Preminuo glumac Zoran Simonović, pamtimo ga iz brojnih serija i filmova

Radiosarajevo.ba
Preminuo glumac Zoran Simonović, pamtimo ga iz brojnih serija i filmova
Print Screen / Zoran Simonović

Filmski i pozorišni glumac Zoran Simonović preminuo je u 77. godini od posljedica COVID-19.

Simonović, rođen 11. januara 1944. godine u Blacama, tokom 50-godišnje karijere glumio je u niz domaćih i inostranih filmova i TV serija, između ostalih "Srećni ljudi", "Tale", "Drugo stanje", "Polenov prah", "Gluvi barut", "Odbornici", "Poseta", "Autogram", "Ljubav i bes", "Neveste dolaze", "Todora", "Ćilim", "Kože", "Veliki talenat", "Vanbračna putovanja", "Švedski aranžman", "Krivda", "Praški student", "Poslednji valcer u Sarajevu", "Belle Epoque" i drugi.

Također je igrao i veliki broj glavnih uloga u predstavama Narodnog pozorišta u Sarajevu, kao i u Beogradskom dramskom pozorištu.

Јugoton je objavio albume njegovih monodrama "Todor Aferim" i "Oci Sutjeske".

Simonović je redovno sarađivao sa najvećim imenima iz domaćeg šou biznisa, i znatan broj puta je nastupao u raznim zemljama u Evropi i Aziji.

Objavio je i nekoliko knjiga pjesama, između ostalih "Okačeni Pogled", a njegova poezija se takođe može pročitati i u knjizi Branislava Bojića "Pesme o Majci: Antologija pesama o majci".

Simonović je bio član Srpskog književnog društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije