Emerik Blum – inspiracija za novi napredak i razvoj Sarajeva i BiH

3
Radiosarajevo.ba
Emerik Blum – inspiracija za novi napredak i razvoj Sarajeva i BiH
FOTO: Arhiv / Emerik Blum

Na prijedlog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Elaborat o opravdanosti osnivanja Naučnoistraživačkog instituta „Blum“ za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme, te ga je uputila u skupštinsku proceduru.

Nadahnuti vizijom i naslijeđem Emerika Bluma, čija je uprava u Energoinvestu, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija, bila simbol privrednog razvoja i izvrsnosti, misija Instituta bit će nastaviti tradiciju tehnološke inovativnosti i društvenog doprinosa. Kako je saopćeno, Naučnoistraživački institut „Blum“, će biti institut za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme, te će biti „posvećen obnovi i napretku Bosne i Hercegovine u svijetu nauke, inženjerstva i ekonomije“.

Veliko djelo

Ovo je mali, ali svakako značajan gest zahvalnosti Vlade Kantona Sarajevo za sve što je veliki vizionar, Emerik Blum, učinio za Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu.

Julija Koš iz židovske zajednice Zagreba o Dodikovom intervjuu: Primitivni šovinistički iskaz

Julija Koš iz židovske zajednice Zagreba o Dodikovom intervjuu: Primitivni šovinistički iskaz

Narednog mjeseca će se navršiti 40 godina od njegove smrti, pa je ovo, ujedno, prilika da se prisjetimo djela čovjeka koji je išao ispred svoga vremena i našu zemlju stavljao visoko na mapi napretka vremena u kojem je živio i djelovao.

Sarajevo dobiva institut za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i robotiku

Sarajevo dobiva institut za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i robotiku

Ko je bio Emerik Blum?

Naučnik, industrijalac, bivši gradonačelnik Sarajeva, Blum je bio čovjek koji je uradio mnogo za svog života i zauvijek ostavio neizbrisiv trag. Osnovao je i bio prvi direktor Energoinvesta u Sarajevu, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija. Bio je inžinjer, poslovan čovjek i umjetnik, antifašista, logoraš i nosilac titule "Viteza Legije časti" Francuske

Josip Broz Tito i Emerik Blum
Foto: Arhiv: Josip Broz Tito i Emerik Blum

Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa s nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i cijelu Jugoslaviju naprijed, u danas nezamislive, uspjehe i prosperitet.

Rođen je 1911. godine u Sarajevu. Školovao se u Češkoj, diplomirao elektrotehniku na Tehničkom fakultetu u Pragu, nakon čega se vraća u Sarajevo.

Ubrzo nakon povratka sa školovanja (1941), uhapšen je i odveden u logor Jasenovac, gdje je kao zatvorenik-inženjer održavao električnu centralu, a odakle bježi 1944. godine. Zajedno sa Oskarom Danonom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem je pokretač Collegium Artistucuma.

Josip Broz Tito i Emerik Blum
Foto: Arhiv: Josip Broz Tito i Emerik Blum

Emerik Blum je poslije 2. svjetskog rata bio načelnik u Ministarstvu industrije i rudarstva Bosne i Hercegovine, generalni inženjer Generalne direkcije Savezne elektroprivrede, generalni direktor Direkcije za elektropriverdu Vlade FNRJ, pomoćnik ministara Elektroprivrede, predsjednik Komiteta za elektroprivredu… Jedan je od osnivača preduzeća Elektroprojekt (1951), iz kojeg uskoro nastaje regionalni gigant Energoinvest koji je djelovao u cijelom svijetu, podsjeća Historija.ba.

Stipendirao je i školovao stručnjake raznih tehničkih profila i uveo stalnu praksu specijalizacije domaćih stručnjaka u Rusiji, SAD, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj i drugim zemljama.

Gradonačelnik Sarajeva

Interesantan je Blumov poduhvat da se uvede mašinska obrada podataka sa digitalnim računarom GAMINA 30 i analogni računar PAČE 231 koji je u 1964. godini bio čudo tehnike, a bio je i prvi u Bosni i Hercegovini. Također je shvatio da je jugoslovensko tržište usko uz povećani plasman energetske i serijske opreme, pa je uzimao teške devizne kredite da bi otvorili 20 predstavništva sektora izvoza, a kasnije se taj broj izvoznih punktova povećavao, od Meksika, SAD, arapskih zemalja te bliskog i dalekog Istoka.

Osnovao je Laboratorij za zavarivanje i defektoskopiju (1954) da bi formirao i društvo za zavarivanje u BiH i školu zavarivanja. Laboratorij je priznat od jugoslovenskog LOYD-a registra brodova, germanskog LOYD-a i postao redovni član Međunarodnog instituta za zavarivanje u Parizu. Švedska firma ACEA-ATOM je zaključila ugovor sa Energoinvestovim insitutom za ispitivanje gorivnog elementa za nuklearna postrojenja (1970).

Legendarni Bogdan Tanjević: Kad ti Emerik Blum drži leđa, možeš biti prvak Evrope

Legendarni Bogdan Tanjević: Kad ti Emerik Blum drži leđa, možeš biti prvak Evrope

Blum se nije nikada politički eksponirao. Stvorio je jednu od najuspješnijih jugoslovenskih firmi, obrazovao i zaposlio hiljade ljudi, otvorio Jugoslaviju svijetu i svijet Jugoslaviji te pokazao koliko jedna mala zemlja ima potencijala.

Emerik Blum je bio gradonačelnik u doba najvećeg procvata Sarajeva, u periodu od 1981. do 1983. godine. Umro je 24. juna 1984. godine, nakon što je završio svoje posljednje poslove u odboru za organizaciju 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Jedna od ulica na Grbavici u Sarajevu nosi njegovo ime, a postavljena je i bista ispred zgrade Energoinvesta. Emerik Blum je odlikovan titulom Viteza Legije časti Francuske (1974).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije