Akademije iz BiH i Slovenije bit će dio projekta Angele Merkel!

Radiosarajevo.ba
Akademije iz BiH i Slovenije bit će dio projekta Angele Merkel!
Foto: Privatni album / Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević i Tadej Bajda

Predsjednica Odbora za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH, akademkinja prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević boravila je od 3. do 5. oktobra u zvaničnoj posjeti Akademiji nauka i umjetnosti Slovenije.

Piše: Faruk Vele

Tom prilikom je s predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Slovenije, akademikom Tadejom Bajdom, razmatrana bliža saradnje između dvije akademije.

Planirane su i akademske posjete različitih odjeljenja ovih institucija, uz intenciju uključenja kolega iz Bosne i Hercegovine u evropske projekte, kao što je i projekat „Western Europe“ koju propagira njemačka kancelarka Angela Merkel.

Profesorica Mesihović-Dinarević je dogovorila učešće akademika prof. dr. Serša Gregora na Internacionalnom simpoziju povodom Svjetskog dana srca, koji će se održati u septembru 2019. u Sarajevu.

Tokom boravka u Ljubljani, akademkinja Mesihović-Dinarević posjetila je Klinički Univerzitetski centar Ljubljana i Pedijatrijsku kliniku.

Imajući u vidu višedecenijsku uspješnu pedijatrijsku saradnju Slovenije i Bosne i Hercegovine, kako stručnu tako i akademsku, s profesorom Tadejem Avčinom i ljekarima je prodiskutovana trenutna pozicija ljekara pedijatara sa ovog područja Balkana u okviru evropskog marketa rada, mogućnosti zajedničkih naučno istraživačkih projekata u okviru preventivne pedijatrije odnosno Odbora za
kardiovaskularnu patologiju OMN ANUBiH, kao i zajedničkog djelovanja u Evropskim
medicinskim Projektima, respektujuci izuzetno iskustvo Slovenačke medicine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije