Konaković: Vlada FBiH će prije zaštititi Sebiju Izetbegović nego građane Federacije

O. K.
Konaković: Vlada FBiH će prije zaštititi Sebiju Izetbegović nego građane Federacije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dino Konaković

Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković  održao je danas u Sarajevu press konferenciju povodom posljednjih dešavanja u Vladi Kantona Sarajevo i ostavke ministrice obrazovanja, nauke i mladih KS Zinete Bogunić. 

Elmedin Konaković ponovo o SDA: Vezali smo mi tu aždahu

Pročitajte zbog čega je Zineta Bogunić podnijela ostavku na poziciju ministrice

SDA: Fortina vlada krenula u vlastito samouništenje

Kako je kazao, osjetio je potrebu da reagira na medijsku harangu koja je aktuelna.

"Ja odgovorno tvrdim da je pri izmjeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju poštovana procedura. SDA sad, preko određenih medija, pokušava da skrene ovaj problem s pravog kolosijeka", kazao je Konaković.

Podsjetio je da za rad Univerziteta u Sarajevu odgovara Senat na zahtjev Skupštine.

"Smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga i dalje pravi velike probleme na Medicinskom fakultetu, koji je veliki problem. Čak je i sam rektor [Rifat] Škrijelj podnosio krivičnu prijavu pa Skupštini podnio zahtjev za autentično tumačenje", dodao je Konaković.

Kazao je kako je jasno ko želi okupirati Medicinski fakultet.

"To su Sebija Izetbegović, SDA i ta ekipa koja želi da ovlada zdravstvom", naveo je Konaković.

Istakao je da je na autentično tumačenje zakona o visokom obrazovanju Vlada FBIH podnijela apelaciju kod Ustavnog suda FBiH.

"Podnio ga je Vesko Drljača, a ja mu poručujem da nije uspio [Fadil] Novalić, a nećete ni vi. Ovu ekipu nećete tako lako zaustaviti", naglasio je Konaković.

Kako je moguće da Sarajevo ima jednu akademsku bazu, upitao se on, kada Beograd i Zagreb imaju na desetine.

"Jedino ako ste zaposleni na KCUS-u možete raditi na Medicinskom fakultetu. Čavaljuga je premašila budžet za milion i podijelila ga na plate, to je krivično djelo i ja ću podnijeti prijavu protiv Čavaljuge", kazao je Konaković.

Dodao je da će Federalna vlada prije zaštititi Sebiju Izetbegović nego građane FBiH.

"Kada bi na mostu odlučivali da se građani potope, a da Sebija skvasi haljinu, oni bi poletjeli da joj zaštite haljinu", kazao je Konaković.

Osvrnuo se na sve češće napade iz SDA, govoreći da se time ustvari pokušava zaštititi kriminal.

"Danas sam dobio papire iz ZOI-a i vidio sam da su gore pokrali stotine hiljada maraka, a sada napadaju na našu čast i porodicu. Izetbegović nam je poručio da će nas završiti, a ja mu poručujem da to završi kod kuće" kazao je Konaković.

O ostavci ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić kratko je kazao:

"Ja se sa njom nisam svađao, ali se nisam ni slagao u nekim stvarima koje je predlagala. Ona je časna i vrijedna žena i nekada je znala raditi drugačije nego što sam ja predlagao, ali je ispadalo bolje od onog što sam ja predlagao. Mi ćemo prihvatiti njenu ostavku i na narednoj sjednici ćemo predložiti novo ime, a to će ponovo biti žena", istakao je Konaković.

Govoreći u tom kontekstu o novom zakonu o obrazovanju kazao je da im nije cilj smijeniti Sebiju Izetbegović, jer kako je kazao, nju ne može ni NATO smijeniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije