Sarajevo dobiva institut za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i robotiku

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo dobiva institut za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i robotiku
FOTO: Fena / Kanton Sarajevo

Na prijedlog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Vlada Kantona Sarajevo dala je jučer dala saglasnost na Elaborat o opravdanosti osnivanja Naučnoistraživačkog instituta 'Blum' za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme, te ga je uputila u skupštinsku proceduru.

Vlada je prethodno prihvatila Završni izvještaj ekspertne komisije o provedenom postupku provjere urednosti Zahtjeva 'Ilirya Tech Group' d.o.o. Sarajevo za osnivanje pomenutog instituta i davanja stručnog mišljenja o usklađenosti Elaborata.

"Uzimajući u obzir prepoznatu potrebu za jačanjem naučnoistraživačkog sektora u Kantonu Sarajevo, kao i na nivou države Bosne i Hercegovine, osnivanje Instituta u Sarajevu je od izuzetne važnosti kako bi se adekvatno odgovorilo na aktuelne tehnološke izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Kroz svoju djelatnost, Institut će doprinositi akademskom i naučnom razvoju, postat će i aktivan sudionik u ekonomskom razvoju Kantona Sarajevo, kao i BiH. Patenti koji proizlaze iz istraživanja Instituta služit će kao ključni pokretači u razvoju novih industrijskih grana i tehnologija, čime se jača lokalna ekonomija i otvaraju nova tržišta," navela je ministrica prof. dr. Adna Mesihović u obrazloženju Odluke o osnivanju.

Naučnoistraživački institut 'Blum', će biti institut za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme. Institut će biti posvećen obnovi i napretku Bosne i Hercegovine u svijetu nauke, inženjerstva i ekonomije. Nadahnuti vizijom i naslijeđem Emerika Bluma, čija je uprava u Energoinvestu, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija, bila simbol privrednog razvoja i izvrsnosti, misija Instituta će biti nastaviti tradiciju tehnološke inovativnosti i društvenog doprinosa.

Kako je navedeno u Elaboratu, Naučnoistraživački institut 'Blum' bit će posvećen obnovi i napretku Bosne i Hercegovine u svijetu nauke, inženjerstva i ekonomije. Osnivanje Instituta za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju (eng. Artificial intelligence; AI) i autonomne robotske sisteme ne predstavlja samo korak prema tehnološkoj evoluciji, već i put prema obnovi nacionalnog duha i nadahnuća, potvrđujući sposobnost i pravo Bosne i Hercegovine da se ponovo afirmiše kao važan faktora u nauci, inženjerstvu i ekonomiji.
Važnost Al prepoznata je i od strane FBiH, što se može vidjeti u Strategiji razvoja FBiH za 2021-2027., u kojoj je Al navedena kao oblast od strateškog interesa.

Institut ne samo da će pratiti globalne trendove u razvoju Al, već će aktivno doprinijeti istraživanjima u različitim aplikativnim oblastima Al-a, sa inovativnim multidisciplinarnim pristupima i saradnjom s domaćim i međunarodnim naučnoistraživačkim ustanovama, industrijskim sektorom i javnim institucijama", navedeno je u Elaboratu.

Institut će se fokusirati na ključna područja poput zdravstvenog sektora, energetike, obrazovanja i proizvodnje, kao i brojnim drugim područjima, gdje Al može imati značajan utjecaj na istraživanje, inovacije i unapređenje različitih procesa.

[related]https://radiosarajevo.ba/magazin/zanimljivosti/ova-zena-hoda-parizom-sa-zastavom-jugoslavije-ovo-je-ona-sa-olimpijade-u-sarajevu-1984-te/554781?type=trending[/related]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije