Nadahnjujuća priča djevojke Nine Marijanović: Od borbe s leukemijom do reprezentacije BiH

0
Radiosarajevo.ba
Nadahnjujuća priča djevojke Nine Marijanović: Od borbe s leukemijom do reprezentacije BiH
FOTO: Stolac.co / Nina Marijanović

Životna priča Nine Marijanović posebna je i nadahnjujuća. To je djevojka koja je vrlo rano oboljela od teške bolesti, istu je pobijedila i izrasla u odličnu učenicu, sportašicu ali nadasve u skromnu osobu.

"Za bolest sam saznala kad sam imala 8 godina. Počela su me boljeti prsa 15 dana nakon rođendana. Išli smo ljekarima i nakon nekog vremena rekli su nam da imam leukemiju", rekla je Marjanović.

Liječenje u Zagrebu

"Mama i ja smo zajedno bile u Zagrebu, ne sjećam se baš svega. Bolio me stomak jedno vrijeme, ljekarka je mislila da sam samo razmažena, ali ispostavilo se da sam imala problema i sa probavnim organima.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Jedno vrijeme nisam mogla ni hodati. Toga se sjećam.

Helena, riđokosa ljepotica koja je ujedinila region, pobijedila tešku bolest

Helena, riđokosa ljepotica koja je ujedinila region, pobijedila tešku bolest

Kada sam se vratila kući, nije više bilo tegoba. Imala sam terapiju još godinu dana. I danas mi je teško kada moram popiti neku tabletu. To su mi jedine traume koje su mi ostale.", dodala je za Stolac.co.

Rakitić i Srna u posjeti u bolnici

"Najviše se sjećam posjeta hrvatske reprezentacije koja inače dolazi bolesnicima na KBC Rebro. Ja sam bila u drugoj sobi jer nisam mogla hodati, ali su mi došli Dario Srna i Ivan Rakitić. Dobila sam lopte sa potpisima reprezentativaca.

Bilo je malo čudno vratiti se među prijatelje u Stolac. Kosa mi je bila opala, ali ja sam inače vesela osoba pa mi nije to toliko smetalo.", kazala je djevojka.

Nina nije prekidala školovanje ni za vrijeme bolesti i uvijek je bila odlična učenica.

Miroslav Lilić je govorio da je tremaš: Kada je čitao vijest o Titovoj smrti, nosio je krive hlače

Miroslav Lilić je govorio da je tremaš: Kada je čitao vijest o Titovoj smrti, nosio je krive hlače

"Imala sam učiteljicu Ines koja je radila sa mnom individualno. Svi smo imali učitelje. Pratila sam svu nastavu i učila, tako da nisam zaostajala za vršnjacima. Ona je bila u kontaktu sa mojom učiteljicom ovdje. Čak bih i ranije savladala čitavo gradivo zbog toga što je učiteljica radila sa mnom zasebno, pa je sve lakše.", objasnila je.

Nina kaže kako joj se nije bilo teško prilagoditi svim obavezama nakon povratka iz Zagreba.

"U školi ne, ali najgore mi je bilo sa treniranjem. Prije bolesti bila sam u UŠS UniSportu i uvijek sam voljela sport, a onda sam morala pauzirati 4 godine dok se potpuno ne oporavim", istakla je djevojka.

Treniranju i sportu vratila se najviše zbog nagovaranja drugih njenim roditeljima jer ih je bilo strah da trenira nogomet s obzirom da je grub sport.

"Kada bi me vidjeli da treniram, govorili bi mojima da trebam igrati nogomet. Tada mi je mama Leone Ačkar, moje prijateljice, spomenula NK 'Dubrave Inter Campus'. Pogledala sam jedan trening, ali i za to je trebalo nagovaranja nekih dvije godine. Krenula sam trenirati, ali tada dolazi COVID-a 19 i pauze.

Upoznajte keramičara Hasana: Muškarac gvozdene ruke i volje koji ne želi otići Bosne i Hercegovine

Upoznajte keramičara Hasana: Muškarac gvozdene ruke i volje koji ne želi otići Bosne i Hercegovine

Nakon toga dolazi predsjednik mostarskog ženskog nogometnog kluba 'Emina' sa predsjednicom kadeta da vidi naš trening. Tada sam bila malo starija i viša od ostalih. Pozvao me je da treniram za njihov klub.

Bila sam najmlađa u svom uzrastu, nisam bila napunila još 13 godina, pa sam prvu utakmicu i propustila. Tu sam trenirala i odigrala jednu polusezonu. Jako mi se svidjelo što sam kroz treninge upoznala različite ljude iz Crne Gore, Trebinja, Mostara, Čapljine, Jablanice.", ispričala je djevojčica koja je pobijedila tešku bolest.

Iz FK Emine prelaziš u ŽNK Neretvu?

"Da, tada je stigao poziv za nekoliko cura iz Inter Campusa i mene za ŽNK Neretvu. Poprilično mi se svidjelo i evo već dvije sezone sam u tom klubu. Išla sam i na selekcije hrvatske reprezentacije. Svidjeli su mi se i treneri i cure, a najviše putovanja po Hrvatskoj.

Nina Marijanović
FOTO: Stolac.co: Nina Marijanović

Godinu nakon ulaska u klub uslijedio je poziv trenera Ante Markote iz Čapljine koji me je uveo u , hajmo reći više nogometne vode. Dvije cure i ja smo dobile poziv za bh. reprezentaciju, najprije za kamp u Zenici za godišta 2007/2008/2009.", naglasila je.

Reprezentacija BiH

"Trener Ilija je smatrao da možemo izdržati njihov tempo i predložio naš ulazak u reprezentaciju. Tu smo se dobro iskazale. Pola godine kasnije dobila sam poziv za jedan turnir u Srbiji gdje sam igrala tri utakmice za reprezentaciju U16. Sve vrijeme treniram za Neretvu", navela je.

Nina kaže da ne planira sportsku karijeru dok ne završi srednju školu, a glavni joj je cilj igranje za Hajduk.

Nina Marijanović
FOTO: Stolac.co: Nina Marijanović

Na pitanje kako usklađuje nastavu i nogomet Nina kaže da je u školi malo naporno i misli da bi imala puno bolje rezultate da ne trenira ništa, jer pet sati dnevno joj ode na treniranje, pa onda mora učiti do kasno u noć.

"Trenutno je pauza, a inače imam svaki dan treninge i vikendom utakmice. Profesori su mi u redu i imam super ekipu, pa mi to sve malo olakšava. Imam dosta prijatelja i kroz izlaske i druženje. Da imam više slobodnog vremena, još bih nešto trenirala.

Pored ovoga Nina je išla i u muzičku školu

"Završila sam muzičku školu, išla privatno i kod Emme Raguž i u Čapljini kod Borisa u Akademiju, tako da sam naučila svirati akorde, pjesme i klasičnu muziku", ispričala je za kraj.

Nina se trenutno nalazi u Cambridge ljetnoj školi engleskog jezika u Velikoj Britaniji gdje učestvuje u edukaciji profesora sa Cambridgea, multinacionalnim druženjima sa djecom iz cijelog svijeta. Po završetku ljetne škole dobit će međunarodno priznatu diplomu o znanju jezika koja je jako značajna u inostranstvu, piše Stolac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije