Preminuo glumac i redatelj Saša Anočić

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo glumac i redatelj Saša Anočić
Foto:PrtSc/tportal.hr. / Saša Anočić

U 53. godini iznenada je preminuo nagrađivani glumac i redatelj Saša Anočić.

Našpoj publici Anočić je poznat kao redatelj predstave O medvjedima i ljudima, koja je premijerno održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu u decembru 2020.  

Saša Anočić rođen je 1968. u Osijeku. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1998.

Isprva je kao glumac zaposlen u Hrvatskom narodnom pozorištu u Osijeku, odakle prelazi u Zagrebačko pozorište mladih, a zatim u glumački ansambl zagrebačkog Gradskog pozorišta Trešnje.

Tamo je ostvario brojne zapažene uloge: bio je Strašilo u "Čarobnjaku iz Oza", Otac u "Mami kao priči", Lumiere u "Ljepotici i Zvijeri", Fagin u "Oliveru Twistu", igrao je u predstavi "Ne, prijatelj!".

Na pozornici Trešnje režirao je predstave "Alisa (prema onoj U zemlji čudesa L. Carrolla"), "Pinocchio" i "Frankenstein", za koje je uz režiju napravio i dramatizaciju, a bio je i direktor tog dječjeg teatra.

Svojom predstavom "Kauboji", postavljenom 2008. godine u Teatru Exit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u pozorištu. Za režiju predstave nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta, Plaketom Grada Zagreba, Vjesnikovom nagradom "Dubravko Dujšin", Marulom za najbolje redateljsko ostvarenje, a predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade.

Igrao je u filmovima "Kauboji", "Koko i duhovi", "Libertango", "Crnci", "Zapamtite Vukovar", "Gospođa za prije", "Armin", "Mrtvi kutovi", "Leti, leti", "Prezimiti u Riju", "Chico", "Anđele moj dragi"...

Saša Anočić iza sebe ostavlja kćerku Miu Anočić Valentić, koju ima iz prvog braka i koja je također profesionalna glumica, te troje djece koje ima iz drugog braka, Izabelu, Rafaela i Angelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije