Bosanka Radenka Marić postala predsjednica univerziteta u SAD

7
Radiosarajevo.ba
Bosanka Radenka Marić postala predsjednica univerziteta u SAD
Foto: Facebook / Radenka Marić

Još jedna žena iz Bosne i Hercegovine popela se na sami vrh svjetske akademske zajednice. Profesorica Radenka Marić (Đekić) porijeklom iz Dervente, imenovana je za 17. predsjednicu Univerziteta u Konetikatu (UConn) u SAD.

Ovu informaciju objavio je dr. Edhem (Eddie) Čustović, koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, veliki filantrop i doktor elektrotehničkih nauka.

"Prof. Marić je također prva osoba koja je rođena van SAD i postala predsjednica ove prestižne akademske institucija osnovane 1881. godine, koja je danas među najboljim državnim univerzitetima u SAD-u.

Novi zemljotres pogodio Hrvatsku, osjetio se i u Bosni i Hercegovini

Novi zemljotres pogodio Hrvatsku, osjetio se i u Bosni i Hercegovini

Prof. dr. Ismar Volić novi predsjednik BHAAAS-a

Prof. dr. Ismar Volić novi predsjednik BHAAAS-a

Radenka Marić Đekić je rođena u Derventi gdje je odrasla, a diplomirala je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1989. godine.

Potom se zaposlila na Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti. 1991. godine dobija stipendiju japanskog ministarstva i odlazi na Univerzitet u Kjotu, gdje doktorira 1996. godine, da bi nakon pet godina rada u Japanu, karijeru nastavila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Period od 2005. do 2010. godine provodi u kanadskom Vankuveru, radeći za Nacionalni istraživački centar Kanade- Institut za inovacije gorivnih ćelijaa. Potom se vraća u SAD i postaje profesor na Univerzitetu u Konetikatu. Tokom karijere bavila se istraživanjem novih izvora energije, a nosilac je brojnih priznanja u ovoj oblasti.

Dr. Mesihović-Dinarević održala predavanje pred stručnjacima iz Evrope i Amerike

Dr. Mesihović-Dinarević održala predavanje pred stručnjacima iz Evrope i Amerike

Prof. Marić je priznata inovatorka za tehnologiju čiste energije čije je vodstvo kao potpredsjednica UConn pomoglo da se UConn podigne na nove visine, obarajući sve dosadašnje rekorde prihoda za istraživanja!

Njeno istraživanje općenito ima za cilj razumjeti kako proces sinteze katalitičkih materijala utječe ili određuje svojstva tih materijala, ili zašto materijali ne rade uvijek ono što mislite da bi trebali. Prof. Marić je najpoznatija po svom radu na katalitici za primjenu u gorivim ćelijama, baterijama i senzorima.

Objavljena nova knjiga prof. Nermine Mujagić: U potrazi za slamkom spasa za BiH

Objavljena nova knjiga prof. Nermine Mujagić: U potrazi za slamkom spasa za BiH

Tokom svoje karijere, dobila je brojne nagrade za inovacije i liderstvo u Japanu, Kanadi i SAD-u. Dr. Marić je izabrana članica Akademije nauka i inženjerstva u Konektikatu i bila je Fulbright profesorica 2016-2017 na Politecnico di Milano, Italija.

Dr Marić je dobitnica brojnih nagrada i priznanja domaće i međunarodne istraživačke zajednice kako za svoju istaknutost u svojoj oblasti, tako i za njenu posvećenost obrazovanju budućih generacija naučnika. Neki od ovih časti, AAASčlan (Fellow) i član (Fellow) Nacionalne akademije pronalazača 2019.

Radenka Marić, kao predsjednica, odgovorna je za državni vodeći univerzitet u Connecticutu vrijedan 1,5 milijardi dolara s pet kampusa, više od 30.000 studenata i širokom mrežom istraživačkih i uslužnih aktivnosti. UConn je postao jedan od 25 najboljih državnih univerziteta u zemlji, prema U.S.News & World Reportu.

Šta drugo reći o Radenki Marić osim puno poštovanje za sve što ste postigli. Nadam se da će mlade djevojke iz Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije pronaći inspiraciju u vama", poručio je Čustović.

Još jedna žena iz Bosne i Hercegovine popela se na sami vrh svjetske akademske zajednice! Prof. Radenka Marić (Đekić)...

Posted by Dr. Edhem Čustović on Monday, October 10, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije