Kukić: Rusija igra na kartu tzv. hrvatskih interesa u funkciji destabilizacije BiH

8
F. V.
Kukić: Rusija igra na kartu tzv. hrvatskih interesa u funkciji destabilizacije BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Slavo Kukić

Akademik Slavo Kukić, ugledni profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba postavlja pitanje zašto Republika Hrvatska kao članica Europske unije (EU) i NATO-a šuti na otvorene pokušaje Rusije da tzv. hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini koristi u funkciji destabilizacije naše zemlje.

Kukić je to izjavio komentirajući posljednje tvrdnje ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka koji je u intervjuu za srbijansku državnu novinsku agenciju Tanjug kazao da "realnost pokazuje da je neusporedivo više otvorenih problema i manjka učinkovitosti u Federaciji BiH" i da "Zapad više pozornosti treba posvetiti situaciji u tom entitetu i odgovoriti na zahtjeve hrvatskog naroda" koji je, kako kaže, "nezadovoljan položajem u BiH".

"Podmoskovske večeri"

"Sada je definitivno neupitno, iako o tome govorim već nekoliko godina, da Rusija u funkciji destabilizacije BiH sve otvorenije igra i na kartu tzv. hrvatskih interesa. Ako kome nije bilo jasno zašto su Čovićeve posjete Beogradu i Moskvi u zadnjih nekoliko godina sve učestalije, istup ruskog ambasadora je i s toga skinuo veo tajne", upozorio je Kukić.

S druge strane, kako kaže, i dalje mu ostaje tajna izostanak reakcije zvaničnog Zagreba.

"Jer, izjava ruskog ambasadora nije u funkciji jačanja Hrvata u Bosni i Hercegovini nego njihovo korištenje kao instrumenta u funkciji vlastitih interesa. Osim toga, takvom šutnjom Hrvatska oponira i politici EU prema bosanskohercegovačkom pitanju. Hoću reći, takav stav tjera na pitanje podržava li i Hrvatska njemački prijedlog ili bi se i sama radije priklonila ruskom istrajavanju na zatvaranju OHR-a i situaciji u kojoj bi BiH bila prepuštena sama sebi i u kojoj bi mogla postati izvor i regionalne destabilizacije", kazao je Kukić za Radiosarajevo.ba.

Kukić primjećuje da u diplomatskoj komunikaciji krajnje neuobičajeno da ambasadori uopće komentiraju događaje izvan zemalja njihovih domaćina.

"Da je, dakle, ambasador Bocan-Harčenko iznosio bilo kakav stav u vezi sa Srbijom, to bih mogao razumjeti neovisno o tome hoću li se s njim složiti ili ne. Njegovu odluku, međutim, da govori i o BiH, usprkos činjenici da Rusija u BiH ima svog ambasadora, doživljavam klasičnom drskošću, koja upućuje na zaključak kako se i on sam doživljava dijelom tutorskog stroja Rusije u ovom dijelu jugoistoka Evrope", ističe Kukić.

Međutim, ovakvi istupi ruskog ambasadora kojeg smatraju diplomatskim specijalcem Vladimira Putina pomažu da jasnije sagledamo situaciju kojoj se BiH nalazi.

"Iz izjave gospodina ambasadora je jasno i još nešto – da mu je pozivanje na hrvatski nacionalni interes samo instrument destabiliziranja BiH kao države. Jer, on kaže da 'sadašnji trenutak zahtijeva predaju svih ovlasti entitetima', a ne Bosni i Hercegovini kao državi. Ako ga dobro razumijem, za njega su entiteti države, a BiH je najobičniji mehanički zbroj dvaju državnih etniteta", veli Kukić.

Ipak, u pogledu postupanja Rusije, Kukić smatra da izjave ambasadora Harčenka nisu nikakva novina.

"Naprotiv, sve to je u više navrata, doduše s puno više diplomatskog takta, i do sada izgovarao Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova. I do sada je, dakle, bilo jasno da suštinu njezine politike čine akcije kojima se onemogućava približavanje i BiH i Srbije euroatlantskim integracijskim procesima. I do sada je, potom, bilo jasno da Rusija ne podržava mjere koje mogu biti u funkciji stabilizacije BiH kao države i društva. I do sada je, na koncu, bilo jasno da je ohrabrivanje Dodika i velikosrpskih krugova u BiH dobitna karta, i da igra na nju traži najmanje napora i najmanji je rizik da čitava akcija ne uspije", konstatira on.

Sve skovano u Rusiji

Prema riječima Kukića, zatvaranje OHR-a je samo put kojim se do navedenih interesa i ciljeva dolazi i najbrže i najbezbolnije.

"I otuda sva priča i o zatvaranju Ureda visokog predstavnika i o davanju prilike BiH da sama razriješi pitanja svoje budućnosti. Nepoznanica je samo gdje je centar ideje kako je visoki predstavnik izgubio svaki utjecaj, i da ga nitko ne uzima za ozbiljno, bez obzira tko vršio tu funkciju. Ja sam, recimo, vjerovao da je to izišlo iz Dodikove glave, a karakter njegove ličnosti je takav da se takvi ispadi od njega mogu očekivati", kaže Kukić i zaključuje:

"Nakon Harčenkova istupa u to više nisam siguran. Jer, gospodin je ustvrdio tu istu stvar – da, kako reče, dužnost visokog predstavnika apsolutno ne znači ništa i on nije u stanju iskoristiti bonske ovlasti u realnom životu, nema utjecaja i nitko ga ne uzima u obzir. A to upućuje na mogućnost da je suština priče skovana u Moskvi, a da je Dodik tek pogodan operativac koji ju je trebao lansirati".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije