Save the Children slavi 100. rođendan: Štite prava djece širom svijeta

V. A. Z.
Save the Children slavi 100. rođendan: Štite prava djece širom svijeta
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Izložba "Save the Children"

Prije 100 godina engleska dama Eglantine Jebb imala je viziju: ostvariti i zaštititi prava djece širom svijeta.

Bila je vođena uvjerenjem da sva djeca, ko god da su, gdje god se nalaze, imaju pravo na zdrav, sretan i ispunjen život i užasnuta stanjem u kojem se nalaze milioni djece nakon Prvog svjetskog rata.

Organizirala je prikupljanje pomoći za gladnu djecu bez obzira kojoj zaraćenoj strani ‘pripadaju’ zbog čega je čak bila i uhapšena.

Ipak, Eglantyne Jebb je, zajedno sa sestrom, u proljeće 1919. godine osnovala organizaciju ‘Save the Children’ koja danas predstavlja jedan od vodećih svjetskih pokreta za društvene promjene u korist djece.

Stogodišnjica organizacije Save the Children obilježava se širom svijeta. Ovaj značajan jubilej obilježen je i u Sarajevu, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, uz izložbu fotografija koja mapira stogodišnje aktivnosti ove najstarije međunarodne humanitarne organizacije na svijetu.

Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children za Sjeverozapadni Balkan istaknula je, otvarajuć izložbu, kako historija ove organizacije oslikava i historiju civilizacije u 20 i 21. stoljeću. Ratovi, glad, katastrofe dešavale su se i dešavaju se, ali djeca su najmanje kriva za to. Širom svijeta, u 123 zemlje, Save the Children ne samo da praktično pomaže djeci i ugroženim kategorijama, već aktivno zagovara unapređenje ljudskih prava i doprinosi u izgradnji boljeg društva.

Na sastanku Lige naroda 1924 osnivačica Save the Childrena je prvi put predstavila deklaraciju o pravima djeteta. Ovaj dokument prerastao je u Konvenciju o pravima djece koja je prihvaćena od strane članica UN-a 1989. Save the Children je u Bosni i Hercegovini prisutan i aktivan prvenstveno u zaštiti i ostvarivanju prava ranjivih kategorija djece, osnaživanja djece i njihovih kompetencija, a u posljednje vrijeme i u zaštiti djece migranata i izbjeglica.

Kao što je poručila Andrea Žeravčić na kraju svog obraćanja - bolje upaliti makar jednu svijeću nego vječito živjeti u mraku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije