Dragan Bursać: Samo ga je Dodik primio!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Samo ga je Dodik primio!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak u Sarajevu

Gledajući antidržavnu posjetu Sergeja Lavrova suverenoj, nedjeljivoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, jedna stvar je jasna: Samo ga je Dodik primio! Shvatite to kako hoćete. 

Shvatite to kako hoćete, ali činjenica je da se Milorad Dodik prilikom posjete Sergeja Lavrova ponašao udvornički, antidržavnički, secesionistički, provincijalno, dakle ponašao se kao uobičajeni Milorad Dodik.

Tako je poput kučenceta trčkarao oko ruskog šefa diplomatije, koji je došao u Bosnu i Hercegovinu da šilji onu stvar pred Amerikancima, najtačnije pred novom Bajdenovom administaracijom i timom za Balkan koji će navjerovatnije predvoditi Madlin Olbrajt. Ista ona Olbrajtova koja je stvorila Dodika.

Gaženje zastave

U tom šiljenju one ruske stvari, zaobišao je tako Lavrov sve državničke protokole, kojih bi se trebao držati prvi diplomata jedne od najvećih svjetskih država, prvi čovjek spoljnih poslova nekadašnje supersile i umjesto pod zastavom Bosne i Hercegovine, na prvi sastanak je otišao u ekstenziju Republike Srpske-Istočno Sarajevo naravno bez zastave zemlje domaćina. Što se tiče zastava, prošli put je bila tu, ali vidimo, očajna vremena zahtijevaju očajne mjere, što izgleda uključuje i skidanje države zastave zemlje koja vas je ugostila i to na sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva te iste suverene države, Milorada Dodika sa Ministrom spoljnih poslova druge, Sergeja Lavrova. Primjetno je da na tom sastanku osim srpske paradržavne zastave nije nedostajao ruski državni flag.

Čak su entiteski mediji u manjem BiH entitetu najavili da će Lavrov nakon posjete Republici Srpskoj, posjetiti BiH (sic)?! Kao da se manji entitet nalazi na Društvenim otocima u Južnom Pacifiku, a ne u Bosni i Hercegovini.

Toliko o zastavama i pišanju po našoj zemlji.

Zalaganje za Dejton rušenjem istog?!

A sam sastanak u Sarajevu Istočnom? Pa uriniranje se nastavilo ruskim prijedlozima da Visoki predstavnik zajedno sa OHR-om mora napustiti Bosnu i Hercegovinu. Zanimljivo je da ovakve misli, želje, česitike i pozdravi dolaze od Lavrova, koji se sa svojom zemljom zalaže baš za nepromjenjljivost Dejtona, čak mu je zemlja i svjedok potpisnik ovog mirovnog sporazuma, a OHR i Visoki predstavnik su doslovno utkani u ovakav Dejton. Dakle, branim te od samog sebe, tako što te udaram toljagom po tvojim leđima. Dabome, ova vrsta “ruske diplomatije“, itekako odgovara ranjenom secesionisti Dodiku, koji je izgubio kredibilitet na cijeloj planeti, računajući i dobar dio svog hipnotisanog glasačkog tijela, pa je dolazak Lavrova u manjem entitetu bio prikazan, kao najveća Dodikova pobjedniča fešta i vakcina za o(p)stanak na vlasti. I ne samo to,kad smo kod vakcine, Dodik je klasičnom ratnom propagandom najavio dolazak Lavrova suludom konstatacijom da je ruska vakcina protiv korone bezbjedna, za razliku od zapadnih koje izaizvaju neplodnost. Bolesno, opasno, strašno.

Međutim, cijeli performans je Miloradu pao u vodu. Prvo, nit' je Dodik sa Lavrovim dokazao bilo šta, pogotovo da je neki faktor, a nit' je ostatak zemlje “popušio“ Dodikovo zazivanje trijumfalizma pod gostujućom ruskom šubarom.

Naprotiv. Ovaj Dodikov salto mortale najbolje je opisao u svom tvitu bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić:

“Nakon jučerašnjeg poteza Lavrova da sjedne u državničkoj posjeti bez obilježja BiH u Istočnom Sarajevu, sasvim je jasno kako je Dodiku namijenjena epizoda poštara Moskve koji remeti odnose Zapada i Balkana. Samo epizodisti odlaze i ne dočekaju kraj što će biti i njegova uloga.“

Džaferović i Komšić se konačno počeli miješati u svoj posao

A sada o Džaferoviću i Komšiću, koji se nisu pojavili na sastanku sa Serjožom Lavrovim. Primjetna je euforija u dobom dijelu zemlje, čak i likovanje nad ovim potezom. Zašto?

Pa zato što ova dva čovjeka toliko intenzivno ne rade svoj posao i onda kad odrade vaskolika država treba da im valjda aplaudira na tome???

Dakle, i Džaferović i Komšić su najjedostavnije rečeno ispunili svoj radni dan, a to je državničko spašavanje obraza nezavisne, cjelovite i nedjeljive Bosne i Hercegovine u svojim, narodnim i u očima vascijelog demokratskog svijeta. Što im je, ponavjljam, posao i za šta su debelo plaćeni. Da je Rusija, sto puta Rusija, i da je bilo koja druga država u pitanju svako onaj ko pokušava narušiti integritet Bosne i Hercegovine i svako onaj ko pokušava pljuvati na BiH i njena obilježja treba biti prvo bojkotovan, onda mu treba pokazati leđa i stražnjicu, a nakon toga i zube.

Jednostavno, lako i logično, ako volite svoju zemlju.

Na koncu, pitaju se oni titravijeg, golubijeg srca, šta će nama uraditi Rusija, nije se zajebavati sa ovom silom?! Da vidimo, ruska diplomatija će ojačati veze sa Dodikom i Čovićem. Radiće na produbljivanju jaza imeđu Banjaluke, Sarajeva i Mostara, zalagaće se za razgrađivanje Dejtona, pod pashom očuvanja Dejtona i to stalnom mantrom da se protjera OHR i Visoki predstavnik.

Čekaj malo, pa to Ruska Federacija radi sve vrijeme!

Od Dejtona naovamo! Jednom riječju, ovo ljudsko i prije svega državničko odbijanje Džaferovića i Komšića da se sastanu sa čovjekom koji ne poštuje našu zemlju, proizvešće, već od ranije proizvedene namjere ruske i ništa više od toga. I da su se sastali, budite bez brige, Rusija bi i dalje rastakla suverenu BiH.

Na koncu, treba to reći, Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima jasno zacrtan NATO i EU put. Bez daljnjeg, bez bilo kakvog “ali“. Stvar je u tome što u manjem BiH entitetu loklane politike-i one na vlasti i one u opoziciji, decenijma kljukaju nesrećni narod secesionizmom i rusofilijom i nekakvim levijatanskim budućim srpsko-ruskim savezima, od kojih nema ništa i od kojih neće biti ništa.

Ljudi, potpuno sluđeni u RS-u, doživljavaju iz neke svoje i stečene i naučene emotivne perspektive nepojavljivanje BiH dvojca na satanku sa Lavrovim kao svojevrsnu uvredu, ne shvatajući da je upravo taj čovjek uvrijedio zemlju u kojoj žive i čije pasoše posjeduju, dakle Bosnu i Hercegovinu. A to bi morali da shvate. Dakle, da znaju u kojoj zemlji žive, čije pasoše imaju, jer to je njihova zemlja. Nije Rusija, ni Srbija ni Crna Gora ni Palau ni Tonga ni ne znam ni ja šta.

I što prije srpski narod odbaci one koji ga vode u bijedu i propast, prije će Bosna i Hercegovina odistinski biti i njihova intimna domovina, a slobodna država.

Do tada, samo ga je Dodik primio. Shvatite to kako hoćete!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije