Školovanjem za bolje sutra: Mirzi i Jasni uzor je Selma, umjetnica svjetskog glasa

Radiosarajevo.ba
Školovanjem za bolje sutra: Mirzi i Jasni uzor je Selma, umjetnica svjetskog glasa
Foto: Almir Panjeta / Brat i sestra Mirza i Jasna iz Bihaća najviše vole likovno

Brat i sestra Mirza i Jasna iz Bihaća (Imena su promijenjena zbog zaštite identiteta djece) kažu da od svih predmeta u školi najviše vole likovno.

Piše: Almir Panjeta

Jasna kaže da bi voljela biti slikarica, a Mirza nam nije mogao pokazati mnogo radova jer su skoro svi završili na školskoj izložbi. Volio bi, kaže, biti policajac, a možda i slikar. Leonardo i Van Gogh im zasad nisu posebno bitni, a na pitanje ko im je umjetnički uzor oboje uglas odgovaraju - Selma Selman, umjetnica svjetskog glasa koja je iz njihovog naselja, uz puno volje i upornosti, dospjela do svjetskih galerija i radi na “Syracuse University”.

Jasna je završila peti, a Mirza šesti razred Osnovne škole “Prekounje”, gdje idu i njihova braća Irhad i Nermin koji su završili četvrti i sedmi razred.

Mali Rijad bi u školu trebao naredne godine, a najmlađa Aida ima tek tri godine i ima još vremena do škole. Svi osim Aida koristili su ili koriste usluge Dnevnog centra u Bihaću koji, uz podršku Evropske unije i Save the Children, vodi Udruženje “Žene sa Une”.

“Volim da idem u školu, želim postati policajac i zato se trudim u školi. Mislim da bi svi moji vršnjaci trebali da idu u školu jer tamo mogu naučiti više i postati ono što žele”, kaže nam Mirza koji osim slikanja trenira fudbal u FK “Metalac” i navija za “Juventus”.

Učestvovao je i na radionici u okviru projekta “Ostajem u školi” koji realizira Udruženje “LAN” kao dio velikog projekta „Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u BiH“ koji finansira Evropska unija , a provodi Save the Children.

“Radionice su bile zanimljive, učili smo o tome šta uraditi ako je neko nasilan i tuče vas, govorili o zdravlju i naučili puno toga”, dodaje Mirza.

Mama Mensura i otac Midhat kažu da im je i pored teške materijalne situacije u kojoj žive, najveća želja da im sva djeca završe školu.

“Voljela bih da bar završe osam razreda kao i ja, ali bi mi bilo drago i da nastave sa školovanjem”, kaže Mensura, a Midhat dodaje kako će dati sve od sebe da im to i omogući.

“Ako ja nisam imao priliku da se školujem, zašto to svojoj djeci ne bih omogućio? Roditelji često kažu da nemaju uslova, nemam ih ni ja, ali se za školovanje djece mora sve uraditi. Ne trebamo ići nazad u prošlost već samo naprijed – dati djecu u školu!”, jasan je otac Midhat.

Evropska unija izdvojila je 350.000 eura za projekat “Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini”, koji provodi Save the Children, u partnerstvu sa OC “Vermont” i udruženjem “Žene sa Une” iz Bihaća.

U sklopu projekta urađeno je Lokalno akciono istraživanje o razmjerama i uzrocima napuštanja školovanja u kojem je učestvovalo 1.132 djece iz Unsko – sanskog i Tuzlanskog kantona, te Prijedora, Bijeljine i Brčko Distrikta, i na osnovu kojeg radne grupe izrađuju akcioni plan za prevenciju ranog napuštanja školovanja.

Kako je jedan od ciljeva Projekta i da organizacije civilnog društva ojačaju svoje kapacitete kako bi dugoročno doprinijele procesu povratka djece u obrazovni sistem, kao i prevenciji napuštanja školovanja, upućen je javni poziv za podršku projektima među kojima je podržan i projekat Udruženja “LAN”.

“Projekat ‘Ostajem u školi’ traje 10 mjeseci i provodi se u osam osnovnih škola grada Bihaća. Realiziramo radionice s djecom, roditeljima i nastavnicima, okrugle stolove, posjete osnovaca srednjim školama i promotivne aktivnosti kako bismo doprinijeli smanjenju ranog napuštanja škole i djeci u riziku od napuštanja osigurali šanse za sticanje obrazovanja”, kaže Izolda Osmanagić iz Udruženja “LAN”, potcrtavajući kako su uz djecu i roditelje, nastavnici posebno važna grupacija ciljana kroz projekat.

“Radionice su usmjerenog tipa, govori se o značaju obrazovanja, podizanju samopouzdanja, načinima učenja i komunikacijskim vještinama. Nastavnicima ističemo značaj unapređenja kvaliteta obrazovanja, a cilj je osnažiti ih da prepoznaju djecu u riziku i blagovremeno reaguju”, zaključuje Izolda Osmanagić dodajući kako je Udruženje “LAN” opredijeljeno da i nakon završetka projekta ostane na raspolaganju djeci, roditeljima i školama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije