidjeli.“
 
„Ništa više ne bih želio nego da imam i bosanskohercegovačku premijeru filma, prijavljivao sam ga, ali niko nije htio da uvrsti film u program. U regiji sam prijavljivao film na razne festivale, ali ništa“, govori Shawn, ali napominje i da ne odustaje od prijavljivanja upravo zbog članova kluba.
 
„Za neke ljude je možda teško da prihvate ovaj dokumentarac jer ne igra nikakve političke igre“, napominje režiser. Iako se misli, kada se čuje da je film o bajkerima – da je to priča o „žestokim momcima“ -  možemo samo reći da je upravo suprotno. Ovi bajkeri, koje prikazuje film, ruše stereotipe, pazeći na ljude svoga grada kojima je pomoć potrebna, a brinu i o divljim livanjskim konjima.
among_wolves1.jpg - undefined

Insert iz filma "Among Wolves" (Foto: IMDb)

Za bajkere navedenog kluba, Shawn ima samo riječi hvale i misli da bi i oni voljeli da u BiH film doživi premijeru: „Bajkeri su mi uvijek davali podršku. Kada je film bio na festivalu u Berlinu ove godine, devet članova je došlo iz raznih dijelova Europe da bi prisustvovalo premijeri.“
 
„Imamo odlične reakcije balkanske dijaspore koji su gledali dokumentarac, što je jako pozitivno za film. Iskreno se nadam da će dokumentarac uskoro dobiti i svoju bh. premijeru“, rekao je Shawn za kraj, navodeći da Bosna i Hercegovina jeste i bit će uvijek posebno mjesto za njega. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije