Bill Clinton i Christiane Amanpour: Situacija u BiH je nešto kao "hladni rat"

7
Radiosarajevo.ba
Bill Clinton i Christiane Amanpour: Situacija u BiH je nešto kao "hladni rat"
Printscreen / Christiane Amanpour

Povodom obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u organizaciji Evropskog vijeća vanjskih poslova (ECFR), i danas se održava Online konferencija “Dayton at 25: The Future of BiH”. 

Ova dvodnevna konferencija će ugostiti brojne istaknute govornike koji će razgovarati o izazovima sa kojima se susreće naša država kao i opcijama transatlantske saradnje na Zapadnom Balkanu. 

Među uvaženim govornicima danas se obratio Bill Clinton, nekadašnji predsjednik Amerike i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Christiane Amanpour, bivša glavna dopisnica CNN-a i ratna novinarka iz Sarajeva i BiH.

"Vijeće bezbjednosti UN-a je govorilo o situaciji u BiH nakon Daytona, o etnocentričnoj politici, koja je cementirana u ono što sada možete nazvati "hladnim ratom". Pandemija, korupcija, to su teške stvari kako bi BiH usmjerili naprijed", kazala je Amanpour.

Christiane Amanpour - undefined

Printscreen: Christiane Amanpour

Zbog onoga što smo učinili u Bosni, bilo je nemoguće da međunarodna zajednica ode, dodala je Amanpour te dodala "spriječen je genocid na Kosovu. Uradili smo svoj posao".

Ona je rekla da je pregledala film "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić, koji govori o danima tokom pada Srebrenice 1995. 

"Osjećala sam paniku, kao da sam ponovo tu. Bilo je tu i bijesa, ljutnje, sramote. Dayton je spasio živote, zaustavio je rat. No, nastavio je sa etničkim granicama. Nagradio je bosanske Srbe", dodala je Amanpour.

Clinton je na početku kazao da je "nakon 25 godina sretan što su pregovori pomogli".

"Previše je tenzija. Ima mnogo onih koji žele ili ne žele priznati BiH kao legitimnu državu. Ima mjesta za daljnji radi. Ekonomski - nije se mnogo toga promijenilo. Pogotovo ne za mlade u BiH. Nepotizam je strašna retorika uništava razvitak zemlje. Trebao je da se postigne napredak do sada", kazao je nekadašnji predsjednik SAD.

Clinton je govorio i o dolasku novom američkog predsjednika Joe Bidena.

"Amerika će za mjesec dobiti novog predsjednika, koji je prijatelj BiH. On je rekao da se obavezao za vašu budućnost. Biden će omogućiti partnerstvo i naše zajedničke vrijednosti demokratije. Moramo nastaviti dalje, dugoročni uspjesi BiH i Balkana su ključni za EU i SAD. Moramo biti partneri i nastaviti zajedno da radimo", naglasio je Cilnton.

Bill Clinton - undefined

Printscreen: Bill Clinton

Osim Clintona i Amanpour, obratit će se tokom dana Carl Bildt, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske, Christoph Heusgen, njemački ambassador u UN, Alma Zadić, ministrica pravde Austrije, Arminka Helić, britanska baronesa, Sabina Ćudić (Parlament FBiH), Jeanne Shahheen, američki senator... 

Online pristup konferenciji je omogućen na službenoj stranici Evropskog vijeća vanjskih poslova na linku www.ecfr.eu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije