In memoriam / Preminuo Zoran Stanojević u 79. godini, prevodilac Gospodara prstenova

12. 06. 2021. u 15:15:00 Fena

Shares: 11

Satiričar, pisac za djecu, novinar, radio-voditelj i prevodilac Zoran Stanojević, preminuo je u Beogradu u 79. godini, priopćio je danas Beogradski aforističarski krug.

S engleskog jezika je preveo veći broj knjiga, među njima i kultnu Tolkienovu trilogiju Gospodara prstenova, prenosi Beta.

Od 1977. godine Stanojević je objavio stotine humorističko-satiričnih priča u listovima i časopisima: Etna, Jež, Satirikon, Novosti, Oko, Nin, Politika, Borba, Danga.

Autor je 20-tak knjiga i zastupljen je u mnogim antologijama, a napisao je oko 60 drama od kojih je trećina nagrađena na anonimnim radio natječajima.

Radio drame su mu igrane na svim većim radio stanicama u Jugoslaviji, a petnaestak je prevedeno i igrano u Švedskoj, Nemačkoj, Austriji i Belgiji.

Stanojević (1942.-2021.) je dobitnik nagrade "Neven" za najbolje ostvarenje za djecu, "Zmajeve nagrade", za doprinos književnosti za djecu, Zlatne značke Кulturno-prosvjetne zajednice Srbije, Zlatnog mikrofona Radio Beograda i nagrade Beogradskog aforističarskog kruga za ukupan doprinos srpskoj satiri.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)