Akademik Karahasan o novom romanu „Uvod u lebdenje“: Knjiga pisana 24 godine

1
Piše: Faruk Vele
Akademik Karahasan o novom romanu „Uvod u lebdenje“: Knjiga pisana 24 godine
Foto: Privatni album / Akademik Dževad Karahasan o novom romanu

U izdanju sarajevske Izdavačke kuće Connectum iz štampe je ove sedmice izašao roman „Uvod u lebdenje“, nova knjiga jednog od naših najvećih, najprevođenijih i najnagrađivanijih književnika, akademika Dževada Karahasana.

“Uvod u lebdenje”, koji se već može naći u prodaji, pripovijeda, uvjetno govoreći, „putovanje“ jednog uglednog pjesnika, klasičnog humanista, i njegovog sarajevskog prevodioca kroz svijet Sarajeva tokom 1992. godine.

Akademik Karahasan ovim značajnim povodom govori za portal Radiosarajevo.ba.

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Prve skice za roman “Uvod u lebdenje” nastale su u oktobru 1998. godine, čak sam počeo pisati jednu epizodu, ali sam prekinuo, jer sam shvatio da stvari nisu zrele – ili materijal nije dozrio, ili ja nisam dovoljno zreo. U godinama koje su uslijedile tri-četiri puta sam se vraćao ovoj temi, odnosno ovom materijalu (prije svega likovima, koji su mi izuzetno važni), ali sam svaki put odustao. Konačno je krenulo u novembru 2020. godine i okončalo se u januaru ove, 2022. Ovih par informacija je dovoljno da biste shvatili kakvo olakšanje mora osjetiti čovjek koji drži u rukama knjigu na kojoj je počeo raditi prije dvadestičetiri godine“, kaže Karahasan za portal Radiosarajevo.ba.

S tim olakšanjem i radošću miješa se, veli, zebnja s kojom je posao pisca neraskidivo vezan.

Akademik Dževad Karahasan o novom romanu - undefined

Foto: Privatni album: Akademik Dževad Karahasan o novom romanu

Jer vi možete svoj zanat poznavati kao ne znam ko, jasno vam je da ne znate i ne možete znati kakva je vaša nova knjiga zaista. Književnost je, naime razgovor, knjiga i njezina sudbina zavise i od čitaoca, budući da je čitalac završava: roman je dovršen kad je čitalac u njega unio (projicirao) svoja iskustva, pitanja, osjećanja... Bez toga je roman samo ponuda, mogućnost (potencijalitet, rekli bi filozofi)“, ističe Karahasan.

Utoliko mu je, reći će, također, ovaj period, neposredno nakon izlaska knjige, izuzetno napet.

„Istovremeno osjećam radost i zebnju, još uvijek se nekako bavim knjigom koja je već izišla, a pritom se pravim da se počinjem baviti idućom. Jer pisac je u sretnoj situaciji da živi u skladu s poukom koju je Pitagora ponavljao svojim učenicima: put je cilj“, zaključuje akademik Karahasan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije