Kako je Milorad Dodik prokomentirao ostavku Valentina Inzka

7
Radiosarajevo.ba
Kako je Milorad Dodik prokomentirao ostavku Valentina Inzka
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Visoki predstavnik Valentin Inzko dao je ostavku, koja je prihvaćena i na snagu stupa 1. augusta, kada će će dužnost novog visokog predstavnika preuzeti Nijemac Christian Schmidt.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, svoj je komentar na ovu vijest poslao iz Beograda, gdje je sudjelovao u tribini naziva "Izvorni Dayton ili mirni razlaz u BiH".

Dodikov komentar jeste kako je Inzkova ostavka blef (?!) međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi. 

U nastavku čudnog komentara još je dodao: "On je podnio ostavku u namjeri da se provuče Schmidt i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom."

A onda je pričao kako u međunarodnom pravu ne postoji priča o zamjeniku visokog predstavnika, to je vještački napravljemo "imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini RS"(?): "Već juče sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su RS, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska."

Mišljenja je Dodik da je samo Karl Bildt imenovan na takav način, a da nijedan drugi visoki predstavnik nije imao međunarodni legitimitet.

"Oni su imenovani tako što je Savjet za implemetaciju mira to nešto usaglasio i predao Savjetu bezbjednosti. Čak ni Christiana Scwarz Švarc Šilinga nije potvrdio Savjet bezbjednosti a kaže se da usaglašen prijedlog utvrđuje Savjet bezbjednosti", rekao je Dodik i dodao da će se vidjeti šta će biti na Vijeću sigurnosti i da, navodno, RS ima neka uvjeravanja.

"I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije tačno. Mi u kontinutitetu pokušavamo da vratimo RS na mjesto koje joj i pripada po Dejtonu, a to je da je strana", nastavio je prvi čovjek Predsjedništva BiH.

On je istakao da je RS strana, ali da "oni (opet neki misteriozni 'oni', op.pr.) hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promijene Ustav": "Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definišu. To je suština", zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije