Dragan Bursać: Dodikov kabinet ukopava Dodika!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Dodikov kabinet ukopava Dodika!
Foto: Anadolija / Milorad Dodik

Čovjek koji brani Dodika u aferi ikona optužen je za falsifikovanje umjetnina! Pa to je kao da te uhvaćenog u krađi brani kleptoman! Dodik se sad sigurno negdje u bolnici drži za glavu i urliče, nemojte me više braniti, ko Boga vas molim.

Čovjek se uči dok je živ. Da sam prije sedam dana otišao Bogu na istinu u jeku afere ikona, preciznije u jeku prokazivanja Milorada Dodika kao najobičnijeg ikonokradice, ne bih znao da se upravo Dodikov kabinet sve zajedno sa njemu najodanijim ljudima i podaničkim medijima nameračio da na ovaj ili onaj način skloni Dodika sa političke scene.

Da, dobro ste pročitali. Naime, Dodikov krizni PR zvuči tako da ga iz dubokog ukopava u dublje. Mile se sigurno negdje u bolnici drži za glavu i urliče, nemojte mi pomagati, ko Boga vas molim.

No, krenimo redom.

Kad te brani optuženi falsifikator

Prvi se oglasio izvijesni istoričar umjetnosti Nikola Kusovac koji je izjavio, pazite sad, da je ikona koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu ruska serijska ikona, kakvih ima “kao šaše”, a ne nacionalno blago Ukrajine. (Sic!)

Nije Kusovcu na pamet palo da je to ukrajinsko, a ne rusko i nije mu zasvijetlila lampica da je ikona, odistinski nacionalno blago. Ponavljam, kulturno blago Ukrajine, s njene zemlje i njene teritorije. To što je Kusovac baždaren na definiciju - gdje je ruska čizma, tu je ruska zemlja, po uzoru na onu “Srbija do Tokija“, i ”Gde su Srbi, tu su srpske zemlje” samo mu pomaže u ovim logičkim tričarijama. A te logičke tričarije nisu, izgleda, puno važne Kusovcu, koji pameću neukaljanom inteligencijom “brani“ našeg Milorada.

Jednako tako mu nije mnogo bitno i da se sprda sa kulturnim blagom Ukrajine određujući joj vrijednost na odokativnih 150 eura.

I na koncu, nije mu bitno i to što je ukrajinsko Ministarstvo kulture analiziralo narečenu ikonu i ustanovilo sljedeću bjelodanost- pečat na ikoni ukazuje da je ona vlasništvo ukrajinske države!

Najkonkretnije:

“Ovo je pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju. U periodu od 1926. do 1930. godine, ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države. Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine", rekla je zamjenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svetlana Fomenko.

Aha, dakle zamjenica ministra kulture jedne velike evropske zemlje kaže da je ikona u vlasništu te zemlje i da je kulturno blago, a tamo neki srpski istoričar na baterije tvrdi da je ikona ruski bofl, da prostite.

I na stranu sad što je Dodik, po Kusovcu, boflom krajputašem uvrijedio Lavrova i Rusku Federaciju, pusti fakat je - koliko god da košta ikona - ona je ukradena, pa ukradena. Nije iz oka ispala!

A to sve nabolje zna Kusovac jer je dotična persona pazite sad, u Njemačkoj optužena za prevaru. On se naime tereti da je 40 falsifikovanih slika iz doba zenitizma proglasio originalima. Dakle, čovjek koji kopije “prevodi“ u originale našao sa da brani čovjeka, koji bi original“ da “prevede“ u kopiju.

Pa ovo postaje fantastično!

Tu mi se konačno upalila lampica.

Čekaj malo, sunce ti poljubim, nakon sedam dana dumanja, nakon sramne šutnje Dodikovih telala RTRS-a i ATV-a, nakon silnog pretvaranja da se krađa ikone nije desila, svi oni zajedno su se dosjetili kako im je najpametnije da Dodika u aferi ikona brani čovjek optužen za falsifikovanje umjetnina?! Pa to je, kao da te od optužbi za krađu brani kleptoman!

Ne, ne, ovdje stvari nisu čiste, pomislio sam. Ovi ljudi ne žele Dodiku ništa dobro. Žele mu, makar čir na želucu i koronu, kad ono - nije nego.

Dodik završio u bolnici sa bolovima u želucu i simptomima korone.

Ovo postaje sve luđe i luđe.

Kako ukradeno postaje porodično

Onda su iz kabineta Dodikovog mučki opet udarili na zdrav razum, ali i na Dodika samog.

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, "nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona", saopšteno je iz Dodikovog kabineta:

"Izmišljotine i neistine uslijedile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine, ali uprkos tome, širenje neistina u javnosti se nastavlja"

Dakle, opet ukrajinske tvrdnje o ikoni ne važe! Jebo sad Ukrajinu i njen zahtjev kojim se potražuje ikona. Jebo sad Interpol koji je pokrenuo međunarodnu istragu, jebo Lavrova koji je pošiljaocu vratio ukradenu robu, jebo sve njih, Dodikov kabinet zna da ikonu niko ne potražuje. Ni Ukrajina, ni Interpol???

Ne znam, nisam pametan.

Meni jedino pada na pamet modifikacija onog vica, dakle Željka, nahrani kerove i ništa ne diraj! Makar dok je Milorad u bolnici. Budu li ga ovi nastavili braniti, ne piše mu se doboro.

A ti Milorade, drž'se i nemoj piti ni slučajno čak ni čaj, ako ti ga ovi iz kabineta ponude! Pusti, što je sigurno, sigurno je. Čuvaj se ovih svojih i kad te brane. Pogotovo kad te brane!

A ovi te “brane“, ni ja ne bih mogao bolje!

Aferim!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije