Komšić i Džaferović: Odbijanjem susreta s Lavrovom uzvratili poruku

B. T.
Komšić i Džaferović: Odbijanjem susreta s Lavrovom uzvratili poruku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S konferencije za medije

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su održati sastanak s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Razloge su objasnili na konferenciji na novinare. 

Govoreći o otkazivanju sastanka s Lavrovom, koji ima trenutno susret s Dodikom u zgradi Predjedništva BiH, Komšić je kazao da je Lavrov neko čiji su potezi uvijek do kraja isplanirani i šalju poruku.

"Svima jasno da gospodin Lavrov kao ministar vanjskih poslova, ako nije prvi jeste među prva tri svjetska diplomata. Čovjek s tolikim iskustvom, tolikom silom koja stoji iza njega je neko čiji su potezi i postupci uvijek do kraja isplanirani, pogotovo u javnom nastupu. Njegov svaki potez šalje poruke. Ono što smo imali priliku gledati otkako je došao u BiH, po njemu nisu lične poruke već zemlje koju predstavlja", kazao je Komšić. 

Istakao je da nedostatak državne zastave na sastanku s Dodikom nije greška protokola.

"Riječ je o aparatu koji stoji iza njega i savršeno je informisan o svemu. Doživljamo ovo kao vrstu nipodoštivanja i negiranja institucija zemlja u koju je došao u zvaničnu posjetu", kazao je Komšić. 

Prema njegovim riječima, izjava u kojoj pozdravlja rezoluciju NSRS koja govori o vojnoj neutralnosti u slučaju pristupanja jednoj ili drugoj asocijaciji također govori i o tome da ruski ministar savršeno informisan i iskusan izbjegava činjenicu da takvu vrstu odluke mogu donijeti samo državni organi BiH, odnosno da je BiH donijela odluke koje se tiču njene budućnosti u euroatlantskim integracijama, u odlukama je učestvovao i Dodik s kojim se sastao", rekao je Komšić.

Pomenuo je i stav glasnogovornice Lavrova na društvenim mrežama, koja, prema Komšićevim riječima, predstavlja neku vrstu prijetnje.

On je kazao da su imali utisak da jedan dio države tretiraju kao državu. 

"Ova odluka nije donesena lagano", napomenuo je Komšić.

Dzaferović je istakao da na ovaj način žele očuvati dostojanstvo i ponos BiH.

Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacije je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku - kazao je Džaferović.

Rekao je da jučerašnje Lavrovove izjave govore nešto drugačije od zvaničnog stava Rusije - da poštuje suverenitet BiH.

Kazao je da jučer Bosna i Hercegovina nije ispoštovana, kroz poštovanje grba i zastave.

"Ako kaže da se poštuje Dejatonski sporazum, onda se mora poštovati visoki predstavnik, to Lavrov zna", istakao je Džaferović.

Pomenuo je i NATO integracije, te je kazao da je to jučer na konferenciji nakon sastanka osporavano, jer je rečeno da se poštuje dokument Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

"Komšić i ja smo se odlučili na ovaj korak, razmišljali smo se da li da odemo na sastanak i ovo kažemo ili da ne odemo. Odlučili smo se na ovaj korak, jer mislimo da se ovako šalje jača poruka. Kada jednom donesemo neku odluku, mi se trebamo pridržavati toga", rekao je Džaferović.

Dodao je da BiH želi prijateljstvo s Rusijom, ali da ta država mora poštovati Bosnu i Hercegovinu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Komšić je kazao da kod ovakvog Lavrovovog ponašanja nema greške, jer on sve dobro zna, spada u top svjetske lidere, te je ovakvo ponašanje shvaćeno kao poruka.

"Mi nismo ljudi koji će pristati da budu ruski pijuni na Balkanu. Žao mi je, svjestan sam koliko smo mali kada se upoređujemo s Rusijom, ali ne možemo biti taoc ruskih igara, očekujemo da poštuju odluke koje smo donijeli", dodao je Komšić.

Upitani kakve reakcije Rusije sada očekuju, Džaferović je kazao da očekuju da Rusija, kao jedan od šest svjedoka Dejtonskog sporazuma, poštuje Dejton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije