Student medicine Faruk Gutić dobitnik priznanja Europske akademije za neurologiju

3
Radiosarajevo.ba
Student medicine Faruk Gutić dobitnik priznanja Europske akademije za neurologiju
Foto: Ustupljeno za Radiosarajevo.ba / Faruk Gutić

Student pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu Faruk Gutić iz Banovića dobitnik je nagrade za izvrsnost Europske akademije za neurologiju za 2022. godinu.

Gutić je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio da je svojim radom Why neurology?" izabran za pobjednika studentskog takmičenja koje je organizirala Europska akademija za neurologiju, te pozvan na dodjelu nagrade 25. juna 2022, u 13.30h u Naučnom teatru u Beču, u Austriji.

Mi smo Europa

Inače, svojim radom, kao je kazao, želi "apostrofirati važnost otkrića novih lijekova", što dovoljno govori o ambicijama ovog mladog čovjeka.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Uspješni student Medicinskog fakulteta u Sarajevu, početkom godine izabran je za studenta člana Europske Akademije za Neurologiju. Inače, Europska akademija za neurologiju predstavlja više od 45 000 članova iz Europe i 47 europskih nacionalnih društava.

"Biti u mogućnosti predstavljati Bosnu i Hercegovinu u ovom impozantnom društvu je velika čast i odgovornost za mene kao budućeg mladog ljekara. Dobiti nagradu od strane uvaženih i cijenjenih profesora iz Berna je malo ostvarenje sna kojeg sam sanjao. Bez obzira što moja predstavljanja Bosne i Hercegovine diljem Europe nisu bila podržana od strane institucija u Bosni i Hercegovini, ja ću s ponosom nositi zastavu Bosne i Hercegovine u Beč, 26. juna ove godine. Nadam se da će neki novi mladi koji će doći iza nas imati veću podršku od strane institucija u BiH da se nadmeću i pokazuju svoj kvaliteta s drugim vršnjacima Europe, jer mi to i jesmo. Mi smo Europa”, rekao je mladi Gutić.

Pored same nagrade, koja prvi put stiže u BiH, na ceremoniji dodjele planirana je i prezentacija rada. Sam rad publicirala je Europska Akademije za neurologiju.

Faruk kaže da mu je cilj da "pokuša ostati u domovini, te da da nadu drugim mladim ljudima da se, uprkos brojnim preprekama i iz BiH može graditi jedna uspješna međunarodna karijera u oblasti medicine.

"Želja mi je da nekako ja budem ta osoba, taj budući stub društva koji će nuditi neku nadu i svjetlo mladim ljudima da je nauka zaista cijenjena i da se njome isplati baviti, dodao je.

Moramo sačuvati mladost

Nakon Beča, Gutić odlazi i u Valenciju, gdje će učestvovati u ESMO-ESO školi za medicinsku onkologiju u Valenciji od 14. do 19. jula ove godine.

"Od ukupno 400 prijavljenih studenata, moje ime se našlo u finalnih 60 učesnika koji će uzeti učešće i učiti od uvaženih profesora iz Njemačke, Španije, Grčke, Italije, Švedske, Poljske i Švicarske. Ponijeti će se zastava Bosne i Hercegovine i u Valenciju ove godine", kaže Gutić.

Iako prihvata da su mladi postali žrtvom "vremena u kojem žive" i raznih institucionalnih problema, na kraju poručuje da "odustajanje nikada nije bilo opcija".

"Postoji samo jedan put koji možemo vidjeti, a to je samo put koji nas vodi u budućnost. Nadam se da će se napokon strateški početi raditi kako bi se mladi ljudi zadržali ovdje. Mislim da rijetko koja zemlja ovo ima i zato mislim da ovu mladost moramo sačuvati. Vjerujem da će svi ti mladi dobiti svoje mjesto pod zvijezdama bh. neba, jer to zaista zaslužuju i to im želim", poručio je na kraju Gutić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije