Slučaj „Ikona“ i Miloradov "ruski rulet": Dodik još duguje odgovore

Radiosarajevo.ba
Slučaj „Ikona“ i Miloradov "ruski rulet": Dodik još duguje odgovore
Foto: Arhiv / Milorad Dodik

Dodikov kabinet konačno se oglasio o spornom poklonu koji je uručen Sergeju Lavrovu, a zatim vraćen.

Da li ikona stvarno potiče iz Luganska, da li je ukradena – to i dalje nije jasno. Ali politička šteta je ozbiljna, piše Deutsche Welle.

Nije problem što je Dodik poklonio Sergeju Lavrovu ikonu već što, na primjer, nije poklonio neku našu, pravoslavnu, iz BiH. Pa i ako nije imao nikog pametnog da mu na to ukaže, nije trebalo da se medijski hvali šta poklanja. Ali to je izgleda Dodiku bilo najvažnije“, kaže za DW Slobodan Šoja, bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu.

„Naime, prilikom ovakvih posjeta pokloni se skoro uvijek razmjenjuju između dva protokola i daleko od kamera. Da se tako postupilo, ništa se ne bi dogodilo“, kaže Šoja.

Već danima se ne smiruju kontroverze oko ikone Svetog Nikole koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom posjete Sarajevu. Pozlaćena ikona za koju se tvrdi da je stara 300 godina navodno potiče iz Luganska na istoku Ukrajine, iz dijela koji kontrolišu proruski separatisti. Tužilaštvo BiH pokušava da utvrdi činjenice.

Iz kabineta Milorada Dodika napokon su se oglasili.

Ističu da ikona nije ukradena i da spada u red porodičnih osveštanih ikona.

„Izmišljotine i neistine uslijedile su nakon pogrešne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno“, navodi se u saopštenju.

No, Ministarstvo kulture Ukrajine tvrdi da se radi o predmetu u vlasništvu te zemlje. Na ikoni je prepoznat pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika, nakon čega je uslijedila oštra diplomatska nota sa zahtjevom da se slučaj odmah ispita, uz ocjenu da bi se izostanak adekvatne reakcije vlasti u BiH mogao protumačiti i kao „podrška agresivnoj politici i vojnim akcijama Ruske Federacije protiv Ukrajine“.

Da vraćanje ikone Miloradu Dodiku ima „skrivenu poruku“ misli i banjalučki novinar i bloger Slobodan Vasković. On smatra da je Rusija tim činom „počela uklanjanje Dodika s političke scene“ i da lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata nije dorastao složenom i opasnom „ruskom ruletu“.

„Rusiji Dodik više ne treba i odlučili su da ga uklone na vrlo elegantan način“, piše Vasković u jednom tekstu. „Nema dileme da je Lavrov znao da će od Dodika dobiti na poklon ukradenu Ikonu iz Luganska, kao što nema dileme i da je u BiH došao da bi svesno radikalizovao situaciju.

Nema dileme ni da je Dodiku neko od 'ruskih veza' diskretno šapnuo šta bi bilo dobro da pokloni Lavorvu, što je ovaj i učinio, ni ne pomišljajući da je davanje poklona ujedno i politički 'pucanj u glavu'.“

Milorad Dodik nije se lično oglašavao u vezi sa slučajem. U međuvremenu je testiran pozitivno na koronavirus. Njegovo stanje je stabilno, uprkos obostranoj upali pluća.

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije