Sarajlija Anes Kujović prvi UN Volonter sa Down sindromom u svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Sarajlija Anes Kujović prvi UN Volonter sa Down sindromom u svijetu
Foto: UNDP / Anes Kujović

Anes Kujović iz Sarajeva je prva osoba s Down sidromom u svijetu koja je postala stažista Ujedinjenih nacija u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) i time stekao priliku za sticanjem radnog iskustva.

U prostorijama Općine Centar u Sarajevu, gdje stotine uposlenih užurbano završavaju svakodnevne obaveze, krije se i njegova inspirativna životna priča. 

Životni put 21-godišnjeg Anesa nije bio isti kao kod njegovih vršnjaka. Od ranog djetinjstva je koračao kroz svijet koji često nije razumio njegove jedinstvene sposobnosti. Rođen je sa Down sindromom koji je mnogo utjecao na njegovo odrastanje i životne prilike, od školovanja, adolescencije, pa do prihvatanja u društvu. No, svaka prepreka za njega je bila nova stepenica ka uspjehu

U Sarajevu sjednica Vijeća ministara BiH: Ovo su teme o kojima će razgovarati

U Sarajevu sjednica Vijeća ministara BiH: Ovo su teme o kojima će razgovarati

Odlučnog duha i uz veliku podršku porodice i prijatelja uspio se izboriti za svoje mjesto u zajednici. Anes danas sjedi u Službi za obrazovanje, kulturu i sport u Općini Centar Sarajevo, gdje obavlja administrativne poslove kao UN volonter - prvi u svijetu sa Down sidromom, prenosi UNDP

Svaki novi radni dan za Anesa je nova pobjeda i podsjetnik da je uspio razbiti barijere, sumnje i pogrešna shvatanja ljudi.

“Ja radim u Općini Centar kao UN volonter”, ponosno izgovara Kujović, te nastavlja opisivati svoj dan: “Radim od 09:00 do 13:00 sati, a nekada ostanem i duže. Nekada idem sam na posao, a nekada me vozi babo, uglavnom kada je kiša ili nevrijeme. Imam svoju karticu koju na ulazu skeniram, potpišem se i liftom se popnem do trećeg sprata jer na tom spratu su nam kancelarije.”

Anes Kujović
Foto: UNDP: Anes Kujović

Anesov zarazni osmijeh i vedri duh svakodnevno unose radost u prostorijama Općine Centar, gdje je okružen timom koji vjeruje u njegove sposobnosti.

Imam super radne kolege. Radimo, ali se znamo i nekada šaliti i smijati. Moji zadaci su da unosim podatke u tabele, raznosim dokumentaciju po službama na potpis, prisustvujem na sastancima sa načelnikom, dočekujemo zajedno goste, a nekada prisustvujem i sjednicama Općinskog Vijeća”, pojašnjava Kujović.

Zadovoljno dodaje da je puno toga naučio radeći u Općini Centar, ali se kao i drugi uposlenici suočava sa zadacima koje sporije završava: “Malo mi teže ide pisanje izvještaja, ali se nadam da ću i to uskoro dobro naučiti.”

Iako se suočavao s brojnim teškoćama tokom odrastanja i školovanja, Anes nije dozvoljavao da ga bilo šta pokoleba. Uz veliku podršku porodice i prijatelja u svemu je težio ostati pozitivan, čemu svjedoči njegova majka Sevdija.

“Nije bilo lako, ali Anes je bio pokretač naše zajedničke borbe. Pratili smo njegove potrebe i pokušavali kao porodica da ih zadovoljimo. Društvo je bilo puno predrasuda i nepovjerenja prema mogućnostima djece s invaliditetom”, rekla je Kujović.

Anes Kujović
Foto: UNDP: Anes Kujović

Vrtići i redovne škole nisu bili otvoreni za djecu s Down sindromom za vrijeme Anesovog odrastanja, ali njegova želja za uspjehom je bila jača. On je uspio završiti redovnu osnovnu školu, a potom i postati prvi gimnazijalac u Sarajevu sa Down sindromom.

“Bilo je jako teško ‘probiti zidove’ u glavama ljudi i to nas je najviše umaralo. Anes je uspio na svoj način razbiti predrasude u okruženju i biti omiljeni učenik u školi. Kada ga vidimo danas sretnog, zadovoljnog i punog samopuzdanja zaboravimo kroz šta smo sve prolazili”,
rekla je Kujović.

Dirljiva priča iz Mostara: 'Usvojili smo dvoje djece, a želja da ih još imamo nikada nije prestala'

Dirljiva priča iz Mostara: 'Usvojili smo dvoje djece, a želja da ih još imamo nikada nije prestala'

Priliku za prvim zaposlenjem Anes je dobio kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). U cilju promicanja različitosti i inkluzivnosti u svim sferama društva ReLOaD2 je pružio mogućnost stažiranja svim mladim osobama s područja općine Centar, neovisno o njihovim sposobnostima ili invaliditetu. 

Na oduševljenje porodice Kujović, Anes je postao prvi UN volonter sa Down sindromom u svijetu. Pored stažiranja, učešćem u ReLOaD2 projektu Anes je dobio priliku da dodatno razvija svoje vještine kroz razne edukacije, ali i mentorsku podršku Farisa Bečića, koji je također angažovan u okviru ReLOaD2 i koji prati njegov napredak i odnos prema poslu.

Konkretni zadaci u kojima je Anes uključen zajedno sa Farisom su administrativni poslovi kao što su otvaranje predmeta, skeniranje i printanje dokumentacije, arhiviranje dokumentacije, održavanje sastanaka sa strankama i organizacijama civilnog društva, zapisivanje pristiglih projekata kroz javne pozive i slično.

Bečić pojašnjava da je mentorska podrška u sklopu ReLOaD2 programa ključna prilikom tranzicije u radni odnos osobama s invaliditetom. Proces mentorstva, kako kaže, omogućava praćenje osobe u procesu rada, razvoju i rastu vještina, te odnosu prema poslu i načinu rješavanja jednostavnih i kompleksnih zadataka. U toku rada sa Anesom kaže da gradi jednu nevjerovatnu vezu punu senzibiliteta.

Anes Kujović
Foto: UNDP: Anes Kujović

“Nisam upoznao osobu koja više voli raditi. Anes je uvijek spreman za rad uz ogromnu količinu poštovanja prema meni kao mentoru, ali i svim kolegama i kolegicama. Rezultati njegovog rada su zaista vidljivi nakon nekoliko mjeseci”, rekao je Bečić.

Anes redovno prima naknadu za volontiranje. On je naziva “platom” od koje planira, kako kaže, položiti vozački ispit i kupiti auto.

Ovaj angažman je Anesu donio ogromne promjene. Povećalo mu se samopouzdanje, razvio je kritičko razmišljanje i dosta je odgovorniji prema poslu nego što je bio prema školskim zadacima. Sretan je jer zaista gradi prijateljski odnos s radnim kolegama koji su centar njegovih svakodnevnih priča”, kazala je Anesova majka Sevdija.

Anes Kujović
Foto: UNDP: Anes Kujović

Anes je jedna od izuzetno rijetkih osoba sa Down sindromom u Bosni i Hercegovini koja je ostvarila pravo na rad, jedno od temeljnih ljudskih prava. Iako mnogi poput njega mogu dati veliki doprinos u razvoju zajednice, te biti korisni kako za sebe, tako i za društvo, još nije razvijena sistemska podrška zaposlenju osoba s Down sindromom u BiH. 

“Ta odgovornost pripada prvenstveno institucijama koje svojim primjerom trebaju ohrabriti i druge da prihvate različitosti. S tim u vezi potrebno je razvijati politike i usluge inkluzivnog zapošljavanja jer nije cilj samo ih zaposliti, već je cilj održati dugotrano zapošljavanje”, istakla je Anesova majka Sevdija Kujović.

Iz Općine Centar se nadaju da će i druge institucije slijediti njihov primjer i raditi na programima osnaživanja mladih s invaliditetom. ReLOaD2 je do sada osigurao stažiranje u gradovima i općinama/opštinama za 20 mladih širom BiH, među kojima su i tri osobe s invaliditetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije