Dr. Mesihović-Dinarević održala predavanje pred stručnjacima iz Evrope i Amerike

Radiosarajevo.ba
Dr. Mesihović-Dinarević održala predavanje pred stručnjacima iz Evrope i Amerike
FOTO: Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević

U francuskoj Nici 30. i 31. maja 2019 godine održana je Treća Svjetska konferencija o zdravlju žena. Okupila je brojne eminentne medicinske stručnjake iz Amerike i Evrope koji su prezentirali najnovije radove i istraživanja iz ove oblasti.

Piše: Faruk Vele

Akademkinja prof. dr.med.sci Senka Mesihović-Dinarević, prvog dana ovog prestižnog skupa predstavila je rezultate naučno-istraživačke studije koja i dalje izaziva značajan naučni interes. 

Riziko faktori

Naime, studija, koja se od 2017 godine timski provodi u zemljama regije i to: Bosne i
Hercegovine, Hrvatske, Njemačke istražuje nove moguće riziko faktore za prijevremeno rođenje djeteta.

Studija dr. Mesihović-Dinarević izazvala veliki interes u naučnim krugovima Europe

Profesorica Mesihović-Dinarević podsjetila je da je trudnoća stanje sa kompleksnim fizičkim i fiziološkim promjenama koje imaju važne efekte na multiple organske sisteme. Navela je da neki autori ukazuju na moguću vezu između periodontalne bolesti trudnica s rizikom od prijevremenog poroda, rođenja djeteta niske porođajne težine i gestacione dobi kao i mogućim kardiovaskularnim bolestima. Adekvatno oralno zdravlje se reflektira i utiče na opšte zdravlje kao i kvalitet života. Kod trudnica sa peridontalnom bolešću dva do sedam puta viši je rizik za prijevremeno rođenje djeteta.

"Incidenca prematuriteta i djece male porođajne težine varira od 5-18 posto, zavisno od geografskog područja i karakteristika populacije. Uzroci prematuriteta u više od 50 posto slučajeva nisu poznati, a kao mogući uzroci između ostalih, navode se: socioekonomski faktori, akutne i hronične bolesti, multiple trudnoće, ginekološki uzroci, nasljedne bolesti, placentalni i drugi uzroci", istakla je prof. dr. Mesihović-Dinarević.

Veoma je važno, kako navodi doktorica Dinarević, da se identificiraju mogući riziko faktori za prijevremeno rođenje djeteta i djeteta male porođajne težine jer je na taj način moguće značajno smanjiti: incidencu, perinatalni mortalitet, broj mogućih perinatalnih komplikacija, finansijske troškove neonatalne intenzivne njege i terapije i kardiovaskularnih reperkusija na zdravlje novorođenčeta.

Profesorica Mesihović-Dinarević ističe da primarnu prevenciju ateroskleroze treba početi što ranije, još tokom trudnoće, kreirajući zdrav način života. Adekvatna ishrana u trudnoći, monitoriran tok trudnoće, redovna dentalna terapija može smanjiti frekvencu i pojavu karijesa, peridontalne bolesti, prematuriteta i kardiovaskularnih posljedica na zdravlje novorođenčeta i doprinijeti boljem zdravlju društva.

Prezentirani rezultati studije čine zdravstvena bazu za region Balkana, kao i geografski, demografski i epidemiološki izvor informacija za otkrivanje i identifikaciju novih potencijalnih riziko faktora prijevremenog poroda i moguć razvoj ateroskleroze.

Ko je akademkinja Mesihović-Dinarević?

Dr. Mesihović-Dinarević diplomirala je kao student generacije na Medicinskom fakultetu 1982. godine. Dobitnica je nagrade "Dr. Bogdan Zimonjić" i Zlatne značke "Hasan Brkić". Objavila je više od 200 radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima. Od 1982. godine bila je zaposlena na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, a na poziciji šefice Klinike nalazila se od 2003. godine.

Autorica je desetina knjiga i priručnika, recenzentkinja pet knjiga, mentorica u diplomskim radovima studenata pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Sjedinjenim Američkim Državama, Visokoj zdravstvenoj školi i Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao i mentorica u brojnim magistarskim i doktorskim radovima.

Od 2008. godine punopravni je član Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.Početkom marta 2016. godine, a na osnovu njenog znanstvenog i naučnog opusa, primila je diplomu člana Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu.

Nažalost, više nije aktivna na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, niti na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ali zato jeste dosta u regionu i svijetu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije