Dodik i novi ruski ambasador: "Saglasni smo da je neophodno zatvoriti OHR"

7
Radiosarajevo.ba
Dodik i novi ruski ambasador: "Saglasni smo da je neophodno zatvoriti OHR"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dodik i Kalabuhov

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je danas u Sarajevu akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova.

Dodik i Kalabuhov "pozdravili su dobre i stabilne političke odnose i bilateralnu saradnju između dvije zemlje", navodi se u saopćenju koje je pristiglo iz Predsjedništva: "Istaknuto je da nema otvorenih pitanja i izražena nada da će se bilateralna saradnja nastaviti razvijati na obostranu korist. Posebno je istaknuto da ima prostora za unapređenje ekonomske, kulturne i obrazovne saradnje."

Dodik je, navode, "informisao ambasadora Kalabuhova o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, a bilo je riječi i o problemu ilegalnih migranata u BiH".

"Sagovornici su ukazali na neophodnost dosljednog poštovanja Daytonskog sporazuma i saglasili se da je neophodno zatvoriti OHR kako bi se omogućilo domaćim vlastima i političarima da preuzmu potpunu odgovornost odlučivanja.

Ambasador Rusije je istakao da Ruska Federacija dosljedno zagovara suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, garantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i dva entiteta BiH.

Također, ambasador je kazao da Ruska Federacija smatra Bosnu i Hercegovinu važnim političkim, trgovinskim i ekonomskim partnerom i dodao da dvije zemlje ujedinjuju zajednička historija, kulturna i duhovna bliskost", napisali su u saopćenju.

Kažu da su Dodik i Kalabuhov "spomenuli" i nedavnu posjeta Bosni i Hercegovini ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, a koja, kako su rekli, "svjedoči dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje".

O ikoni - ni riječi u saopćenju.

Podsjetimo, Dodik je Lavrovu tokom susreta poklonio ikonu za koju se (opravdano) sumnja da je porijeklom iz Ukrajine. Rusi su, dakako, vratili ikonu, a niko ne zna precizno gdje se nalazi. Navodno je u sefu kod Dodika u kabinetu. Tužilaštvo je otvorilo istragu - 22. januara su saopćili da su saslušali određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji. Sve o aferi ikona čitajte OVDJE.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik zamolio je ambasadora Kalabuhova da prenese iskrene i srdačne pozdrave predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Dodik je izrazio nadu da će dosadašnja izuzetno dobra saradnja biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog ambasadora, kojem je poželio uspjeh u radu, zaključeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije