Preminuo James William Pardew, šef pregovarača u Daytonu i Ohridu

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo James William Pardew, šef pregovarača u Daytonu i Ohridu
Foto: Arhiv / Preminuo Pardew

James William Pardew, bivši američki diplomata u administracijama Bila Clintona i Georga Busha i službenik obaveštajne službe američke vojske, umro je u srijedu u 77. godini.

Uzrok smrti nije objavljen.

James Pardew je predstavljao je ministra odbrane u američkom pregovaračkom timu o Daytonskom mirovnom sporazumu. Rukovodio je Programom vojne obuke i opreme za BiH od 1996 do 1999. godine, prenose srbijanski mediji.

Pardew je bio američki pregovarač Okvirnog sporazuma u Ohridu 2001. godine i služio je kao zamjenik specijalnog savjetnika predsjednika i državnog sekretara za demokratiju na Balkanu tokom sukoba na KiM.

Američki predsednik Bil Clinton imenovao je Pardewa 1997. godine za zastupnika za vojnu stabilizaciju na Balkanu sa činom ambasadora State departmenta.

Za vrijeme administracije Georga Busha Pardew je bio ambasador SAD u Bugarskoj, od 2002. do 2005. godine.

Rođen u Memphisu, a odrastao je u Jonesborou. Završio je Državni univerzitet Arkansas. Nakon diplomiranja proveo je 28 godina kao vojni obavještajac, i dobio čin pukovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije