Vlatko Stefanovski: 'Šta se čita i sluša u kući, to će djeca da nauče'

4
Radiosarajevo.ba
Vlatko Stefanovski: 'Šta se čita i sluša u kući, to će djeca da nauče'
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vlatko Stefanovski

Vlatko Stefanovski ponovo je svirao u Užicu, gradu koji voli i za koji ga vežu i rodbinske veze.

Koncert u GKC-u, došao je poslije njegovog nastupa na Trgu partizana, prije nekoliko godina, koji kako kaže "jasno pamti", baš kao i Užice.

"Mnogo sam vremena u Užicu proveo kao dijete, ljetnji dani provedeni u ovom gradu su mi u bistrom i dragom sjećanju", kaže Vlatko za Danas.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Sada jedan od najvećih, ako ne i najveći gitarista bivše Jugoslavije, počeo je da svira u ranom tinejdžerskom dobu, sa 13 godina. Od tada do danas, mnogo šta se promijenilo.

"U muzičkom smislu, došli su novi trendovi, tehnologija – proizvodnja muzike se potpuno promijenila. Mi smo snimali na magnetfonima, djeca danas snimaju na telefonima, na kompjuterima. Ovo je digitalno doba, sve je dostupno", kaže poznati muzičar.

Na žalost, ali očigledno, nisu sve promjene dobre.

Radio dva, Amel Ćurić i Vlatko Stefanovski predstavili novu pjesmu Dušica

Radio dva, Amel Ćurić i Vlatko Stefanovski predstavili novu pjesmu Dušica

"Desila se poplava medija, neukusa i kiča, poplava dezinformacija i srozavanje vrijednosti. U takvom okruženju, posebno je važno podsjetiti se da sve počinje od kućnih biblioteka i kućnih diskoteka – šta se čita i sluša u kući, to će djeca da nauče. Odgoj, vaspitanje, počinje od nultog dana", ističe Stefanovski.

Kako kaže, njegova djeca, Ana i Jan, su sada odrasli i ima razloga da bude ponosan na njih.

"Moja kćerka je doktor nauka, ona živi u Irskoj, u Dublinu. Tamo je otišla na postdoktorske studije, ali su je zadržali i dali joj prestižan posao. Ana je ozbiljan naučnik. Jan je malo mlađi, svira sa mnom, na moju veliku radost i zadovoljstvo. Probao sam da im, iako sam često bio na putu, pokažem šta valja, a šta ne", priča Vlatko Stefanovski.

Svjestan je da je danas izgradnja pravih vrijednosti mukotrpan posao.

"Ne može čovjek sam protiv toga, potrebna je šira i duža akcija u vraćanju dobrog ukusa. U nju mora da se uključi cijelo društvo, institucije, škole... Iza mene je prilično velika karijera i broj godina. Stalno se borim sa novim demonima koji se pojavljuju u društvu i ne mogu to više stalno da radim. Mogu sa nečim da izađem na kraj, ali ne sa svačim, a mnogo je toga", priča muzičar koji pamti mnogo toga kroz šta su narodi na ovom prostoru prošli.

Na svojim turnejama i sada često svira za publiku sa prostora bivše Jugoslavije, a ona se, kako kaže "ne mijenja tako lako".

"Društvene okolnosti se mijenjaju, ali ljudi se ne mijenjaju tako brzo, oni su isti. Savremeni tokovi historije utiču na mnogo toga, a ja u svemu tome pokušavam da uradim još nešto novo, fino, bolje", objašnjava Stefanovski.

Njegovo stvaralaštvo oduvijek inspirišu tradicija i folklor, pa tu crtu ima i njegovo novo studijsko ostvarenje Taftalidze shuffle, koje Vlatko Stefanovski trio predstavlja na turneji.

"Makedonska muzika i balkanska muzika u širem smislu su ogromna inspiracija. Pri tom, ne mislim samo na sebe, već na mnoge druge muzičare. Šta god svirali, uvijek su tu prisutni tradicija i folklor. Oni su odličan putokaz kako neke stvari raditi, rješavati. U muzičkom, estetskom i uopšte, umjetničkom smislu", kaže poznati gitarista.

On je svoj posljednji album, kao i mnoge prethodne, posvetio svom Skoplju i kvartu Taftalidže za koji je posebno emotivno vezan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije