Umro Branko Gavrić, autor omota kultnih jugoslavenskih muzičkih albuma

0
Radiosarajevo.ba
Umro Branko Gavrić, autor omota kultnih jugoslavenskih muzičkih albuma
Foto: Nova.rs / Branko Gavrić

Čuveni grafički dizajner Branko Gavrić preminuo je danas u Beogradu u 67. godini, javlja portal Nova.rs.

Jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera, ilustratora i autor brojnih plakata za kultne albume muzičke scene iznenada je preminuo zbog komplikacija nakon operacije.

Rođen je 1955. godine, a tokom bogate karijere potpisao je omote albuma Električnog orgazma, Elvisa J. Kurtovicha, Kornelija Kovača…

Upravo je Gavrić bio autor omota za jedan od najvažnijih albuma za rock and roll na ovim prostorima - Paket aranžman.

Omot albuma

Wikipedia: Omot albuma "Pakleni angažman"

Ne samo da je ilustrirao naslovnicu, već je upravo on bio zaslužan za sam naziv legendarne kompilacije koja je prvi put na diskografskom izdanju predstavila beogradske grupe Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam.

Nedavno se pojavio i na otvaranju izložbe Paket aranžman (1981-2021) na beogradskom Kalemegdanu, a kada se početkom godine obilježilo četiri desetljeća od izlaska kultnog albuma, ovako se za BBC prisjetio kako mu je došla ideja za omot:

„Zapad malo zna o nama, trpa nas iza Željezne zavjese, a u tom trenutku glazba u Jugoslaviji ne zaostaje za Europom i Amerikom, pa ju je samo trebalo predstaviti tom Zapadu, dovesti ga u Beograd na obilazak. I to bez ikakvih uljepšavanja. I tako je Paket postao turističko-muzički Paket aranžman“, pričao je dodavši kako je glazbenicima koncept za omot predstavio u kafiću Kolarac, i da su svi bili protiv tog rješenja, jer je „svako vidio projekt kao osobni i imao vlastite ideje o omotu“.

Branko Gavrić je radio i kao grafički urednik magazina Džuboks, a potpisao je i brojne plakate za Omladinske radne akcije i filmove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije