Ko je Christian Schmidt, novi visoki predstavnik u BiH

5
Radiosarajevo.ba
Ko je Christian Schmidt, novi visoki predstavnik u BiH
Foto: EPA-EFE / Christian Schmidt

Christian Schmidt danas je potvrđen kao novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, a nakon što je Valentin Inzko podnio ostavku.

A, ko je ovaj Nijemac, rođen 1957. godine, i zašto će biti jako zanimljivo pratiti njegovo djelovanje?

Naime, Schimdt je konzervativac, političar iz CDU-ove sestrinske stranke iz Bavarske – Kršćanske socijalne unije (CSU).

Advokat je, pravnik, a u Bundestagu (njemačkom Federalnom parlamentu, op.pr.) je već 31 godinu, od 1990.

Obavljao je brojne stranačke, parlamentarne i državne funkcije. Trenutno je potpredsjednik CSU-a. Poznat je po tome što gaji posebno dobre odnose s Izraelom, Hrvatskom, Austrijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i SAD-om.

Naime, u vrijeme dok je bio državni parlamentarni sekretar u Ministarstvu odbrane, postao je prepoznatljiv po svom zagovaranju NATO članstva Hrvatske.

Također, Schmidtu je u Berlinu hrvatski premijer Andrej Plenković uručio odličje "Red Ante Starčevića" koje mu je dodijeljeno za njegovo zalaganje za međunarodno priznanje Hrvatske te za ustrajni rad na jačanju odnosa Hrvatske i Njemačke.

I upravo, kako su mediji zabilježili i ranije, s Bosnom i Hercegovinom ima tri veze, od kojih je jedna, sasvim sigurno, preko njegovih dobrih odnosa s Hrvatskom i CSU sestrinskom strankom HDZ.

Druga veza mu je iz ljeta 2016. godine, kada je u BiH, kao savezni ministar poljoprivrede, stigao nakon razgovora između Predsjedništva BiH (Čović, Izetbegović, Ivanić) i njemačke kancelarke Angele Merkel, koji su je molili da im pomogne oko tadašnjeg suprotstavljanja Vlade RS vezano za adaptaciju SSP-a između BiH i EU, a koji je bio uslov za predaju Zahtjeva za članstvo u EU.

Tadašnja Vlada RS-a tvrdila je da će adaptacija SSP-a nanijeti štetu poljoprivredi BiH, a članovi Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH iz RS-a su odbijali da glasaju "za" bez saglasnosti Vlade RS-a. Schmidt, kao savezni ministar, stigao je u BiH i nakon razgovora s tadašnjim predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović, Vlada RS-a dala je svoju saglasnost.

Treća Schmidtova poznata veza s BiH je njegov dolazak u BiH u novembru 2019. godine, kada je predvodio delegaciju koju je poslala kancelarka Merkel, u kojoj je bio i bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, koji je i inicirao dolazak delegacije, a vezano za pokušaj da se vidi kako Njemačka može pomoći BiH oko migrantske krize. Jedan od uslova delegacije za pomoć Njemačke je bilo i razmještanje migranata širom BiH. S obzirom na to da se to nije dogodilo, delegacija nije dolazila u ponovne posjete.

Inače, od 2014. do 2018. bio je savezni ministar za poljoprivredu.

U novembru 2017. godine na zasjedanju Vijeća EU dao je saglasnost za petogodišnje produženje korištenja kontroverznog herbicida glosofata, iako je s ministricom za okoliš, s kojom dijeli nadležnost, prethodno dogovorio da bude suzdržan tokom glasanja. To je izazvalo ogromnu medijsku pažnju i mnogi su tražili njegovu ostavku.

S obzirom na to da su u tom trenutku trajali koalicijski pregovori nakon izbora u septembru 2017. godine, pritisak na Merkel je bio ogroman da ga otpusti, ali se situacija završila tako da Schmidt nije dobio ponudu da ostane u vladi nakon što je nova vlada pod Merkel uspostavljena 2018. godine. Od tada je Schmidt član Bundestaga i osoba zadužena za vanjsku politiku CSU-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije