Uskoro počinje snimanje novog albuma Sinan Alimanović International banda

Radiosarajevo.ba
Uskoro počinje snimanje novog albuma Sinan Alimanović International banda
Bosanskohercegovački jazz muzičar Sinan Alimanović, u toku naredne sedmice počet će snimanje novog nosača zvuka u New Yorku. Na albumu će učestvovati najznačajnija imena savremene svjetske jazz scene.

Harvie S (kontrabasist, kompozitor, profesor na Manhattan School of Music, producent, inovator) je u decembru prošle godine, nakon turneje sa Sinan Alimanović International Bandom u Pekingu, nastupio i u Sarajevu. U višedecenijskoj karijeri bilježi saradnje sa najuticajnijim imenima iz svijeta jazza, kao što su: Gil Evans, Kenny Barron, Chet Baker, Michael & Randy Brecker, Tony Bennett, Sheila Jordan i mnogi drugi.

Victor Lewis (bubnjar, kompozitor) jedan od najcjenjenijih jazz bubnjara današnjice, svoje ime je odavno upisao u historiju jazzaa umjetničkim doprinosom i saradnjama s muzičarima, kao što su: Dexter Gordon, Carla Bley, Harvie S, Eddie Henderson, Woody Shaw, Michael & Randy Brecker, Anthony Braxton, Bobby Hutchenson, Dave Liebman, Don Alias itd.

Jed Levy (saksofonist, kompozitor) decenijama se smatra glavnom potporom jazz scene u New Yorku, dok ga magazin New York Times predstavlja kao muzičara koji uvjerljivo radi na jazz mainstream – u. U svojoj bogatoj karijeri bilježi saradnje sa legendarnim muzičarima i sastavima, kao što su: Curtis Fuller, Don Friedman, Tom Harrell, Shirley Scott, Eddie Henderson, Mike Clark, Jack McDuff, Don Patterson, The Vanguard Jazz Orchestra (The Thad Jones/Mel Lewis Orchestra), Cedar Walton, Jaki Byard, Ron McClure, Attilla Zollar…

Lejla Alimanović (vokal) magistrica u oblasti odnosa između jazza i književnosti, umjetnička producentica, ali i jazz vokalistica, godinama sarađuje sa ocem Sinanom Alimanovićem na različitim jazz projektima. Na nosaču zvuka svoj doprinos će dati autorskom kompozicijom. Do sada je zabilježila saradnje sa svjetskim jazz muzičarima, kao što su: Jim Mullen, Harvie S, Ratko Divjak, Vladimir Kostadinović, Saša Borovec i mnogi drugi.

U pozivnom pismu, koje je uputio direktor muzičkog studija Trading 8s Music, navedeno je da su impresionirani sjajnim bh umjetnikom, Sinanom Alimanovićom, kao i njegovim doprinosom svjetskoj jazz sceni, te ga iz tograzloga pozivaju da snimi album s američkim kolegama, velikanima jazza.


Sinan Alimanović (pijanist, kompozitor, aranžer, dirigent, profesor) je višestruko nagrađivani bh jazz ambasador koji, u kontinuitetu, promovira bh. jazz scenu na regionalnom i svjetskom nivou, kroz saradnje s najrelevantnijim imenima iz svijeta jazz a, među kojima su neki i višestruki dobitnici prestižne nagrade Grammy, kao i kroz edukativni doprinos.

Samo neki od muzičara sa kojima je Alimanović do sada sarađivao su: Randy Brecker, Harvie S, Duško Gojković, Ladislav Fidri, Alex Blake, Bobby Sanabria, Barbara Hendricks, Petar Ugrin, Jim Mullen, Gianni Basso, Aladár Pege, Václav Zahradnik i mnogi drugi.

Snimanje nosača zvuka Sinan Alimanović International Band – a, realizirat će se uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS i ministra Mirvada Kurića, Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca – AMUS, te Javnog servisa radio – televizije BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije