Prekrasna noć: Prikazana radna verzija filma Emerik Blum, rediteljice Jasmile Žbanić

0
Radiosarajevo.ba
Prekrasna noć: Prikazana radna verzija filma Emerik Blum, rediteljice Jasmile Žbanić
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Jasmila Žbanić, promocija filma Emerik Blum

Specijalna predfestivalska projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu prikazana je večeras u Ljetnom kinu na Metalcu, dan uoči otvorenja Sarajevo Film Festivala.

Žbanić je još ranije kazala kako je motivacija za stvaranje dokumentarca o bivšem direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva bila jer "je zainteresovana za ljude koji su, radeći svoj posao, uticali na društvo".

Ljetno kino bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta, a prije same projekcije publici se obratila i rediteljica koja je na binu izašla u društvu direktora Festivala Jovana Marjanovića.

Za ratne zločine u Bužimu bivši pripadnici Armije RBiH osuđeni na ukupno 36 godina zatvora

Za ratne zločine u Bužimu bivši pripadnici Armije RBiH osuđeni na ukupno 36 godina zatvora

Jasmila Žbanić, promocija filma Emerik Blum
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Jasmila Žbanić, promocija filma Emerik Blum

Jasmila Žbanić i produkcija DEBLOKADA tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva.

Specijalna predfestivalska projekcija:  Radna verzija filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić

Specijalna predfestivalska projekcija: Radna verzija filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić

Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma. Ovo je unikatan proces gdje u stvaranju filma mogu učestvovati svi građani.

Ovaj eksperiment će posebno biti zanimljiv mladima jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao naučna fantastika.

Prikazana radna verzija filma Emerik Blum
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Prikazana radna verzija filma Emerik Blum

Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa sa nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i cijelu Jugoslaviju naprijed u - danas nezamislive - uspjehe i prosperitet.

Ulaz na projekciju bio je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije