Maratonska trka: Golubica Zdravka Nikolića od Pariza do Tuzle letjela 25 sati

3
AA
Maratonska trka: Golubica Zdravka Nikolića od Pariza do Tuzle letjela 25 sati
Foto: Anadolija / Golubica Zdravka Nikolića od Pariza do Tuzle doletjela za 25 sati

Zdravko Nikolić iz Šićkog Broda kod Tuzle više od pet decenija je golubar. U tom razdoblju je čak 15 puta bio prvak Bosne i Hercegovine u raznim kategorijama, a odlične plasmane sa svojim ljubimcima je ostvarivao i van granica države.

Nedavno je njegova golubica, koju je u međuvremenu nazvao Miss Lady Paris Nikol, ostvarila fenomenalan razultat na maratonskoj utrci koja je organizovana u glavnom gradu Francuske.

Hiljade ptica na takmičenju

Na tom takmičenju učestvovali su golubari iz 12 država s 1.520 golubova i golubica. Miss Lady Paris Nikol je u svojoj kategoriji bila drugoplasirana, a sveukupno je završila na osmom mjestu.

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

"Golubovi su na takmičenju pušteni u srijedu 5. jula u 17 sati da bi ova ženka za 25 sati doputovala iz Pariza. Pušteno je 1.520 golubova, a lista, odnosno plasman je zatvoren s 59 golubova koji su stigli. Golubovi se i dalje pojavljuju, ali je plasman lista zatvorena. Ova ženka je na internacionalnoj listi osma od svih golubova. Pored svih poteškoća, ona je morala da preleti Ardene u Francuskoj, Alpe, imala je najtežu moguću rutu", kaže Nikolić, koji pojašnjava kako je pobjedinik kategorije u kojoj se takmičila njegova golubica, golub iz Mađarske koji je imao neuporedivo lakši put.

Maratonski let je organizovala Rumunska asocijacija golubara, a pomoću elektronskih čipova praćena je putanja i precizno mjereno vrijeme. Nikakve manipulacije sa rezultatima nisu moguće.

Sulejmanovi golubovi od Sarajeva do Ustikoline stignu za 12 minuta

Sulejmanovi golubovi od Sarajeva do Ustikoline stignu za 12 minuta

Nevrijeme otežalo put

Možda bi i Miss Lady Paris Nikol i pobijedila u svojoj kategoriji, ali je 6. jula BiH i Tuzlu zadesilo veliko nevrijeme tako da je ona svojoj kući došla u petak 8. jula u 8 sati i 33 minuta.

Pošto je u gnijezdu imala jaja, svevrijeme je na njima ležao njen mužjak željno čekajući svoju golubicu.

"Maraton letovi se svrstavaju po kategorijama. Ide A kategorija od 800 do 1.000 kilometara, B kategorija od 1.000 do 1.200 i C kategorija od 1.200 do 1.400 kilometara i ona je u toj svojoj kategoriji drugoplasirana. Zamislite samo jedan Mađar ispred nje. Mađarska je jedna golubarska velesila, ali kao država idealno leže u odnosu na nas jer mi smo hendikepirani s našim podnebljem jer, već sam rekao, čekale su je Alpe, Ardeni i ja ne mogu da vjerujem kako je ona došla u takvom roku", rekao je Nikolić.

Elektronsko praćenje

Pripreme za takmičenje počele su u aprilu kada je Lady Miss Paris Nikol letjela do Đevđelije u Sjevernoj Makedoniji, otprilike nekih 500 kilometara vazdušne linije. Imala je prilagođenu ishranu, a pred put je snijela jaja i to joj je bio, ispostavit će se, motivirajući faktor da što prije doleti do svog gnijezda.

"Ona ima elektronski čip koji registruje na kompjuter u koliko sati, minuta je došla. Znači, došla je u petak u 8 sati i 33 minuta i onda se očita njen matični prsten koji je dobila po rođenju. Na prstenu piše da je 2019., ali je ona 2020. godište i kada sam je legao nestalo mi je prstenova pa mi je prijatelj poslao iz Holandije i stavio sam joj taj holandski prsten, ali se, naravno, vodi pod državom Bosna i Hercegovina, jer sam i ja iz Bosne i Hercegovine", kaže Nikolić.

Bez objašnjenja

U svom jatu ima oko 200 golubova. Za sve njih je potrebna velika pažnja i trud. Žali što mlađe generacije nemaju strpljenja i što ne nastavljaju tradiciju golubarstva u Bosni i Hercegovini. Na kraju je objasnio zašto je Lady Miss Paris Nikol toliko uspješna.

"Pismonoša. To su golubovi pismonoše, koji imaju to urođeno u sebi, zemlja im je magnetno polje, ona se orijentiše istok, sjever, zapad i jug, i ona ide svojoj kući. Nikad još nije dokazano na koji način, šta i kako, šta ona ima u ovoj maloj glavi da toliku udaljenost prevali za takvo kratko vrijeme", zaključio je Nikolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije