U sjeni korone i moratorija okončan rad na predstavi 'O medvjedima i ljudima'

0
Radiosarajevo.ba
U sjeni korone i moratorija okončan rad na predstavi  'O medvjedima i ljudima'
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Predstava 'O medvjedima i ljudima' u NPS

Rad na novoj predstavi u Narodnom pozorištu Sarajevo, priveden je kraju, uprkos ograničenjima usljed pandemije, ali i moratoriju na zapošljavanja spoljih suradnika u Kantonu Sarajevo. Ove otežavajuće okolnosti nisu pokolebale umjetnički tim kuće na obali da svoje kapacitete usmjeri u stvaranju nečeg novog i kvalitetnog. 

Drama "O medvjedima i ljudima" autora i redatelja Saše Anočića, svoju sarajevsku premijeru doživjet će u četvrtak 29. oktobra, a sljedeći dan prvu reprizu.

U uvodnom govoru na press konferenciji uoči premijere, direktor pozorišta Izudin Bajrović osvrnuo se na specifične okolnosti u kojima je predstava nastala i iskazao veliku zahvalnost gostu redatelju iz Hrvatske koji je dva mjeseca proveo radeći sa ansamblom.

"Rad na predstavi protekao je u tišini, u okruženju korone, ali veoma ugodno i lijepo. U razgovoru s rukovodstvom NPS odlučili smo se za moj tekst koji je već ranije realiziran u Hrvatskoj, a u kojem preovladavaju duo scene. Tako je i na probama bilo prisutno maksimalno dvoje ili troje glumaca, u skladu s preporukama.

Drago mi je da sam upoznao vaš odlični glumački ansambl. Ovo je predstava u kojoj nema glavne uloge, to je njena specifičnost. To je priča o svakodnevnim malim ljudima koji su na neki način oštećeni, ali ne svojom krivicom, nego okolnostima. Kada dođemo kući, istresamo se na onima koje najviše volimo. Nadam se da će svaki od gledatelja, ako već ne pronađe sebe, onda makar pronaći dio priče koja će ga dirnuti", rekao je na press konferenciji autor teksta i redatelj Saša Anočić.

On se posebno zahvalio dramaturginji Džejni Hodžić, scenografu Josipu Lovrenoviću i kostimografkinji Lejli Hodžić.

Dramaturginja Džejna Hodžić (koja je, kako sama kaže, nastavila rad na predstavi i nakon što joj je ugovor istekao, a usljed moratorija nije bilo mogućnosti da se produži) osvrnula se na činjenicu da u predstavi nema epizodnih uloga, odnosno da su sve uloge podjednako važne. Mladi glumac Nerman Mahmutović istaknuo je da su replike u tekstu tako uvjerljive da bi svaka improvizacija bila suvišna. Iskusni Aleksandar Seksan osvrnuo se na rad sa Sašom Anočićem, po vokaciji glumcem, te naglasio koliko je to važno u njegovom redateljskom pristupu ansamblu. Takođe se osvrnuo i na širi kontekst u kojem se odigravao rad na ovoj predstavi:

"Pokazali smo da ova kuća može da funkcioniše i u ratu, i u ovakvim uslovima.
Naša ljubav prema ovom poslu je veća nego bezobrazluk ljudi koji odlučuju o kulturi".

Recimo i to da će, usljed ograničenja u broju publike koja smije biti prisutna u gledalištu Narodnog pozorišta, premijeru i prvu reprizu moći će pogledati ukupno samo 140 posjetilaca, a sve ulaznice su u slobodnoj prodaji.

Saša Anočić
O MEDVJEDIMA I LJUDIMA

  • Zdenka……..………………..MEDIHA MUSLIOVIĆ
  • Jadran……………………….ALEKSANDAR SEKSAN
  • Zlatan………………………..ISA SEKSAN
  • Baba Piroška………………..MINKA MUFTIĆ
  • Gradimir……….……………MILAN PAVLOVIĆ
  • Svebor……………………….NERMAN MAHMUTOVIĆ
  • Marijana…………………….SANELA PEPELJAK
  • Aljemi……………………….ALDIN OMEROVIĆ
  • Katarina.……………………MERIMA LEPIĆ REDŽEPOVIĆ
  • Svemir……………………….VEDRAN ĐEKIĆ
  • Muzičari ……………………ADNAN CICO i MIRZA BALIĆ

režija: SAŠA ANOČIĆ
dramaturgija: DŽEJNA HODŽIĆ
scenografija: JOSIP LOVRENOVIĆ
kostimografija: LEJLA HODŽIĆ
muzika: MATIJA ANTOLIĆ i SAŠA ANOČIĆ
dizajn svjetla: MUAMER ŠAKOVIĆ
majstor tona: ZDENKO BEVANDA
korepetitorica: LEJLA JUSIĆ
dizajn plakata: NAIDA ČELIK
inspicijent: MUSTAFA ZRNIĆ
suflerka: ESMERALDA ABDIJEVIĆ

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije