Dr. Sebija Izetbegović: Tužit ću Konakovića, on nema škole niti odgoja

Radiosarajevo.ba
Dr. Sebija Izetbegović: Tužit ću Konakovića, on nema škole niti odgoja
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas je održao press konferenciju na kojoj je, uz ostalo, osuo "žestoku paljbu" po direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebiji Izetbegović. I odgovor je, očekivano, bio žestok.

Piše: Faruk Vele

U intervjuu za Radiosarajevo.ba dr. Izetbegović najavljuje tužbu protiv Konakovića za izrečene stavove koje će, kako kaže, predsjedavajući Skupštine KS morati dokazivati na sudu.

Advokat već radi

"Zbog navoda koje je gospodin Konaković iznio, vrlo vjerovatno će uslijediti tužba. Moj advokat to već 'češlja' i čita... Ja ću njega sasvim sigurno tužiti i vjerovatno ću ga sasvim sigurno pobijediti. Platit će odštetu", kaže Izetbegović za naš portal.

Profesorica Izetbegović je primitivnom i ispod svakog nivoa ocijenila tvrdnje Konakovića na današnjoj press konferenciji, a posebno, kako je rekao, da ju "ni NATO ne može smijeniti", jer oko sebe ima "5.000 kamikaza spremnih da se raznesu da ona ostane direktorica Kliničkog centra". 

Konaković: Vlada FBiH će prije zaštititi Sebiju Izetbegović nego građane Federacije

"Konakonvić konstantno pokazuje jedan strahoviti nedostatak obrazovanja, osim što pokazuje nedostatak elementarnog kućnog odgoja. On ne zna šta su kamikaze i možda bi trebalo da mu neko da udžbenik historije da on vidi ko su kamikaze. Da su to bili japanski piloti koji su u Drugom svjetskom ratu bili spremni na samoubilačke napade protiv protivničkih aviona. Kamikaze nisu oni što se opasaju pa se raznose. 

Ovim što je rekao on je strašno uvrijedio ljude koji rade u Kliničkom centru i, skupa sa mnom, doprinose spašavanju upuštenog zdravstvenog sistema, čemu je i on prilično doprinio kao bivši neuspješni premijer Kantona Sarajevo. Kada čovjek nema adekvatno obrazovanje, kada nema školu, onda lupeta kako lupeta Konaković, tvrdi Izetbegović.

Povod za press konferenciju koja je danas izazvala veliku pažnju javnosti u Sarajevu je bio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju. Konaković je odlučno ustvrdio da će "raspakovati priču o kriminalu na Medicinskom fakultetu".

Komentirajući ove tvrdnje, Izetbegović odgovara:

"Ja sam samo dijelom radnog vremena, po Zakonu, angažovana na Medicinskom fakultetu kao redovna profesorica na Ginekologiji i akušerstvu, tako da šta god on (Konaković) bude raspakivao, a ne znam šta misli da raspakuje, on će morati komunicirati s Medicinskim fakultetom. To je institucija kojoj će on morati da se obrati kao pravoj adresi. Dakle, da bi raspakivao bilo šta... 

Mislim da on kao nastavnik fiskulture, koju je inače završio na jedan čudesan način, nije kompetentan za bilo šta... Možda da neke kutije raspakuje na Medicinskom fakultetu, koverte ili nešto tako. A da se on bavi nekom istragom, pa on ne može niti zakonodavna i izvršna vlast. On ne zna svoje kompetencije.  Pretpostavljam da to uvijek proizlazi iz njegovog nedostatka obrazovanja i nekompetentnosti. Jer, kada se u dva metra visine skupi gomila kompleksa zbog neostvarenih ambicija, nedostatak elementarnog kućnog odgoja i potpuni nedostatak obrazovanja, dobijete Elmedina Konakovića", smatra Izetbegović.

Nisam otjerala doktore

Međutim, Konaković, ipak, sasvim jasno tvrdi da je upravo prof. Izetbegović "smislila način" da otjera Ismeta Gavrankapetanovića, Mirsada Kacilu, Zeliju Veliju, Nasera Nabila, Kemala Dizdarevića, kako je rekao, niz vrsnih ljekara koje svi traže, a ne mogu ih više naći ni na KCUS-u, ali ni na Medicinskom fakultetu.

Izetbegović smo pitali i o tome. Tvrdi da će "jalovi predsjedavajući Skupštine KS" svoje tračeve poput ovih, "koje stalno mantra i koje prosipa ljudima", morati dokazivati na sudu. 

"On je od izbora na nasilan način zasjeo u stolicu i pokušava da ponižava inteligenciju našeg naroda. To može jedno vrijeme kako on to radi populistički brutalno, primitivno, ali ima mjera svemu.  On će morati dokazati da su ti profesori otjerani. Dočim ja sam dobila obavijest Suda da sam pobijedila u ovom okršaju sa Senadom Pećaninom.  Dobila sam na Sudu proces za klevetu koju su oni prema meni sve vrijeme u javnosti plasirali. Niko od tih doktora nije otjeran. Svi ti doktori su zatražili sporazumni raskid ugovora. A njihov ugovor s Medicinskim fakultetom ne ovisi o meni. Kažem Vam, ja sam samo djelom radnog odnosa angažovana na Medicinskom fakultet, kako Zakon o visokom obrazovanju i propisuje", govori Izetbegović i nastavlja.

"Naučno-nastavo vijeće Medicinskog fakulteta je ono koje donosi odluke. Opet, nemoguće je to objasniti čovjeku koji ima nivo obrazovanja ili nema nikakvo obrazovanje kao Konaković. To je vrlo teško. Znate. To su stvari koje čovjek koji prođe akademski put može vrlo lako da shvati, ali on ne spada u te ljude. Znate, kako kažu, star se vo u brazdu ne uvodi! Ne mogu ja sad educirati Konakovića šta je kućni odgoj, šta je neki protokol, bonton u javnom istupu. Ne možete vi odgojiti starog čovjeka, džaba, to je tako".

Sebija Izetbegović se generalno osvrnula na rad aktuelne Vlade Kantona Sarajevo. Pitali smo je kako gleda na najave u javnosti da će doći do smjene aktuelne vlasti, te da li vjeruje da će do toga doći?

SDA: Fortina vlada krenula u vlastito samouništenje

"Mi to svi željno iščekujemo. Nadamo se da će to biti. Konaković je, recimo, neki natpremijer. Neka komična ličnost. Premijer Forto (Edin, op.a.), jadnik, ne može da dođe do izražaja od njega. Evo šta mogu da kažem o njima. Uradili su jednu vrlo sramotnu i žalosnu stvar. Konkurs za 46 mladih ljekara, za koji postoji novac, dakle, za njihove plaće i finansiranje, za koje je postojala nasušna potreba za specijalizaciju na Kliničkom centru, premijer Forto je opstruirao dopisom koji je promptno poslao nakon raspisanog konkursa 7. decembra 2018. godine", ističe sagovornica Radiosarajevo.ba. 

 Molimo Boga da bude smijenjena...

Smatra da je to bio nizak udarac državi i društvu.

"Već sedam mjeseci ta djeca, Bog zna, jesu li i otišla negdje u Njemačku, čekaju. Ova vlada kojoj su puna usta želje da mladi ostanu, da nešto novo naprave, zaustavila je zapošljavanje 46 mladih ljudi bez ikakvog obrazloženja, osim famoznog moratorija kojeg su nam uveli. Da bi nam odmah nakon toga, premijer Forto kazao da on greškom šalje taj dopis o moratoriju, jer on nije nadležan za nas!? A poslao direktno  KCUS-u taj dopis! Sve to skupa bilo tužno koliko je nekompetentno, koliko je tu ustvari neznanja. Tužan rezultat je 46 mladih ljudi, gotovih ljekara koji pola godine nisu na specijalizaciji. To opstruiše ta Vlada KS na čelu sa Fortom i Konakovićem", smatra profesorica.

Također, podsjeća da su imali "ogroman broj tih aplikacija za tih 46 pozicija".

"To je prvi put, evo, od našeg dolaska, dolaska novog menadžmenta, koji je vratio 80 miliona KM duga, koji je finansijski stabilizovao Klinički centar. Mi prvi put u historiji ustanove raspisujemo strateški specijalizacije. Po biološkoj potrebi zbog odlaska kadrova u penziju, po istinskoj potrebi, po potrebi za brigu o pacijentima, stepenu oboljenja, zahtjevima Zavoda za javno zdravstvo... Sada, zaista, ne postoji nikakva mogućnost da neko preko veze dobiva posao. Oni su napravili takvu jednu ružnu situaciju da je godina izgubljena za mlade doktore, za njihove porodice. Zamislite te porodice koji su školovali mlade ljekare, koji tamo čekaju rezultat konkursa za specijalizaciju, a onda im djeca saopće da je taj konkurs poništen, jer ga je tražio poništiti Forto, Konaković... Puna su im usta napretka, a u suštini se sve svodi na začepljivanje rupa iz autrougarskog  perioda, za koji ministar i ne zna da su rupe koje pomažu za otplavljivanja viška vode!? Prave neke tako banalne i glupe graške, da, evo, zbilja, molimo Boga i javnost da smijene ovu vladu napokon", zaključila je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije