Najteži Dodikovi dani: Redaju se optužbe dok je u bolnici, javili se zloglasni bajkeri

17
Radiosarajevo.ba
Najteži Dodikovi dani: Redaju se optužbe dok je u bolnici, javili se zloglasni bajkeri
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Miloradu Dodiku posljednjih dana baš ne ide.

Član Predsjedništva BiH prvo je ušao u aferu "Ikona" kada se utvrdilo da je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio, sve su prilike, ukradenu ukrajinsku ikonu, pa je potom završio u samoizolaciji te u bolnici zaražen koronavirusom.

Iz predsjedničkog bolničkog apartmana Univerzitetske bolnice u Banjoj Luci jučer je stoigla nova informacija da se Dodik bori s upalom oba plućna krila.

U bolnicu je primljen jer je osjetio malaksalost, a iz njegove stranke SNSD javljaju da se "osjeća dobro" te da nema "razloga za paniku".

S druge strane, ne stišavaju se burne reakcije na poklonjenu ikonu koja je izazvala veliki međunarodni skandal.

Neki analitičari čak idu tako daleko da smatraju kako je ovo početak "ruskog udaljavanja od Dodika".

"Čovjek se uči dok je živ. Da sam prije sedam dana otišao Bogu na istinu u jeku afere ikona, preciznije u jeku prokazivanja Milorada Dodika kao najobičnijeg ikonokradice, ne bih znao da se upravo Dodikov kabinet sve zajedno sa njemu najodanijim ljudima i podaničkim medijima nameračio da na ovaj ili onaj način skloni Dodika sa političke scene", napisao je, između ostalog, u komentaru na našem portalu ugledni Dragan Bursać.

Bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić jučer je objavio i tweet na sličnu temu, koji smo prenijeli i na našem portalu.

S druge strane, oglasili su se i zloglasni ruski bajkeri Noćni vukovi, koji su objavili kako su Miloradu Dodiku poklonili dvije ikone, ali među njima nije ona koju je dobio Sergej Lavrov.

Jučer je iz Moskve stigla vijest da će ikonu vratiti te da su o svemu obavijestili Interpol.

Moskva će lično predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku zamjeriti poklon koji je predao ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, jer nije proverio ikonu koju daje.

Ipak, mnogo veći problem koji je Dodik napravio je na međunarodnom polju - upalio je svjetlo i ukazao na moguću direktnu vezu ratnih plaćenika i vrha RS, piše Blic.rs.

Ukrajina je još ranije potvrdila da se radi o ikoni koja je nestala s područja odmetnutih proruskih paradržavnih tvorevina Lugansk i Donjeck, gdje se već šestu godinu vode ratni sukobi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da stanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika nije idealno, ali da nije ni najgore. 

"Mi smo jučer poslali ekipu naših lekara na čelu sa Goranom Stevanovićem. Pratimo u svakom trenutku", rekao je Vučić.

Podsjetimo, Tužilastvo BiH pokrenulo je istragu o aferi "Ikona".

Milorad Dodik se o svemu nije oglasio, a sada je završio i u bolnici s upalom pluća.

Danas iz UKC RS čekamo novu vijest o njegovom zdravstvenom stanju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije