Valentin Inzko za Radiosarajevo.ba nakon ostavke: Svjež vjetar je neophodan

10
L. Ramljak
Valentin Inzko za Radiosarajevo.ba nakon ostavke: Svjež vjetar je neophodan
Foto: Arhiv / Valentin Inzko

Visoki predstavnik Valentin Inzko dao je ostavku, potvrđeno je iz OHR-a.

Ostavka je prihvaćena i na snagu stupa 1. augusta, kada će će dužnost novog visokog predstavnika preuzeti Nijemac Christian Schmidt.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) danas su u Sarajevu službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon njegove kandidature koju je predložila Njemačka.

"Bit će mi čast u bliskoj budućnosti posvećeno raditi s međunarodnom zajednicom za budućnost ljudi u Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji", poručio je Schmidt danas u ekskluzivnoj izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

A, ovim smo povodom kontaktirali i Valentina Inzka.

"Svjež vjetar je dobar. I neophodan", govori Inzko za portal Radiosarajevo.ba.

Kaže nam da je srećan i osjeća olakšanje što ima nasljednika.

"Gospodin Schmidt i ja u kontaktu smo od oktobra 2020 i - imajući u vidu njegovo iskustvo i njegove kvalitete kao čovjeka - imam puno povjerenje u njega i ono što će donijeti BiH", poručuje Valentin Inzko u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Potvrdio nam je da ostaje na dužnosti do 1. augusta.

Valentin Inzko, austrijski političar slovenskog podrijetla, podsjetimo, na poziciji visokog predstavnika je od 1. marta 2009. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije